10.000 de participanti la manifestarile de la Tg. Secuiesc. Tokes: Impreuna cu romanii, trebuie sa luptam pentru autonomie

×
Codul embed a fost copiat

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcata sambata in mai multe orase din Transilvania. In Targu Secuiesc, ungurii vor defila in costume populare, iar la Targu Mures vor fi depuse coroane la monumentele maghiarilor.

La Cluj a fost autorizat un mars la care au participat aproximativ cinci sute de persoane.

Tokes: Impreuna cu romanii, trebuie sa luptam pentru autonomie in intreaga Transilvanie

Presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, europarlamentarul Laszlo Tokes, i-a indemnat, sambata, pe maghiari sa lupte impreuna cu romanii pentru autonomie in intreaga Transilvanie, "tinuta in frau de conducerea din Bucuresti prin prefectii impusi", el spunand ca lupta nu trebuie sa fie "unii impotriva altora".

Laszlo Tokes i-a indemnat pe maghiarii din Ardeal, sambata, intr-un discurs tinut in limba maghiara in fata celor aproximativ 400 de persoane care au participat la manifestarile organizate de PPMT la statuia revolutionarului pasoptist Szacsvay Imre din Oradea, sa continue lupta pentru autonomie, dar nu doar pentru cea a regiunii Partium, ci in intreaga Transilvanie. "Sarbatoarea de acum are o insemnatate deosebita si pentru ca acest an a fost decretat ca Anul autonomiei pentru Partium, pentru ca sarbatorim nu numai trecutul, ci si prezentul si viitorul. Razboiul nostru de acum il putem numi batalia pentru autonomie. Sunt unii care se gandesc doar la secuime si uita celelalte zone ale Ardealului. Trebuie sa vorbim despre tot Ardealul, despre maghiari, dar si despre romani, pentru ca impreuna cu conationalii romani trebuie sa luptam pentru autonomia acestei regiuni, tinuta in frau de conducerea din Bucuresti prin prefectii impusi", a spus Tokes.

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu ii avertizeaza pe politicienii maghiari: "Oricine poate fi expulzat in timpul sejurului in Romania"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

El a afirmat, insa, ca maghiarii nu trebuie sa lupte pentru autonomie impotriva romanilor si nici invers, ci "impreuna". "Se pune si acum intrebarea, vrem sa fim slugi sau liberi? Dar nu inseamna sa luptam unii impotriva altora, ci impreuna. Acesta este mesajul zilei de azi. Un popor subjugat nu va putea niciodata sa fie liber. Daca pe noi, maghiarii, ne subjuga in Romania, nu doar pentru noi, ci si pentru romani va fi o ingradire a libertatilor", a spus Tokes.

Manifestarea organizata, sambata, de PPMT in centrul municipiului Oradea a durat aproximativ o ora, desfasurandu-se in prezenta unui singur invitat din Ungaria, consulul Barabas Janos, si sub supravegherea mai multor echipaje ale Politiei Locale Oradea, ale Politiei Bihor si Jandarmeriei Judetene. Participantii nu au scandat lozinci, agitand drapele ale Ungariei, steaguri secuiesti si steaguri arpadiene. In Bihor, formatiunile maghiare sarbatoresc separat Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la fel ca in anii trecuti.

10.000 de participanti la manifestarile de la Targu Secuiescu

Peste 10.000 de persoane participa, sambata, la Targu Secuiesc (Covasna), la manifestarile de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, iar vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a defilat calare.

In Targu Secuiesc maghiarii defileaza in costume populare, iar la Targu Mures sunt depuse coroane la monumentele maghiarilor. In plus, pe tot parcursul zilei vor fi tinute discursuri in amintirea militantilor pasoptisti.

La defilarea de la Targu Secuiescu au participat cativa membri ai Miscarii Tinerilor din 64 de Comitate (HVIM), care au avut un steag secuiesc de dimensiuni mari.

Invitatul principal al evenimentului de la Targu Secuiesc este vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, care a defilat calare, alaturi de seful CJ Covasna, Tamas Sandor, si deputatul UDMR Fejer Laszlo Odon.

Potrivit organizatorilor, peste 10.000 de persoane participa la manifestari, centrul orasului fiind decorat cu steaguri secuiesti si ale Ungariei.

La Cluj a fost autorizat un mars la care sunt asteptate sa participe cateva mii de persoane.

Potrivit Politiei Romane, in perioada 15 - 17 martie, in 56 de locuri din 15 judete ar urma sa aiba loc manifestari prilejuite de sarbatorirea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. La aceste evenimente vor participa, conform estimarilor organizatorilor, aproximativ 30.000 de persoane.

Semjen: Ceea ce cerem noi nu este un fel de specialitate secuiasca, ci o realitate naturala in UE

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, le-a spus, sambata, participantilor la manifestarile de la Targu Secuiesc ca autonomia ceruta de maghiari "nu este un fel de specialitate secuiasca", nu este "o cerere exagerata", ci "ceea ce in Uniunea Europeana pentru altii este o realitate naturala cotidiana" Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat, sambata, in discursul tinut la manifestarile de 15 Martie de la Targu Secuiesc, ca ceea ce li se cuvine altora li se cuvine si maghiarilor, iar ceea ce este permis pentru altii este permis si pentru ei.

El a subliniat ca in Uniunea Europeana autoguvernarea si autonomia reprezinta o realitate naturala si obisnuita, iar daca pentru altii este posibil, atunci este si pentru maghiari posibil, intrucat nu sunt un popor mai prejos decat altele. Semjen a spus ca, daca maghiarii ar accepta ca exista un lucru care in UE este posibil pentru alte popoare, atunci ar accepta ca ei sunt oameni de rangul doi, cetateni de rangul doi si mai prejos decat alte popoare, adaugand ca maghiarii nu pot accepta acest lucru. "Din acest motiv trebuie sa spunem si sa repetam: ceea ce pentru altcineva e posibil, este si pentru noi, ceea ce e permis altora e permis si pentru noi", a spus Semjen.

El a afirmat ca maghiarii nu au cerut niciodata ceva pentru care nu ar exista un precedent, ceva care nu ar fi "o realitate in Uniunea Europeana". "Deci ceea ce spunem noi, ceea ce cerem noi nu este un fel de specialitate secuiasca, ceva ce nu s-a vazut si nu s-a auzit pana acum, nu este o cerere exagerata, ci ceea ce in Uniunea Europeana pentru altii este o realitate naturala cotidiana", a sustinut el. Semjen le-a sugerat "prietenilor romani" sa analizeze faptul ca, spre exemplu, in Italia lucreaza multi romani care i-ar putea intreba pe prietenii lor italieni daca Italia a devenit mai slaba dupa ce Tirolul de Sud a otinut autonomia.

El a subliniat ca, daca ne uitam la acele zone din UE unde exista autonomie, se poate observa ca toata lumea a castigat din acest lucru si ca intreaga zona s-a dezvoltat. Din acest motiv, a spus Semjen, cand maghiarii vorbesc despre autoguvernare, nu este impotriva cuiva, ci ceea ce cer ei este ceva natural. Vicepremierul ungar si-a incheiat discursul spunand ca maghiarii din Romania pot conta pe cei din Ungaria, asa cum si cei din Ungaria conteaza pe cei din Romania.

Mesajul presedintelui Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu le-a transmis, joi, un mesaj politicienilor maghiari care se anunta in numar mare in Romania in urmatoarele zile, ca "oricine poate fi cu usurinta expulzat in plin sejur de pe teritoriul Romaniei, daca nu respecta legile si Constitutia". Seful statului i-a averizat pe politicienii maghiari "sa aiba in vedere ca statul roman nu va tolera mesaje care sa contravina Constitutiei Romaniei".

Semnificatia zilei de 15 Martie

15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, este si una din cele trei sarbatori nationale ale Ungariei, cand se comemoreaza Revolutia din 1848-1849, o zi in care, de regula, au loc ceremonii de depuneri de coroane de flori la diverse monumente maghiare din localitatile Transilvaniei, slujbe religioase, marsuri, spectacole si discursuri in amintirea militantilor pasoptisti.

15 Martie devine, insa, in acest an un prilej pentru diverse formatiuni politice maghiare din Romania si din Ungaria, dar si pentru asociatii si partide romanesti, de a-si radicaliza discursul in speranta ca vor marca din punct de vedere electoral si vor primi mai multe voturi. Aceasta, in conditiile in care in luna aprilie au loc alegeri generale in Ungaria, iar in luna mai au loc alegeri pentru Parlamentul European.

Jobbik, in cautare de voturi in Transilvania

Pentru partidele din Ungaria, miza din Romania o reprezinta cele circa 100.000 de voturi din partea etnicilor maghiari care au obtinut dubla cetatenie, oferita cu generozitate de Guvernul de la Budapesta, desi calculele arata ca acestea ar aduce cel mult un mandat de deputat. Daca pentru Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, aflat la guvernare in tara vecina, sau pentru Partidul Socialist, formatiuni mari, pentru care un mandat in plus sau in minus nu reprezinta mare lucru, pentru partidul extremist Jobbik, voturile adunate din Transilvania pot insemna foarte mult. De altfel, Jobbik este singurul partid din Ungaria care a si trecut pe lista pentru alegerile din 6 aprilie candidati de etnie maghiara din Romania, chiar daca pe locuri neeligibile.

De aceea, Jobbik a devenit extrem de vocal in ultima vreme in Romania, a infiintat organizatii in Transilvania, liderii sai au fost prezenti in 10 martie la Targu Mures si vor fi pregatiti sa isi spuna punctul de vedere in cadrul manifestarilor de 15 Martie. Pentru unele formatiuni politice maghiare si politicieni maghiari din Romania, 15 Martie va fi si o zi care va putea fi folosita pentru promovarea ideilor autonomiste, in stare sa mobilizeze electoratul etnic din Transilvania pentru a aduna voturi la alegerile europarlamentare.

Din corul sustinatorilor care pledeaza pentru autonomia tinutului Secuiesc nu putea lipsi europarlamentarul Laszlo Tokes, care a asemanat situatia maghiarilor din Transilvania cu cea a tatarilor din Crimeea, interventia acestuia in PE fiind aparata de liderii PPMT. Acestia au, de asemenea, un discurs pro-autonomie, dar si critic la adresa adversarilor din UDMR, pe care ii acuza ca, odata ajunsi la guvernare, au lasat-o mai incet cu ideea autonomiei tinutului Secuiesc. Totodata, apropiata sarbatoare a maghiarilor de pretutindeni a dat prilejul membrilor unei asociatii extremiste din Ungaria, "Miscarea Tinerilor din 64 de comitate", care sustin nedreptatea Tratatului de la Trianon, sa provoace, deja, incidente, cum au fost cele de la Targu Mures.

Marsurile Asociatiei Noua Dreapta din 15 Martie

Mesajele care indeamna la autonomia Transilvaniei sau a Tinutului Secuiesc, discursurile cu tenta anti-romaneasca, imbrancelile de la Targu Mures au oferit ocazia si unor politicieni romani sa iasa la rampa, de la cel mai inalt nivel chiar - presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta - scotand Jobbik din anonimat si facand sa se vorbeasca de acest partid mult mai mult decat au sperat vreodata liderii sai. Pe acest fond al inmultirii actiunilor si declaratiilor maghiare care sustin autonomia tinutului Secuiesc, iese la rampa si Asociatia Noua Dreapta, care pregateste, chiar in ziua de 15 Martie, marsuri in Arad si Cluj-Napoca, in semn de protest fata de iredentismul maghiar sau pentru cinstirea memoriei lui Avram Iancu, ocazie numai buna pentru lansarea unor mesaje anti-maghiare.

Si la Arad, Noua Dreapta a obtinut o autorizatie pentru a manifesta inainte de comemorarile maghiare din Parcul Reconcilierii, unde manifestantii romani nu au voie sa ajunga, insa organizatorii afirma ca vor merge acolo ca simpli cetateni. Presedintele Noua Dreapta Arad, Angel Popescu, spunea ca a obtinut de la autoritatile locale o autorizatie pentru un mars de protest in centrul orasului, care va avea loc in timpul unor activitati artistice ale comunitatii maghiare si inainte de comemorarile organizate in Parcul Reconcilierii de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Marsul este autorizat sa se desfasoare intre orele 12.00 si 16.00, urmand sa participe aproximativ 200 de membri si simpatizanti Noua Dreapta.

"La fel ca la actiunile noastre din alti ani, mesajul este unul impotriva iredentismului maghiar. Protestam si fata de existenta in Arad a asa-numitei Statuia Libertatii din Parcul Reconcilierii, care de fapt este Statuia Ungaria Milenara", declara Popescu.

Marsul va avea loc pe traseul Piata Podgoria-Primarie-Piata Avram Iancu, iar conform autorizatiei, participantii nu se pot manifesta si in Parcul Reconcilierii, aflat la cateva sute de metri de Piata Avram Iancu. "Vom merge acolo ca simpli cetateni, cum am mai facut-o. Nu vrem sa provocam, nu vrem violente, nu suntem o organizatie extremista, cum adesea gresit suntem catalogati", afirma presedintele Noua Dreapta Arad.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Peste cinci strazi vor fi inchise in Cluj cu ocazia manifestarilor de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni
Peste cinci strazi vor fi inchise in Cluj cu ocazia manifestarilor de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Sambata, 15 martie 2014, cu ocazia manifestarilor prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, circulatia autovehiculelor se va inchide in intervalul orar 12.00 – 16.00.

Traian Basescu ii avertizeaza pe politicienii maghiari:
Traian Basescu ii avertizeaza pe politicienii maghiari: "Oricine poate fi expulzat in timpul sejurului in Romania"

StirilePROTV.ro au transmis LIVE, joi, declaratiile pe care presedintele Traian Basescu le-a facut de la Palatul Cotroceni.

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, va defila calare la Targu Secuiesc, de Ziua Maghiarilor
Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, va defila calare la Targu Secuiesc, de Ziua Maghiarilor

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, va defila calare, sambata, la Targu Secuiesc, alaturi de seful CJ Covasna, Tamas Sandor, la manifestarile de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

5000 de maghiari au protestat, luni seara, pentru autonomia Tinutului Secuiesc. Manifestantii s-au imbrancit cu jandarmii
5000 de maghiari au protestat, luni seara, pentru autonomia Tinutului Secuiesc. Manifestantii s-au imbrancit cu jandarmii

Miting cu scandal, luni dupa-amiaza, la Targu Mures, unde 5000 de oameni s-au adunat pentru a-i comemora pe secuii ucisi dupa infrangerea revolutiei maghiare de la 1848.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.