Modelul suedez de combatere a Covid-19, susținut în continuare deși secțiile ATI sunt pline

Ultima actualizare: 20-11-2020 20:03

În toată lumea, multe guverne au fost tentate să urmeze exemplul Suediei, care a mizat pe responsabilitatea cetățenilor în lupta cu pandemia.

Acum însă, medicii suedezi critică vehement acest model, după ce secțiile de terapie intensivă s-au umplut până la refuz cu pacienți în stare gravă. Și totuși, guvernul de la Stockholm nu a închis barurile și restaurantele. S-a mărginit să interzică vânzarea de alcool după ora 22, începând de vineri.

Suntem într-o sală de sport din centrul capitalei suedeze. Guvernul spune că asemenea activități sunt riscante, dar nu le interzice.

Orsa Larson, Instructor: „Sala e tot ce mi-a rămas din viața normală. Am nevoie să fac asta cât se poate, la fel simt și cei care vin aici. Suntem fericiți că încă putem face asta.”

Poate că ar vedea altfel lucrurile dacă ar face o scurtă vizită în secția de terapie intensivă a spitalului din Uppsala. Un pacient conectat la ventilator este pregătit pentru a fi transferat într-un spital mai puțin aglomerat.

Dr. Rafael Kawati, șef terapie intensivă: „Nu sunt deloc surprins că s-a ajuns aici. Ne așteptam la asta. După o vară relativ liniștită, virusul își face iarăși de cap în Suedia.”

Phil Black, correspondent CNN: „Cadrele medicale sunt obosite. Și frustrate, pentru că simt că se putea evita asta.”

Însă acest al doilea val virulent al pandemiei nu a modificat esența abordării suedeze. Nu a fost decretată vreo restricție de circulație. Totul se rezumă la sfaturi privind distanțarea socială și responsabilitatea personală.

Dr. Rafael Kawati, șef terapie intensivă: „Trebuie stabilite niște consecințe pentru nerespectarea măsurilor. Cu forța.”

Lista oficială de recomandări descurajează interacțiunile sociale, însă chiar și creierul strategiei suedeze, controversatul epidemiolog Anders Tegnell, admite că sfaturile nu prea sunt respectate.

Anders Tegnell, epidemiologul de stat din Suedia: „În primăvară, au dat rezultate foarte bune. Am reușit să-i facem pe oameni să evite în mare măsură întâlnirile. Dacă am putea reveni la acel nivel de respectare a recomandărilor, cred că putem gestiona situația și în toamna asta.”

Până și guvernul suedez a admis că au fost sacrificați vârstnicii. 90% dintre suedezii morți de COVID au peste 70 de ani. Iar numărul total al deceselor din Suedia este de 4 ori mai mare decât al celorlalte țări nordice, luate împreună. Și totuși, Tegnell este admirat de mulți suedezi.

Culmea este că și printre cei foarte bolnavi se găsesc avocați ai libertății individuale.

Anders Eidsvik, pacient infectat cu Covid-19: „Nu cred că e o decizie ușoară să îngheți societatea.”

Patriarhul Serbiei a murit în urma infectării cu Covid-19

 

Și totuși, să-i lași pe oameni să se poarte riscant poate avea consecinte dramatice. Cel mai recent exemplu este patriarhul ortodox Irineu al Serbiei, care a murit de COVID.

Avea 90 de ani și a fost testat pozitiv pe 4 noiembrie, fiind de atunci internat în spitalul militar din Belgrad. S-a infectat după ce a participat la înmormântarea mitropolitului Amfilohie, liderul spiritual al bisericii ortodoxe din Muntenegru, răpus de COVID.

Sicriul cu trupul neânsufleţit al înaltului prelat muntenegrean a fost deschis în timpul slujbei, iar credincioşii l-au atins şi l-au sărutat.

Vladimir Putin a tușit insistent în timpul unei ședințe televizate

 

În sfârșit, în ziua în care Rusia a anunțat un nou record de cazuri noi - 24.300, Vladimir Putin n-a trecut neobservat când a tușit insistent în cursul unei ședințe televizate pe tema pandemiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a negat rapid orice speculații legate de o posibilă contaminare a liderului rus în vârstă de 68 de ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO