Mărturia teribilă a unui pacient cu Covid: "Dimineața vedeam când mai pleca câte un coleg în sac"

Ultima actualizare: 20-11-2020 19:41

''Mi-era teamă să adorm, pentru că aș fi putut să nu mă mai trezesc. Și mă gândeam că trebuie să rezist, pentru copiii mei'', povestește un bărbat de 44 de ani, care a trăit 9 zile de coșmar, după ce s-a infectat cu Sars-Cov-2.

Ne spune că alții erau mult mai rău. 160 de bolnavi s-au stins în toată țara, de ieri până azi. Pentru cei internați, medicii duc o luptă crâncenă. Pe lângă lipsa locurilor din secțiile ATI, doctorii se confruntă și cu o altă problemă: refuzul famililor ca rudele lor să fie trimise în alte spitale.

Într-un salon de la Spitalul Universitar din Capitală, un bărbat se străduiește cu ultimele puteri să îi vorbească medicului care îl îngrijește.

Deși are doar 46 de ani, abia mai respiră. Îl ajută masca de oxigen care îi acoperă toată fața.

Pe un alt pat, o femeie de 78 de ani primește și ea oxigen de la aparate.

Șefa UPU Universitar: Familiile pacienților cu Covid refuză transferarea în alte centre pentru tratament

 

Zona roșie din unitatea de primiri urgențe arată ca o adevărată secție de terapie intensivă. Toți bolnavii de aici au nevoie de suport de oxigen și rar se găsește un pat liber.

Dr. Silvia Nică, șefa UPU Universitar: ''În București este absolut imposibil să transferăm pacienți, stăm ore întregi pentru a da telefoane și a reuși să-i transferam pe unii dintre ei. Pe lângă lipsa locurilor în ATI, ne confruntăm și cu una dintre cele mai mari probleme din acest moment, cu refuzul pacienților și al familiilor de a fi transferați în alte centre pentru tratament de terapie intensivă''

Spitalul este unitate covid doar pentru ATI dar, pentru că nu mai sunt locuri în alte părți, sunt internați și aproape 100 de bolnavi care nu sunt în stare atât de gravă.

Cele 2 corturi de triaj sunt și ele pline de pacienți care așteaptă rezultatul testului pentru covid. Unii dintre ei au nevoie de suport de oxigen, așa că aparatele au fost conectate la stația de oxigen a spitalului.

Numărul bolnavilor e tot mai mare. Rezidenții muncesc alături de doctorii cu experiență și, la nevoie, devin și psihologi.

Denisa Orleanu, medic rezident SUUB: ''Sunt descumpăniți, încearcă să găsească ajutor, încercăm pe cât posibil să le dam atenție tuturor, dar e foarte complicat din cauza numărului foarte mare de pacienți. Medicul rezident face ce se poate face de la izolare, resucitare... încercam să ajutam pe cât se poate cu orice e nevoie''.

În toată țara sunt internați acum 13.548 de bolnavi. Doar în ultimele 24 de ore au fost raportate 9272 de cazuri noi. În secțiile ATI sunt 1139.

Mărturie cutremurătoare: ''Au fost momente când mi-am smuls și masca de oxigen de pe față''

 

Toate spitalele din țară par desprinse dintr-un film de război. Sunetul aparatelor care îi țin în viață pe cei cu forme grave și efortul medicilor scriu istoria dramatică a acestor zile pline de epuizare și disperare.

Gabriel Rotaru a scapat de boală după ce a stat 9 zile în secția de terapie intensivă a Institutului Marius Nasta. S-a întors la familie, dar noaptea mai folosește un aparat de oxigen.

Gabriel Rotaru: ''Au fost momente când mi-am smuls și masca de oxigen de pe față. Intrasem în panică, nu reușeam să mă coordonez cu ritmul oxigenului. Când ai o masca d-aia și e etanș pe față, e greu să te corelezi cu aparatele. Dimineața vedeam când mai pleca câte un coleg în sac. Te gândești că poți să fii și tu în locul lor. Medici s-au luptat pentru fiecare pacient în parte. S-au luptat și asistentele. Au venit la mine și mi-au spus să mă gândesc la copilași, cautau să mă motiveze să nu mai fac gesturi care să îmi curme viața''.

Din cauza infecției, s-au stins până acum 9.756 de oameni. Iar la nivel național, statisticile arata că puțini dintre cei care ajung în stare critică, intubați și ventilați mecanic, reușesc să fie salvați.

Două familii din Sibiu au decis să își trimită rudele grav bolnave de Covid în străinătate, cu avioane private.

Însă, pentru un medic de familie din orașul Potcoava, Olt, nu s-a mai putut face nimic.

Situație este dramatică și în Constanta, oraș care intră în mai puțin de o oră în carantină. Mai mulți medici de la ambulanță sunt infectați.

În aceste zile, fiecare încearcă să ajute cum poate.

Luminița Iosif predă în cadrul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie din Galați. Astăzi a împlinit 36 de ani și a mers de la primele ore la Centrul de Transfuzii din oraș. Acum o lună a fost și ea bolnavă de COVID și a văzut ce înseamnă suferința.

Luminița Iosif, donator: "Donez de ziua mea de naștere, este cadoul pe care eu mi l-am făcut de ziua mea, dar până la urmă cadoul acesta este o necesitate pentru cei care din păcate sunt într-o situație dificilă în spitalele din România. Sper ca prin acest gest pe care l-am făcut să fie un model și pentru celelalte persoane care au avut norocul să se vindece de Covid."

Autoritățile vorbesc despre aproape 279.000 de persoane care au reușit să învingă boala.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO