10.000 de oameni au protestat în Piața Victoriei față de modificările legilor Justiției

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Duminica 10 Decembrie 2017 06:56
Categorie: Actualitate

Aproximativ 10.000 de oameni au protestat în faţa Guvernului, duminică seară, faţă de modificarea legilor justiţiei, traficul rutier fiind închis în Piaţa Victoriei.

Manifestanţilor li s-au alăturat şi reprezentanţii PNL, USR şi ai Platformei România 100 conduse de Dacian Cioloş, care a anunţat duminică înfinţarea unui partid politic. Manifestaţii au avut loc şi în alte oraşe din țară.

Protestele din Piaţa Victoriei - la care au luat parte aproximativ 10.000 de persoane potrivit news.ro - s-au încheiat după mai bine de patru ore. La manifestaţia împotriva modificării legilor justiţiei au participat şi liderii PNL şi USR, fostul premier Dacian Cioloş şi mai mulţi membri ai cabinetului tehnocrat.

Protestatarii au avut pancarte cu mesaje precum: "Corupţia ucide!", "Nu-s vândut, nici rebel, sunt cetăţean", "Justiţia independentă, nu marionetă", "Libertate, nu dictatură", "Justiţie independentă, nu obedientă", "Penalii nu fac legea!", "Majestate, iartă-ne!". De asemenea, pe o altă pancartă înfăţisând o tablă de şah se regăsea următorul mesaj: "Am pierdut regina, am pierdut regele, am rămas cu nebunii".

Unii dintre protestatari au avut candele aprinse în memoria regelui Mihai I. Totodată, unii dintre demonstranţi au fluturat drapelul României, însă nu a lipsit nici steagul UE şi cel al SUA.

Manifestanţii au cântat imnul naţional şi au aprins luminile telefoanelor mobile. De asemenea, au huiduit, iar unii dintre ei au suflat în fluiere ori vuvuzele sau au bătut la tobe.

Protestatarii au strigat, printre altele: "Hoţii!", "Justiţie, nu corupţie!", "PSD, ciuma roşie!", "Demisia!", "Jos comuniştii!", "Justiţie, nu corupţie!", "România, trezeşte-te!".

Zona protestului a fost delimitată de gardul de protecţie. Circulaţia în zonă s-a reluat în jurul orei 21,45.

Preşedinţii principalelor partide de opoziţie, Ludovic Orban şi Dan Barna, împreună cu Dacian Cioloş au participat duminică după-amiază la o conferinţă de presă comună alături de organizaţiile civice care protestează în stradă faţă de modificarea legilor Justiţiei, cerând ca românii să iasă la manifestaţii paşnice şi explicând că pasivitatea este o formă de complicitate cu actuala coaliţie de guvernare PSD - ALDE. Ei au plecat apoi împreună la protestele din faţa Guvernului.

Filmul protestelor din Piața Victoriei

UPDATE 21.30 În Piața Victoriei au mai ramas câteva sute de manifestanți. Poliția se pregatește să redeschidă circulația.

UPDATE 19:40 La manifestația de duminică seară din Piața Victoriei, Jandarmeria a folosit pentru a doua oară în acest an detașamentul de cavalerie, astfel că forțele de ordine au făcut cordon călare în faţa protestatarilor. La protestele din 26 noiembrie, jandarmeria a folosit pentru prima oară în acest an detașamentul de cavalerie, când au existat incidente între protestatari şi forţele de ordine.

protest

UPDATE 19:00 Traficul rutier a fost restricţionat, duminică seară, în Piaţa Victoriei, unde sunt câteva mii de manifestanţi, potrivit news.ro

Traficul în Piaţa Victoriei a fost restricţionat. Astfel, a fost închisă circulaţia pe bulevardul Kiseleff, de la Arcul de Triumf spre Piaţa Victoriei, pe Aviatorilor, de la Charles de Gaulle spre Piaţa Victoriei şi pe strada Paris. Traficul este deviat pe bulevardul Iancu de Hunedoara, prin pasaj.

Dacian Cioloș, prezent la protestul din Piața Victoriei

ciolos

La această oră, în faţa Guvernului se află câteva mii de oameni care scandează "Justiţie, nu corupţie", "PSD, ciuma roşie", "Demisia" sau "Hoţii".

UPDATE 18:30 Manifestanţii s-au adunat în Piaţa Victoriei după ora 18.00, iar la această oră în faţa Guvernului se află câteva sute de oameni care scandează "Justiţie, nu corupţie", "PSD, ciuma roşie", "Demisia" şi ”Hoţii”.

UPDATE 18:10 Oamenii au început să se adune în Piața Victorie din Capitală. Potrivit primelor informații, este posibil ca oamenii să nu mai pornească în marș până la Piaţa Regelui, unde să depună coroane şi să aprindă candele.

protest

Dacian Cioloș, Ludovic Orban și Dan Barna susțin aceste manifestări de stradă

protest

Fostul premier Dacian Cioloş, preşedintele PNL, Ludovic Orban, cel al USR, Dan Barna, împreună cu reprezentanţii mai multor ONG-uri şi asociaţii civice au anunțat într-o conferință de presă comună că susțin aceste manifestări de stradă.

"Nu cred că această coaliţie de la putere a fost votată şi are legitimitatea ca să distrugă justiţia, ca să distrugă credibilitatea României în exterior (...) Cum să ai bunăstare într-un stat corupt?", a declarat Dacian Cioloş, preşedintele Platformei România 100, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi cel al USR, Dan Barna.

La rândul său, liderul PNL, Ludovic Orban, a cerut oamenilor să iasă în stradă şi să protesteze paşnic, pentru a arăta actualei puteri că trebuie să ţină cont de ''ceea ce vrea majoritatea zdrobitoare din societate". 

 

 

Regizorul Tudor Giurgiu, apel către români: ”Niște cetățeni își bat joc de cei care i-au ales”
Regizorul Tudor Giurgiu, apel către români: ”Niște cetățeni își bat joc de cei care i-au ales”
VIDEO PROTVPLUS.RO
inendiu targoviste
Incendiu într-o casă din Târgoviște. Acuzațiile aduse de vecini proprietarei
Incendiu violent la o fabrică de mobilă din Argeş. Şase echipaje de pompieri au intervenit
Femeie din Buzău moartă în incendiul care i-a cuprins casa. Suspiciunea pompierilor
Al 11-lea deces din cauza gripei - un bărbat de 60 de ani. Recomandările medicilor
Mesajul unui miner revoltat pentru premierul Dăncilă: ”Suntem praf, coană Viorica”
Rezultate LOTO 6 din 49 - 17 ianuarie 2019. Numerele căștigătoare
obezi, angata, job, loc de munca,
Kilogramele în plus pot duce la pierderea jobului. Cazul unei femei de 150 de kg
Theresa May trebuie să prezinte un nou plan de Brexit până pe 21 ianuarie
Măsuri fără precedent pentru vânătoarea lui Țiriac de la Balc. Localnicii, revoltați
Fenomen îngrijorător. Greșeala pe care o fac elevii şcolilor de şoferi
Rasună drujbele în Poiana Braşov. Pericolul apărut din cauza ninsorilor abundente
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Metroul va avea panouri de siguranță, însă nu în toate stațiile