Coronavirus România, LIVE UPDATE 21 martie. 59 de cazuri noi de îmbolnăvire. Total: 367

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus în România, Live update sâmbătă, 21 martie. Potrivit bilanțului oficial anunțat sâmbătă de autorități la ora 13:00, în România avem 367 de persoane infectate cu coronavirus. Ulterior, 11 medici au fost confirmați cu Covid-19.

Cum numărul cazurilor crește de la o zi la alta, responsabilii iau în calcul să fie testate și alte categorii de persoane, nu doar cele care au intrat în contact cu bolnavii.

Guvernul le reamintește cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE - 0800.800.358.

Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Cronologia evenimentelor - sâmbătă, 21 martie:

Citește și
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

UPDATE ora 22.00: Activitatea ambasadei din Spania suspendată temporar, după ce două persoane au fost confirmate cu COVID-19

 

Activitatea Ambasadei României în Regatul Spaniei este suspendată temporar, după ce două persoane care îşi desfăşoară activitatea în instituţie au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus, informează, sâmbătă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit sursei citate, starea celor două persoane este bună.

"Au fost dispuse măsurile care se impun în relaţia cu autorităţile din statul de reşedinţă, respectiv măsuri de protecţie pentru restul colectivului misiunii diplomatice şi familiile acestora", precizează Ministerul Afacerilor Externe.

MAE menţionează că, în acest context, activitatea Ambasadei României în Regatul Spaniei va fi suspendată temporar, având în vedere necesitatea ca personalul misiunii să intre în autoizolare.

Totodată, activitatea secţiei consulare este suspendată temporar, fiind preluate doar cazurile urgente.

UPDATE ora 20.30: 11 medici din Suceava au fost confirmați cu noul coronavirus

 

Se confirmă faptul că 11 medici din Suceava au fost confirmați cu noul coronavirus. Persoanele în cauză nu prezintă simptome. În acest moment se află în izolare la domiciliu. Ancheta epidemiologică este în curs.

Nu este, însă, clar dacă cele 11 noi cazuri se află printre cele 367 cazuri raportate sâmbătă, la ora 13, sau se adaugă acestora.

UPDATE ora 15.30: MAE: 227 de cetăţeni români au revenit sâmbătă în ţară

 

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunţat că sâmbătă au revenit în ţară 227 de cetăţeni români din Italia, aceştia neavând posibilităţi reale de a continua prezenţa pe teritoriul acestei ţări.

"În continuarea informaţiilor comunicate în cursul zilei de ieri cu privire la demersurile Ministerului Afacerilor Externe şi ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor în vederea facilitării revenirii în ţară a cetăţenilor români, nerezidenţi, care sunt lucrători sezonieri, afectaţi de restrângerea drastică a activităţilor economice în care erau angrenaţi în Italia, precum şi a cetăţenilor români care se află în Italia în situaţii deosebite, fără posibilităţi reale de a continua prezenţa pe teritoriul Italiei, Ministerul Afacerilor Externe precizează că în cursul zilei de astăzi au revenit în ţară 227 de cetăţeni români", a precizat GCS.

Cetăţenii români au fost repatriaţi din Torino, Italia, cu două curse aeriene, tip charter, operate de o companie privată, a precizat sursa citată.

"Reînnoim apelurile făcute anterior privind evitarea oricăror călătorii externe care nu sunt absolut esenţiale şi recomandarea ca turiştii sau cetăţenii români aflaţi temporar în străinătate să revină de urgenţă în ţară. Totodată, facem apel la cetăţenii români de a da dovadă de înţelegere şi responsabilitate şi de a evalua în mod responsabil oportunitatea călătoriilor în străinătate în acest moment. Astfel de călătorii pot antrena riscuri majore, periclitând siguranţa cetăţenilor şi posibilitatea acestora de revenire în ţară. De asemenea, facem apel la cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate de a respecta cu stricteţe recomandările autorităţilor din aceste state şi subliniem că deplasările către România nu sunt recomandate. Aceste deplasări pot fi afectate de restricţiile impuse de statele de tranzit şi pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecţiei cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranţa celor de acasă", a precizat GCS.

UPDATE ora 13.00: Sunt 59 de noi cazuri de îmbolnăvire în România

 

Până astăzi, 21 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 367 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 367 de persoane confirmate pozitiv, 52 au fost declarate vindecate și externate (36 la Timișoara, 11 la București, 3 la Craiova, unul la Constanța și unul la Iași).

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, transmisă ieri, 20 martie, ora 13.00, au fost înregistrate alte 59 de noi cazuri de îmbolnăvire.

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între un an și 74 de ani. La ATI, în acest moment, sunt internați 14 pacienți, din care 3 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 4.207 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 55.198 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 8.915 de teste, din care 40 în unități medicale private.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.501 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 5.704 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 117 dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliția a aplicat 329 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

UPDATE 11.35: Încă 4 români au murit de coronavirus în străinătate

 

„În conformitate cu informațiile obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 30 de cetățeni români din străinătate au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19: 23 în Italia, 2 în Namibia, 1 în Spania, 1 în Luxemburg, 1 în Irlanda, 1 în Tunisia și 1 Franța”, a transmis MAE.

De asemenea, MAE precizează că, de la începutul epidemiei de COVID-19 și până la acest moment, 7 cetățeni români au decedat ca urmare a infecției cu COVID-19: 6 în Italia și 1 în Franța.

MAE a confirmat primul român decedat în dispora din cauza coronavirusului pe 14 martie, iar vineri, Ministerul de Externe a mai anunțat două decese.

10.30: Numărul românilor infectați cu coronavirus a urcat la 309, după ce un un bărbat internat la Spitalul Universitar cu insuficiență renală cronică a fost confirmat cu Covid-19. Mai multe detalii aici.

Un bărbat bolnav a închis secţia primiri-urgenţe a Spitalului Filişanilor


Cazul bărbatului de 67 de ani, cu afecţiuni oncologice, internat în Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova stârneşte cea mare îngrijorare. A ajuns iniţial la Spitalul din Filiaşi - Dolj unde a intrat în contact cu 23 de cadre medicale.

Funcţionari publici cu funcţie de conducere din cadrul Spitalului Filişanilor şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin neluarea măsurilor legale privind prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase, fapt ce a avut ca urmare răspândirea de către un pacient a infecţiei COVID-19. Prin gestionarea în mod defectuos a situaţiei create, un număr de 23 de cadre medicale din cadrul unităţii spitaliceşti au fost izolate la domiciliu, secţia primiri-urgenţe a Spitalului Filişanilor fiind închisă.

Procurorii au anunţat că le-au deschis dosar penal celor din conducerea unităţii medicale pentru că nu au luat măsuri ca pacientul să nu răspândească virusul, iar din acest motiv Unitatea de Primiri Urgențe a fost închisă. 10 dintre testele care le-au fost făcute celor care au intrat în contact cu el au ieşit negative, iar pentru celelalte încă se aşteaptă rezultatele.

Coronavirus în România, situația la zi


Potrivit ultimelor date statistice furnizate de autorităţi, la ora 13:00, în România, sunt 309 persoane confirmate cu COVID-19.

De la raportarea anterioară, numărul lor a crescut cu 31. A apărut şi primul pacient de peste 80 de ani, categorie neatinsă până acum de virus. COVID-19 a fost confirmat la o femeie de 89 de ani din Bucureşti - mama unui pacient, de asemenea, infectat.

În acelaşi timp, a scăzut cu un procent numărul cazurilor confirmate cu coronavirus la categoriile de vârsta 40 - 49 de ani şi 50 - 59 de ani. Pe de altă parte, în rândul tinerilor între 20 şi 29 de ani, cifrele anunţate de Grupul de Comunicare Strategică indică o creştere a îmbolnăvirilor.

Dincolo de cifrele seci ale statisticilor, din spitalele unde sunt trataţi românii confirmaţi cu COVID-19 vin şi veşti bune. În afară de cei doi pacienţi, în stare gravă - la terapie intensivă, ceilalţi care sunt acum internaţi sunt în stare bună - anunţă medicii. În plus, avem deja 31 de oameni care s-au vindecat. Cei mai mulţi în Spitalul din Timişoara, dar şi 8 în clinicile din Bucureşti şi unul la Iaşi.

Mii de români în carantină

 

Ca să oprească răspândirea noulu virus, autorităţile țin în carantină peste 4 mii de persoane.

Sunt şi 45 de mii de români în izolare la domiciliu. Printre aceştia sunt şi cadre medicale care au intrat în contact cu pacienţi confirmaţi cu coronavirus.

În străinătate, 29 de români au fost confirmaţi cu COVID-19. 23 sunt în Italia, 2 în Namibia şi câte unul în Spania, Luxemburg, Irlanda şi Tunsia. Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că 3 dintre ai noştri au murit ca urmare a infecţiei în Italia.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Afacerile care vor prospera în România, într-o nouă economie a „distanțării sociale”
Afacerile care vor prospera în România, într-o nouă economie a „distanțării sociale”

Cei care au afaceri în România încearcă să găsească variante prin care să supravieţuiască. Unii îşi fac planuri pe termen lung, chiar să se dezvolte într-o nouă economie a ''distanțării sociale''.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.