Medicul Mihai Lucan ar fi făcut intenționat o eroare medicală. Ce s-a găsit în agenda lui personală

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Sambata 23 Decembrie 2017 18:23
Categorie: Actualitate

Apar detalii noi în dosarul care îl vizează pe cunoscutul urolog Mihai Lucan.

Conform unor surse din anchetă, în timpul perchezițiilor, procurorii au găsit în casa medicului agenda personală în care Lucan şi-ar fi notat, în detaliu, fiecare sumă de bani pe care a primit-o, dar și sumele pe care le-ar fi dat unor politicieni sau oameni de afaceri. În referatul DIICOT apar informaţii şi despre un incident care s-ar fi petrecut în timpul unui transplant la care Mihai Lucan a participat. Lucan ar fi făcut intenţionat o eroare medicală care a pus în pericol viaţa unui pacient.

Incidentul s-ar fi petrecut în lună martie a acestui an. Mihai Lucan a insistat să facă parte din echipa medicală a unui transplant efectuat la Institutul Renal din Cluj Napoca, deşi nu mai făcuse de multă vreme această procedură. Urologul ar fi fost cel care s-a ocupat de prepararea grefei renale, adică pregătirea rinichiului prelevat de la un pacient aflat în moarte cerebrală. Procurorii spun că:

"Inculpatul LUCAN MIHAI a manipulat de o așa manieră instrumentarul chirurgical practicând o incizie asupra sinusului arterei renale într-o zonă care nu era vizibilă după care l-a pus la dispoziția membrilor echipei de chirurgi (...) părăsind la scurt timp sediul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal."

Medicii din echipă nu au văzut ce făcuse Lucan şi în timpul implantării rinochiului a avut loc o hemoragie.

Celebrul medic Lucan, decorat de Traian Băsescu, a stat încătușat câteva ore. Cercetat sub control judiciar

Dr Silviu Moga, manager institutul de urologie şi transplant renal Cluj: "O hemoragie la artera renală poate duce şi la decesul pacientului. Credem că a fost o acțiune premeditată, era deja într-un conflict cu doctorul."

Şi procurorii DIICOT susţin că Mihai Lucan ar fi făcut acea greşeală intenţionat pentru a-i pune în dificultate pe medici.

Dr Silviu Moga, manager institutul de urologie şi transplant renal Cluj: "Am fost ameninţat, mi s-a cerut demisia de nenumărate ori, i-a cerut chiar şi ministrului Sănătăţii să mă demită fiindcă îl încurcam."

Emanuel Ungureanu, deputat/fost angajat al Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj: "Au fost multe crize cu medicamentele şi el decidea cine primeşte, cine nu, în funcţie de interese. În funcţie de cine dădea bani, scor cum se zicea atunci.”

În casa medicului a fost găsită şi agenda sa personală, unde erau notate nume ale unor politicieni, oameni de afaceri sau poliţişti, dar şi sume de bani primite ori oferite.

Procurorii DIICOT cer în continuare arestarea preventivă a medicului Mihai Lucan şi a celorlalţi trei suspecţi şi au contestat deja în instanţă măsura controlului judiciar. Este de aşteptat ca săptămâna viitoare judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti să decidă dacă medicul va reveni în arest sau va fi în continuare cercetat sub control judiciar.

O contestaţie a fost depusă şi de avocaţii familiei Lucan care cer ca medicul şi fiul său să fie scoşi de sub control judiciar şi judecaţi în libertate. Între timp, conducerea Institutului din Cluj a anunţat pe Facebook că după aproape un an de colaps financiar, spitalul a ajuns să nu mai acumuleze datorii şi îşi poate continua activitatea medicală.

Averea uriașă a lui Mihai Lucan. Medicul a încercat să distrugă dovezi și să influenţeze martori

Averea uriașă a lui Mihai Lucan. Medicul a încercat să distrugă dovezi și să influenţeze martori

ambulanta

Fetiță de un an și șapte luni, salvată după ce a căzut în latrina din curte, în Buzău

Cum vor autoritățile din Târgu Jiu să scape de ciori, specie protejată de lege

Urmează 120 de zile de chin pentru șoferii care vor merge pe Drumul European E 85

Mașină arsă complet după ce s-a aprins spontan în parcarea unui mall din Galați

Ursoaica Anca, salvată după 20 de ani de calvar la zoo din Piatra Neamț

10 portofele furate într-o zi de un hoț din Pitești. În ele se aflau 2.300 de lei

evacuare bloc

47 de persoane, evacuate din bloc. Unei femei i se va opri aparatul care o ține în viață

Un Audi A6, căutat de autoritățile din Germania, a fost depistat în Timiș

Un medic ginecolog din Buzău a suferit un infarct în timp ce opera o pacientă

Dorin Cioabă, reconfirmat în funcția de președinte al romilor

Elev în vârstă de 17 ani din Buzău, cercetat penal după ce și-a înjunghiat un prieten la băutură

Raportul în cazul tragediei din Apuseni. Expert: eroare umană și probleme tehnice