Horia Colibășanu, primul alpinist român care a reușit să atingă sâmbătă al treilea cel mai înalt vârf montan din lume, a împărtășit primele impresii după această performanță.

Este al nouălea vârf de peste 8.000 de metri pe care a urcat alpinistul timişorean, în vârstă de 45 de ani. A revenit acolo după ce, în 2012, a renunțat cu 200 de metri înainte să ajungă la punctul final.

Horia Colibășanu, alpinist: „Am fost pe vârf, a fost una dintre cele mai grele ascensiuni ale mele, dacă nu cea mai grea. Am coborât destul de repede, nu am stat nici măcar 20 de minute.”

8.586 de metri. Aceasta este altitudinea la care a ajuns Horia Colibășanu. Vârful Kangchenjunga este al treilea ca înălțime din lume și al nouălea de peste 8.000 de metri pe care a urcat alpinistul român

Horia Colibășanu: „Când ajungeai undeva sus, parcă mai apărea un munte acolo. Pe vârf era vânt puternic."

La expedițiile precedente, Horia și-a sunat familia chiar din vârful muntelui, însă de această dată nu a mai reușit. A reuşit să-şi contacteze apropiaţii prin telefonul satelit doar când s-a aflat câteva sute de metri mai jos. Duminică, la coborâre, când se afla la 6.000 de metri, a povestit şi pentru public experiența sa.

Horia Colibășanu: „Am pornit la 11 noaptea, am fost pe vârf, la ora 1 și un sfert la prânz și apoi a fost o coborâre destul de lungă, de vreo 7 ore.”

Românul a fost însoțit de un compatriot, Marius Gane, și de slovacul Peter Hamor, însă cei doi nu au reușit să atinga vârful.

Horia Colibășanu: „Amândoi au avut ușoare degerături la nas. Marius era rănit și la mâini, iar Peter nu s-a simțit foarte bine cu stomacul."

Timişoreanul Horia Colibăşanu a participat la 23 de expediţii internaţionale şi este singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna şi Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoşi cinci munţi din lume. În 2017, a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul Naţional 'Steaua României', în grad de Cavaler.