Ordonanță militară: Părăsirea domiciliului după ora 22:00, fără motiv, este interzisă

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat au susținut o declarație de presă în care au anunțat noi măsuri de prevenire a răspândirii epidemiei de coronavirus în România.

 

Măsuri istorice prezentate de șeful MAI

 

Șeful MAI, Marcel Vela. a anunțat un set de nou de măsuri de prevenire a răspândirii epidemiei de coronavirus luate prin intermediul unei ordonanțe militare care prevede:

- Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară.

Citește și
pensionari
Secretar de stat: Ne punem problema izolării la domiciliu a persoanelor de peste 70 de ani
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

- Se suspendă temporar activitățile de comercializare cu amănuntul, a produselor și serviciilor, în centrele comerciale în care-și desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie.

- Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane.

- "Dragi români, ne confruntăm, cu una dintre cele mai mari crize din ultimii ani. Dar rezolvarea se află la noi. Este în puterea noastră să găsim resursele, acum, poate mai mult ca niciodată, să arătăm forţa pe care acest popor a avut-o dintotdeauna. Absenţa celor dragi este dureroasă, dar pierderea lor poate fi tragică. Rămâneţi în case! Limitaţi-vă întâlnirile şi respectaţi regulile. Prioritatea noastră, a Guvernului, a factorilor responsabili este viaţa românilor. Împreună am rezistat prin războaie, cutremure şi dictatură. Vom rezista şi acum, uniţi ca unul. Dumnezeu să binecuvânteze România!", a declarat ministrul de Interne, la finalul prezentării măsurilor din ordonanța militară.

 ►Textul integral al ordonanței militare poate fi citit aici.

În intervalul orar 06.00 - 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

- deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
- deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
- deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
- deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

În intervalul orar 22.00 - 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.

Ieșiri pe bază de adeverință

 

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22:00, ora României.

Se închid granițele

De asemenea, se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, cu excepția situației în care aceștia tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înțelegeri cu statele vecine.

Prin excepție, este permisă intrarea pe teritoriul României a cetățenilor străini și apatrizilor care fac parte din următoarele categorii:

a) sunt membri de familie ai cetățenilor români;
b) sunt membri de familie ai cetățenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România;
c) sunt persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autoritățile române potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;
d) sunt persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent;
e) este personal diplomatic sau consular, personal al organizațiilor internaționale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
f) sunt pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare;
g) sunt pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale);
h) sunt persoane care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare.

Persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază.

Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor, și să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor.

Vela a anunţat emiterea mai multor ordine în contextul stării de urgenţă: Ordinul privind operaţionalizarea conducerii Poliţiei Locale de către Poliţia Naţională, Oordinl pentru aprobarea procedurii de încadrare pentru 6 luni în posturile vacante din MAI, Ordinul pentru stabilirea măsurilor pentru respectarea regulilor de carantinare şi izolare.

Ce a transmis Bogdan Despescu

 

În continuare, Bogdan Despescu, chestor-șef de poliție, a prezentat activitatea întreprinsă de structurile MAI pentru stoparea vânzării ilegale de produse medicale în contextul epidemiei de coronavirus din României.

''Vă prezint două exemple din activitate. Poliția Capitalei a efectuat percheziții în urma cărora au fost descoperite peste 13.000 măști protecție, 300 ochelari protecție, achiziționate ilegal și comercializate la prețuri supraevaluate. Produsele vor fi donate unităților medicale. Se efectuează cercetări față de un bărbat care comercializa produse despre care spunea că sunt teste pentru coronavirus'', a pecizat Despescu.

Despescu a adăugat că au fost verificate peste 15.000 de persoane despre care existau informații că provin din zone de risc și au fost deschise 117 dosare și aplicate 329 sancțiuni.

Raed Arafat a prezentat măsuri importante

 

Secretarul de stat Raed Arafat a prezentat măsurile adoptate pentru răspândirea epidemiei de COVID-19.

Acesta a transmis faptul că va continua construirea spitalului ROL2, de către structurile MApN, în curtea spitalului Aslan.

''În 19 martie, am semnat ordinul pentru constituirea comitetului responsabililor zonali la terapie intensivă, în comun cu Ministerul sănătății. Cel mai important lucru este siguranța celor care lucrează în sistem, a fost o problemă cu distribuirea echipamentelor de protecție, a fost o problemă la nivel internațional'', a adăugat Raed Arafat.

''Pentru a fi livrate mai rapid, organizăm preluarea produselor în regim de urgență, primele măști de nivel înalt FFP2, FFP3, 80.000 de măsti, de duminică urmează să fie livrate cantități noi de materiale către unitățile sanitare'', a mai transmis secretarul de stat.

Declarațiile susținute de Marcel Vela, Bogdan Despescu și Raed Arafat pot fi urmărite AICI.

Situația epidemiei de coronavirus în România

 

Potrivit bilanțului oficial anunțat sâmbătă de autorități la ora 13:00, în România avem 367 de persoane infectate cu coronavirus.

Dintre cele 367 de persoane confirmate pozitiv, 52 au fost declarate vindecate și externate (36 la Timișoara, 11 la București, 3 la Craiova, unul la Constanța și unul la Iași).

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, transmisă vineri, 20 martie, ora 13.00, au fost înregistrate alte 59 de noi cazuri de îmbolnăvire.

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între un an și 74 de ani. La ATI, în acest moment, sunt internați 14 pacienți, din care 3 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 4.207 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 55.198 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 8.915 de teste, din care 40 în unități medicale private.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
InfoCons: Testarea preventivă este unica șansă pe care România o are în lupta cu COVID-19
InfoCons: Testarea preventivă este unica șansă pe care România o are în lupta cu COVID-19

Testarea preventivă a populaţiei pentru depistarea COVID-19 este singura şansă reală pe care o are România în acest moment, pentru a nu ajunge într-o stare de colaps, transmite InfoCans.

Secretar de stat: Ne punem problema izolării la domiciliu a persoanelor de peste 70 de ani
Secretar de stat: Ne punem problema izolării la domiciliu a persoanelor de peste 70 de ani

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a declarat că numărul crescut de infectări din ultimele 24 de ore reprezintă un semnal de alarmă și că se pune problema izolării la domiciliu a persoanelor de peste 70 de ani.

LIVE UPDATE. Coronavirus în lume. 793 de oameni au murit în Italia într-o singură zi
LIVE UPDATE. Coronavirus în lume. 793 de oameni au murit în Italia într-o singură zi

Coronavirus lume, Live update 21 martie. Situația se agravează în multe state din Europa. De pildă, în 24 de ore, în Spania și în Germania au fost confirmate câte 3.000 de noi cazuri de îmbolnăvire., iar Italia a confirmat 793 de decese în 24h.

Coronavirus România, LIVE UPDATE 21 martie. 59 de cazuri noi de îmbolnăvire. Total: 367
Coronavirus România, LIVE UPDATE 21 martie. 59 de cazuri noi de îmbolnăvire. Total: 367

Coronavirus în România, Live update sâmbătă, 21 martie. Potrivit bilanțului oficial anunțat sâmbătă de autorități la ora 13:00, în România avem 367 de persoane infectate cu coronavirus. Ulterior, 11 medici au fost confirmați cu Covid-19.

Recomandări
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina

Experţi ai Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) confirmă că Rusia a obţinut unele câştiguri teritoriale în războiul său împotriva Ucrainei, relatează vineri DPA.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.