Noi detalii despre starea medicului erou de la Piatra Neamț. Cum a reușit să îi salveze pe pacienții prinși în incendiu

Ultima actualizare: 15-11-2020 20:18

Pentru a-i ajuta pe ceilalţi treci şi prin foc, dacă situaţia o cere. Asta a făcut, fără să stea o clipă pe gânduri, şi medicul Cătălin Denciu.

Este, fără doar şi poate, eroul unei nopţi de coşmar. Acum are arsuri pe aproape jumătate din corp, unele extrem de grave.

Doctorul Cătălin Denciu asigura gardă în secţia de terapie intensivă. Se echipase în combinezon şi se pregătea să verifice starea de sănătate a celor 16 bolnavi pe care îi avea în grijă sâmbătă noaptea.

Cu gândul de a-şi salva pacienţii, medicul a făcut un gest rar de sacrificiu şi dăruire: a intrat în vâlvătaia care a cuprins secţia de terapie intensivă. A reuşit să scoată bolnavii din prima încăpere. Un coleg chirurg ar fi reuşit să îl scoată şi pe el de acolo. Ardeau hainele pe el.

De la Piatra Neamţ, medicul Cătălin Denciu a fost trimis cu ambulanţa către Iaşi. Acolo a fost preluat de o aeronavă militară, care l-a adus în capitală, unde colegii de la Spitalul Floreasca l-au îngrijit peste noapte.

Rănile se întind pe aproape jumătate din trupul medicului, iar unele arsuri sunt cumplite. În această dimineaţă a fost transferat la spitalul militar din Bruxelles, cu avionul Spartan al Forţelor Aeriene Romane.

În Belgia a fost preluat de echipa spitalului Militar Queen Astrid.

Cătălin Denciu are 48 de ani şi este din Focşani. A urmat cursurile Facultăţii de Medicină la Iaşi, iar printre colegii săi a fost chiar ministrul Sănătăţii. De altfel, Nelu Tătaru i-a fost alături şi în aeronavă care l-a adus de la Iaşi în Capitală.

Cei care îl cunosc spun că şi-a ales meseria din pasiune.

Cristina Moroșanu, pacientă a doctorului Cătălin Denciu: "În privinţa domnului doctor Cătălin Denciu, eroul nostru de aseară, ce pot să vă spun, nu am cuvinte. Mă bucur că dumnelui, prin curaj şi un exemplu pozitiv şi modelul de medic, de om şi de spirit civic, la urma urmei, a încercat să salveze aceşti pacienţi, doar că durerea este foarte mare că a făcut asta cu preţul propriei sănătăţi, integrităţi corporale şi chiar a vieții''.

Îngrijindu-i pe cei cu infecţia COVID, s-a îmbolnăvit şi el. Când s-a făcut bine, gândul i-a fost tot la cei care au nevoie de ajutor, aşa că a donat plasmă.

Iosif Köszeghi, preşedintele colegiului medicilor Neamţ: "El punea pacientul înaintea lui. Da, cum s-a întâmplat şi acum. Vă daţi seama ce poate să fie în sufletul acestui înger, să-l numesc, pentru că are acasă 2 copii mici. Soţia este ginecolog. Şi, totuşi, pentru pacientul ăla care avea nevoie acută de un ajutor că murea, poate, n-a ţinut cont de nimic. A riscat!"

În incendiul de la Spitalul din Piatră Neamţ a fost rănit şi chirugul care l-a ajutat pe Cătălin Denciu să iasă din secţia ATI. Are arsuri la nivelul mâinilor. Nici el, nici alte două asistente, rănite şi ele, nu au avut nevoie de internare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO