Marin Moraru, studentul care a fugit de la Politehnica la teatru: "Aceasta meserie se face numai cu prietenie si dragoste"

Ultima actualizare: 25-08-2016 07:02

Indragitul Marin Moraru a lucrat la CFR si trebuia sa devina inginer, dar a fugit de la Politehnica la teatru. Si acolo a ramas.

A fost una dintre cele mai sclipitoare minti pe care Romania le-a dat acestei arte. O forta uriasa, care provoca hohote de ras pana la lacrimi si, in acelasi timp, de un bun simt iesit din comun.

Nu intamplator s-a apropiat de Gheorghe Dinica. Impreuna au format un cuplu memorabil de actori, dar si una dintre cele mai frumoase prietenii din lumea teatrului. Putini stiu insa ca tot "Marinus" a fost un mare dascal. El le-a dat aripi unor actori precum Marcel Iures sau Marian Râlea.

Unul dintre cele mai expresive chipuri ale teatrului si cinematografiei romanesti, Marin Moraru, a facut zeci de roluri memorabile. Si, cu el, romanii au invatat sa rada, atunci cand se scria trista istorie a comunismului. In cinematografie a cunoscut gloria intre anii '70 si '80, cand a fost distribuit in filme, alaturi de Toma Caragiu.

Despre Gheorghe Dinica, Marin Moraru spunea ca i-a fost mai mult decat un frate. S-au impretenit din studentie, apoi au fost de nedespartit, atat pe scena, cat si in viata de zi cu zi.

Radu Beligan le-a marcat cariera, pe vremea cand era directoul Teatrului National. Ulterior, aveau sa formeze trioul teatrului romanesc: Take, Ianke si Cadir.

Marin Morarul si-a dorit de tanar sa dea mai departe iubirea pentru actorie. A devenit profesor la 37 de ani, iar in prima sa grupa de studenti a fost Marcel Iures.

Marcel Iures: "Cand intram in sala de curs, era altceva. O forta. Chiar o forta. Nu are termen de comparatie. Era o fiinta colosala. Se afunda in locuri in care foarte putini il puteau urma. Uneori nimeni nu-l putea urma."

"Nu ma reprezinta niciun rol din film", spunea, insa, Marin Moraru. In ultimii ani, vorbea despre o dezamagire legata de actuala lume a teatrului si despre uitarea in care sunt lasati marii actori. Cu toate acestea, daca ar fi luat-o de la capat, ar fi ales acelasi drum. Pentru ca acesta a fost drumul care i-a adus prieteni dragi.

Marin Moraru: "Aceasta meserie se face numai cu prietenie si cu dragoste. Si cu multa sensibilitate. Cine face altfel meseria asta, nu este actor".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO