Marin Moraru lasa in urma sa 25 de filme si roluri memorabile. "Daca nu esti sanatos, degeaba esti un bun actor"

marin moraru

Actorul Marin Moraru a murit in dupa-amiaza zilei de duminica, 21 august 2016. Marinus, pentru prieteni, s-a nascut la 31 ianuarie 1937 la Bucuresti.

A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC) din Capitala in 1961, la clasa profesoarei Dina Cocea, rolul sau pentru examenul de diploma fiind Agamita Dandanache, in piesa 'O scrisoare pierduta' de I.L. Caragiale.

Pe parcursul carierei sale in filmul artistic, incepute in 1966 cu 'Haiducii', in regia lui Dinu Cocea, Marin Moraru a jucat in circa 25 de lungmetraje, unul dintre acestea fiind "Amen", al celebrului regizor francez Costa Gavras.

Inainte de debutul in filmul de lungmetraj, a fost actor al Teatrului Tineretului (1961-1964). Imediat dupa aparitia in 'Haiducii', unde a jucat alaturi de Marga Barbu, Ion Besoiu, Toma Caragiu, Ion Fintesteanu, Alexandru Giugaru, Amza Pellea si Colea Rautu, Moraru avea sa fie distribuit in 'Un film cu o fata fermecatoare' (1966), pelicula lui Lucian Bratu, in care au aparut Stefan Iordache, Margareta Paslaru, Ileana Stana Ionescu. In urmatorii doi ani, el a mai jucat in 'Maiorul si moartea' (1967), dar si in 'Razbunarea haiducilor' (1968).

Marin Moraru a cunoscut consacrarea deplina pe parcursul anilor 1970 si 1980, cand a fost distribuit in roluri importante din filme regizate de Manole Marcus - 'Actorul si salbaticii', 'Operatiunea Monstrul', Dan Pita ("Filip cel Bun", "Concurs", "Faleze de nisip") sau de Horea Popescu ("Cuibul de viespi").

Citește și
Marin Moraru
Reactiile colegilor de scena imediat dupa moartea lui Marin Moraru. "A plecat un actor si un Om de Geniu!"

Dupa cativa ani la Teatrul de Comedie (1965-1968) si la Teatrul Bulandra (1968-1971), Marin Moraru a ajuns, in 1971, la Teatrul National din Bucuresti, al carui Societar de Onoare a fost din 2002. Din 1974 si pana in 1980 s-a dedicat pedagogiei teatrale - a fost conferentiar universitar la IATC.

Rolurile interpretate de Marin Moraru pe scena au fost dintre cele mai diferite - de la Pigulete in 'Pigulete plus cinci fete' de C. Bratu, la Gulita, in 'Chirita in provincie' de Alecsandri, Patrocle, in 'Troilus si Cresida' de Shakespeare, Diderot, in 'Nepotul lui Rameau' de Diderot, Cracanel, in 'D'ale carnavalului' de I.L.Caragiale, Socrate, in 'Transplantarea inimii necunoscute' de Al. Mirodan, Regele, in 'Leonce si Lena' de Buchner, pana la Titirca, in 'O noapte furtunoasa' de I.L. Caragiale, Take, in 'Take, Ianke si Cadar' de V.I. Popa, Doctorul, in 'Egoistul' de Jean Anouilh, in regia lui Radu Beligan (la 22 martie 2009, acest spectacol a atins cea de-a 100-a reprezentatie). Marin Moraru s-a aflat si in distributiile telenovelelor romanesti difuzate de postul Acasa TV si Pro TV, 'Inima de tigan' (2007), 'Regina' (2008), 'Iubire si onoare' (2010), 'Pariu cu viata' (2011).

A lucrat cu regizori din diferite generatii - David Esrig, Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Moni Ghelerter, Valeriu Moisescu, Sanda Manu, Grigore Gonta, Mihai Maniutiu, Alexandru Dabija.

In 2007 a fost recompensat cu Premiul de Excelenta acordat de revista VIP. Alaturi de Gheorghe Dinica si Victor Rebengiuc, Marin Moraru a primit in 2008 titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC) cu ocazia aniversarii institutiei. In acelasi an, actorul a fost decorat de presedintele Traian Basescu cu Ordinul National Serviciul Credincios in Grad de Mare Cruce. In 2009, Marin Moraru a primit Premiul Gopo pentru intreaga cariera.

In 2012 a primit o stea pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului din Bucuresti, iar in noiembrie 2013, la Targul de carte Gaudeamus, a lansat cartea autobiografica 'Suntem ce sunt amintirile noastre'.

"Inseamna ca esti bagat in seama si esti ridicat pe un piedestal pe care nu oricine poate sa stea", a spus Marin Moraru la primirea stelei.

Intrebat ce isi doreste, actorul a spus: "Sanatate, pentru un actor daca nu esti sanatos degeaba esti bun."

I-a fost decernat in 2015, Premiul de Excelenta al Festivalului International de Film Transilvania TIFF 2015 pentru intreaga activitate.
 

Citește și...
Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Marin Moraru va fi depus marti in Sala Mare de la TNB. Omagiile aduse marelui actor
Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Marin Moraru va fi depus marti in Sala Mare de la TNB. Omagiile aduse marelui actor

Actorul Marin Moraru, in varsta de 79 de ani, a murit, duminica seara, la spitalul Elias din Capitala, unde era internat din data de 10 august.

Reactiile colegilor de scena imediat dupa moartea lui Marin Moraru.
Reactiile colegilor de scena imediat dupa moartea lui Marin Moraru. "A plecat un actor si un Om de Geniu!"

Marin Moraru a fost un mare artist, dar si un om cu un suflet foarte larg, a declarat actorul Ion Besoiu. Disparitia marelui actor este regretata si de Alexandru Arsinel, Florina Cercel sau Oana Pellea.

Recomandări
Alertă în Spania, după o explozie la ambasada Ucrainei din Madrid. Cel puțin un angajat a fost rănit
Alertă în Spania, după o explozie la ambasada Ucrainei din Madrid. Cel puțin un angajat a fost rănit

Un angajat al ambasadei Ucrainei la Madrid a fost rănit uşor, miercuri, de o explozie survenită în sediul misiunii în timp ce manipula o scrisoare, a informat o sursă din cadrul poliţiei, transmite Agerpres, care citează AFP şi Reuters.

Bruxellesul propune un plan pentru confiscarea activelor îngheţate ale Rusiei
Bruxellesul propune un plan pentru confiscarea activelor îngheţate ale Rusiei

Comisia Europeană a propus miercuri confiscarea activelor îngheţate ale Rusiei pentru a pedepsi Moscova pentru invazia Ucrainei, explorând opţiuni legale cu partenerii UE pentru a compensa Kievul pentru pagubele aduse ţării, scrie Reuters.

Tunisia - Franța și Australia - Danemarca, LIVE TEXT de la 17:00. „Cocoșul galic”, fără Mbappe în primul „11”
Tunisia - Franța și Australia - Danemarca, LIVE TEXT de la 17:00. „Cocoșul galic”, fără Mbappe în primul „11”