Marin Moraru, inmormantat la cimitirul Bellu. "Dumnezeu sa-l odihneasca, fiindca nu are de ce sa il ierte"

Dată publicare: 24-08-2016 07:55
Dată actualizare: 27-08-2016 07:05


A fost ziua trista a despartirii de Marin Moraru, un actor de geniu al comediei, care a trait insa intr-o tristete profunda, dupa cum marturiseau miercuri apropiatii.

Marii actori ai Romaniei s-au asezat, rand pe rand, la capataiul celui care le-a fost coleg, prieten sau profesor. Victor Rebengiuc, Marcel Iures sau Marian Ralea au fost coplesiti de durere. Marinuș, cum ii spuneau cu drag prietenii, a lasat in urma un gol imens. Ramas bun, maestre!

Intr-o dimineata ploioasa, intr-un teatru candva al zambetelor, a poposit trupul neinsufletit al unui om care a marcat vietile multora.

Florin Zamfirescu: "O persoana de o bunatate fara margini. Dumnezeu sa-l odihneasca, fiindca n-are de ce sa-l ierte."

Adrian Daminescu: "A fost un care a stiut sa ne faca sa radem, pe toti. Cand ne-a facut sa plangem, plangem serios."

Florina Cercel: "l-am admirat, l-am respectat, l-am iubit si asta voi face cate zile mai am si eu pe pamant."

Marele public nu s-a inghesuit, asa cum o facea la spectacolele sale, dar la capataiul lui Marin Moraru au stat, cu discretie si o durere apasatoare, simbolurile teatrului romanesc. Cu Victor Rebengiuc, Marinus a impartit atat scena, cat si platoul de filmare. Iar Marcel Iures si Marian Ralea s-au numarat printre primii sai studenti.

Marian Ralea: "Eu am fost un fel de copil al dansului, tinea foarte mult la ce se intampla cu mine pe scena. Toti studentii i-am spus domn profesor."

Doar ei cei care l-au cunoscut cu adevarat, au stiut ca in spatele umorului sau spumos statea o tristete profunda.

Marian Ralea: "Noi, actorii, clownii in ghilimele, avem si aceasta tristete, pentru ca asa e in meseria asta, rasu-plansu."

Adrian Daminescu: "El a fost un om trist toata viata lui, o tristete mai ales pentru ce se intampla cu tara lui, ce se intampla cu conditia artistului in Romania."

Ca multi actori din generatia de aur, s-a confruntat cu cei care incaseaza drepturile de autor ale artistilor.

Florin Zamfirescu: "Toate acestea l-au macinat atat de tare, cum nimeni nu-si poate imagina. Lumea vorbeste despre un mare actor, dar nimeni nu stie cat de chinuiti au fost acesti oameni."

Desi problema era veche, nimeni nu a facut nimic pentru a-i ajuta.

Alaturi de sotia sa, a stat vaduva lui Gheorghe Dinica, cel de care l-a legat o prietenie de-o viata.

Gabriela Dinica: "Daca a durat 52 de ani, poate chiar mai mult...o prietenie in care s-au respectat fiecare, s-au admirat reciproc."

La iesirea din teatru, marele actor a primit ultimele aplauze. Iar la Cimitirul Bellu a fost inmormantat cu onoruri militare.

Lumea teatrului si a cinematografiei a mai pierdut o stea, dar dintre noi a disparut si un mare om. Marin Moraru a plecat asa cum a fost mereu, discret, lasandu-ne sa ne bucuram de viata, in timp ce suferinta a pastrat-o doar pentru el. Dumnezeu sa il odihneasca in pace.


VIDEO PROTVPLUS.RO