Telemeaua de Sibiu, al şaptelea produs românesc înregistrat la UE
Telemeaua de Sibiu devine al şaptelea produs românesc înregistrat la Uniunea Europeană.
Vestita brânză din Mărginimea Sibiului va purta o etichetă cu hologramă, care atestă că a fost făcută în zona Sibiului şi respectă o reţetă locală, moştenită din străbuni.
Dar mai e un aspect, dincolo de mândria locală: producătorii care au făcut demersurile pentru înregistrarea brânzei anunţă că marfa lor s-ar putea scumpi cu până la 35 de lei kilogramul.
Telemeaua de Sibiu este oficial o brânză maturată semi-tare, făcută integral din lapte de oaie crud, proaspăt muls şi închegat cu cheag natural. Se deosebeşte prin gustul intens, sărat, uşor acrişor şi textura untoasa.
Florian Dragomir, preşedintele asociaţiei producătorilor de Telemea de Sibiu: ”Se prelucrează tradiţional cum prelucrau bătrânii noştri. După ace stă 24 de ore în saramura, se vinde proaspăt sau măturată. Maturarea durează între o lună şi 6 săptămâni”.
Producătorii din zona Sibiului spun că unul dintre secretele brânzei lor este iarba cu care se hrănesc oile ce dau lapte.
Elena Marcu, ciobăniţa: "Trebuie să ştie lumea că în zona Sibiului există un sol foarte bun, pentru ceea ce mânca animalele. Ceea ce manaca animalele este esenţa brânzei."
Recunoaşterea calităţii şi a autenticităţii brânzei vine însă la pachet cu o scumpire, anunţa fermierii.
Maria Ivan, prodactor de telemea: "Cu siguranţă o să fie mai scumpă decât telemeaua simplă, o să fie un pre mai ridicat. În jur de 30 de lei, o să ajungă şi până la 35 fiind vidată, etichetată şi 100% telemea de Sibiu."
Clienţii spun însă că telemeaua de Sibiu este inconfundabilă şi n-ar renunţa la ea.
România deţine acum 7 produse înregistrate şi recunoscute la nivel european: alături de telemeaua de sibiu, mai e cea de ibăneşti, apoi magiunul de prune deTopoloveni, Novacul afumat din Ţara Bârsei, Scrumbia de Dunăre afumată, Cârnații de Pleșcoi şi salamul de sibiu