LIVE UPDATE. Coronavirus în lume. 793 de oameni au murit în Italia într-o singură zi
Coronavirus lume, Live update 21 martie. Situația se agravează în multe state din Europa. De pildă, în 24 de ore, în Spania și în Germania au fost confirmate câte 3.000 de noi cazuri de îmbolnăvire., iar Italia a confirmat 793 de decese în 24h.
Sâmbătă, 21 martie, țara cea mai lovită de coronavirus era Italia, unde la ora 16.00 (ora României) erau înregistrate 4.032 de decese.
Pe locul 2 în acest tragic clasament (potrivit datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE) se afla China cu 3139 de decese, urmată de Iran cu 1556 de decese, Spania cu 1375 de decese, Franța (450 de decese) și Marea Britanie (177 de decese).
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Noul coronavirus a dus la moartea a 11.400 de persoane în întreaga lume de la apariţia sa în decembrie, potrivit unui bilanţ al AFP, bazat pe surse oficiale şi transmis vineri seară.
258.930 de cazuri de infectare au fost detectate în 163 de ţări şi teritorii. Acest număr arată doar o parte din numărul total de contaminări, multe ţări testând doar cazuri care necesită spitalizare. Vineri au fost înregistrate 1.303 de decese şi 26.250 de cazuri de infectare în întreaga lume.
Ţara cu cele mai multe decese în 24 de ore a fost Italia (627), urmată de Spania (235) şi Iran (149).
Defășurarea evenimentelor de sâmbătă, 21 martie:
UPDATE 19:10 Italia confirmă 793 de decese în ultimele 24 de ore, cauzate de coronavirus.
UPDATE 18:37 Italia anunţă că bilanţul de sâmbătă înregistrat în regiunea Lombardia este de 546 morţi, potrivit Corriere della Sera.
UPDATE 15:42 Măsuri înăsprite pentru respectarea izolării la domiciliu în Franţa
Restricţiile franceze la ieşirea din casă - o parte a eforturilor autorităţilor de a controla propagarea coronavirusului- sunt pe cale să se înăsprească prin măsuri care să-i determine pe rezidenţi să rămână acasă.
Ministrul de interne avertizase încă de vineri că recomandările de izolare vor fi aplicate "într-un mod şi mai strict" în acest weekend pentru a permite stăvilirea pandemiei de COVID-19, în timp ce armata urmează să asigure un nou transfer aerian de pacienţi din nord-estul Franţei (Alsacia, Champagne-Ardenne şi Lorena).
Autorităţile franceze erau hotărâte sâmbătă să impună aplicarea izolării la domiciliu decise pentru limitarea epidemiei de coronavirus, care a ucis deja 450 de persoane în ţară, considerând-o insuficient respectată.
UPDATE 15.02 Primarul Londrei a anunţat sâmbătă că a rezervat 300 de camere de hotel pentru a permite izolarea persoanelor fără adăpost şi a evita contaminarea lor cu noul coronavirus.
"Londonezii fără adăpost vor beneficia de o protecţie vitală împotriva coronavirusului, primarul Sadiq Khan, cu sprijinul guvernului, punându-le la dispoziţie 300 de camere de hotel în care se vor putea izola în cursul următoarelor săptămâni", a indicat municipalitatea într-un comunicat.
Pe parcursul întregului weekend, oamenii străzii urmau să fie aduşi în camerele a două hoteluri din Londra aparţinând grupului Intercontinental, transportul făcându-se cu taxiul, celebrele "black cab", pentru a evita transportul în comun. Camerele au fost rezervate pentru următoarele 12 săptămâni.
Noul virus a infectat aproape 4000 de oameni şi a provocat 177 de decese în Marea Britanie, potrivit celui mai recent bilanţ de vineri, Londra fiind una din cele mai afectate regiuni.
UPDATE 13:50 Bilanţul epidemiei a crescut sâmbătă în Germania la 16.662 de contaminări confirmate
Este o creştere cu 2.705 de cazuri devineri, a anunţat Institutul Robert Koch, autoritatea federală germană în domeniul sănătăţii, relatează Reuters.
Numărul deceselor cauzate de noul coronavirus a crescut la 47, cu 16 mai multe decât vineri.
UPDATE 13:43 Bilanţul epidemiei noului coronavirus în Iran a ajuns sâmbătă la 1.556 de morţi - cu aproximativ 100 mai mulţi decât vineri - şi 20.610 de contaminări confirmate, a anunţat sâmbătă un reprezentant al Ministerului Sănătăţii, relatează Reuters.
În această ţară, una dintre cele mai afectate de pandemie, alături de China şi Italia, bilanţul de vineri era de 1.433 de morţi şi 19.644 de contaminări.
UPDATE 13:40 Numărul deceselor din Spania a urcat la 1.326, o creștere cu 324 într-o singură zi, a anunțat ministrul spaniol al Sănătății, conform BBC. Vineri au fost înregistrate 235 de decese.
UPDATE 13:10 Lituania raportează primul deces
Lituania a raportat sâmbătă primul deces provocat de infectarea cu noul coronavirus, în cazul unei femeie în vârstă, internată pentru tratarea altor afecţiuni într-un spital regional, informează AFP.
"Este vorba despre o vârstnică tratată pentru o serie de alte probleme", a precizat pentru jurnalişti viceministrul Sănătăţii, Algirdas Seselgis.
"Credem că s-a contaminat în spital'', în Ukmerge, la nord de Vilnius, a mai spus acesta, precizând că 160 de persoane din acest oraş se află în carantină pentru a se verifica dacă sunt sau nu infectate.
Lituania, o ţară cu 2,8 milioane de locuitori, a raportat până în prezent 69 de cazuri de contaminare.
UPDATE 11:26 A treia zi fără niciun caz local în China, 41 de cazuri importate
China nu a înregistrat sâmbătă, pentru a treia zi consecutiv, niciun caz nou de contaminare de origine locală cu coronavirus, dar autorităţile sanitare au raportat suplimentar 41 de cazuri importate, un record zilnic, notează AFP.
În total, numărul de cazuri "importate" din străinătate se ridică în prezent la 269.
Pentru a evita ca aceste persoane să lanseze din nou o pandemie în mare parte ţinută acum sub control în China, autorităţile au impus intrarea în carantină a tuturor persoanelor care intră pe teritoriul chinez.
În raport cu jumătatea lui februarie, când noile contaminări se numărau cu miile în fiecare zi, contagiunea a fost practic stopată în China, ţară de unde a pornit pandemia.
China a înregistrat în total peste 81.000 de persoane contaminate, dintre care mai sunt bolnave numai 6.013, potrivit autorităţilor sanitare.
Numărul morţilor s-a redus şi el considerabil, cu şapte decese raportate sâmbătă, toate în provincia Hubei, epicentrul pandemiei.
UPDATE 11:20 Columbia intră de marţi în izolare generală "obligatorie", pentru a limita răspândirea noului virus
Columbia va intra de marţi în izolare generală "obligatorie", situaţie ce va fi menţinută până pe 13 aprilie, pentru a limita propagarea noului coronavirus, a anunţat vineri preşedintele Ivan Duque, transmit Reuters şi AFP.
"În cadrul stării de urgenţă, vom aplica izolarea preventivă obligatorie pentru toţi columbienii începând de marţi, 24 martie, la orele 23.59 (04.59GMT) până luni, 13 aprilie, la orele 00.00", a precizat şeful statului într-un discurs adresat naţiunii.
Peste jumătate dintre columbieni participă deja la un amplu "exerciţiu de izolare", de vineri până luni seara.
În statul latino-american au fost înregistrate 158 de cazuri de COVID-19, fără niciun deces.
Columbia şi-a închis deja graniţele terestre, maritime şi fluviale şi a suspendat traficul aerian internaţional
Update 11.10: Trump nu are în vedere plasarea în izolare a SUA
Preşedintele american Donald Trump a anunţat că nu are în vedere să plaseze Statele Unite în izolare în lupta împotriva pandemiei noului coronavirus, relatează AFP.
”Eu nu cred că vom considera asta necesar vreodată”, a declarat el vineri într-o conferinţă de presă la Casa Albă.
”Asta s-a făcut în California, s-a făcut la New York, sunt două puncte fierbinţi (...). Dar dacă mergeţi în Midwest sau altundeva, ei se uită la toate astea la televizor şi nu au aceleaşi probleme”, a adăgat el.
La rândul său, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a anunţat că frontiera dintre Statele Unite şi Mexic urma să fie închisă tuturor călătoriilor neesenţiale, ca cea cu Canada.
Restricții de călătorie în Bulgaria
Începând de sâmbătă nimeni nu poate părăsi oraşele Bulgariei fără un motiv întemeiat. Sunt noile măsuri luate de autorităţile de la Sofia pentru a preveni răspândirea coronavirusului, după o dezbatere aprinsă în Parlament, la care doi dintre deputaţi au mers îmbrăcaţi în combinezoane.
Aleşii au decis, de asemenea, mobilizarea armatei, care va urmări respectarea restricţiilor. Vizaţi de noile decizii sunt şi oamenii trecuţi de 60 de ani. De astăzi au un interval orar special pentru accesul în supermarketuri şi farmacii. Celelalte persoane au voie să intre doar după perioada destinată vârstnicilor.
La rândul ei, Marea Britanie, prin vocea premierului Boris Johnson, a anunţat vineri seară noi reguli.
Boris Johnson: "Le cerem cafenelelor, barurilor şi restaurantelor să se închidă din această seară imediat ce o pot face în mod rezonabil şi să nu mai deschidă începând de mâine. Dar pot continua să livreze la domiciliu."
Potrivit recomandărilor oficiale ale oamenilor de ştiinţă pentru guvernul britanic - măsurile pentru limitarea răspândirii coronavirusului trebuie să rămână în vigoare "cel puţin un an", pentru a evita depăşirea capacităţii de primire a bolnavilor în unităţile de terapie intensivă.
În paralel, un îndemn emoţionant pentru responsabilitate face înconjurul planetei. "Eu stau la munca pentru tine, tu stai acasă pentru noi!" - asta cer în cor medicii şi asistentele din toată lumea.
Peste 1.000 de morți în Spania
Între timp, sunt peste 1.000 de morţi şi peste 20.000 de cazuri de infectare cu noul virus în Spania, unde epicentrul pandemiei rămâne zona Madrid.
Un spital militar de campanie a fost instalat la Oviedo. Armata a preluat sarcinile asistenţei sociale, mai ales că autorităţile nu găsesc voluntari - pentru că oamenii sunt obligaţi să rămână în case. În Zaragoza şi în alte oraşe, camioanele militare au distribuit 25 de tone de alimente. Soldații patrulează pe străzi, efectuează controale şi au mai primit o misiune - dezinfecţia generală.
Poliţia franceză a anunţat că va efectua controale stricte în gările din Paris în weekend pentru a verifica respectarea măsurilor de izolare la domiciliu. Pasagerii care nu vor avea asupra lor documentele necesare care să le justifice prezenta acolo vor primi amenzi de până la 135 de euro şi nu vor fi lăsaţi să plece la drum. Conform regulilor impuse de autorităţile franceze, părăsirea Capitalei nu este permisă.
La fel ca în Franţa, austriecii au voie să iasă din casă doar pentru a se duce la serviciu, la cumpărături de primă necesitate sau pentru a sprijini persoane neajutorate. Cu toate acestea, mulţi oameni au profitat de vremea frumoasă din ultimele zile pentru a ieşi la plimbare. Dept urmare, autorităţile au înăsprit verificările şi au prelungit măsurile de izolare la domiciliu până pe 13 aprilie.
Chiar dacă până acum la nivel global cele mai multe cazuri s-au înregistrat în rândul persoanelor în vârstă, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a lansat vineri seară un mesaj de avertisment la adresa tinerilor.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS: "Nu sunteţi invincibili, acest virus vă poate interna în spital săptămâni întregi şi poate chiar să vă ucidă. Chiar dacă nu vă îmbolnăviţi, alegerile pe care le faceţi în deplasările voastre pot fi o problemă de viaţă sau de moarte pentru altcineva."
Crește alarmant numărul bolnavilor din Statele Unite
Și situaţia din Statele Unite devine dramatică. Crește accelerat numărul cazurilor de oameni infectați și oficialii anunță că nu au suficiente echipamente de protecţie.
Washingtonul se pregăteşte ca de război, iar unele state au luat deja măsuri radicale. California, cu aproximativ 40 de milioane de locuitori, a intrat în carantină.
Din ordinul guvernatorului New York-ului, toți angajații din domenii ne-esențiale sunt obligați să stea acasă.
California, cel mai mare stat american, cu aproape 40 de milioane de locuitori, dar şi cel mai puternic din punct de vedere economic, a intrat în carantină. Este cea mai mare astfel de izolare la nivel federal din Statele Unite, pe timp de pace, în condiţiile în care numărul cazurilor de infectare cu coronavirus creşte cu 20% de la o zi la alta.
Guvernatorul Californiei se aşteaptă ca 25 de milioane de persoane să fie infectate în următoarele opt săptămâni.
Vineri seară, Donald Trump a spus că nu are de gând să plaseze în izolare întregul teritoriu al Statelor Unite pentru a face fatză crizei provocate de coronavirus. În ceea ce priveşte dezvoltarea unui medicament care să pună capăt pandemiei, expertul în boli infecţioase al Guvernului american i-a explicat preşedintelui care este, de fapt, situaţia deocamdată.
„Dr. Anthony Fauci, expert guvernamental: Președintele este optimist în legătură cu acest lucru, asta e sentimentul lui despre asta. Ceea ce vreau eu să spun este că (medicamentul) s-ar putea să fie eficient. Nu spun că nu este. S-ar putea să fie eficient, dar în calitate de om de știință, pe măsură ce îl vom testa public, trebuie să o facem într-un mod în care trebuie să ne gândim că îl punem la dispoziția persoanelor care își doresc ca acest medicament să funcționeze și, totodată, adunăm și date care ne vor arăta în cele din urmă dacă este cu adevărat eficient și sigur pentru a combate COVID-19.
Reporter: Există vreun motiv să credem că nu ar fi sigur?
Fauci: Ei bine, ca orice alt medicament, John, și acesta are unele substanțe toxice. După zeci de ani de experiență pe care le avem cu acest medicament ne indică faptul că toxicitățile sunt rare și sunt, în multe privințe, reversibile. Ceea ce nu știm încă este cum reacționează atunci când îl punem în contextul unei alte boli, poate că are efecte sigure, dar mie îmi place să demonstrez lucrurile înainte de toate."
Departamentul de Stat American a anunţat că suspendă momentan eliberarea vizelor de călătorie în toate țările lumii.
Între timp, pe coasta de Est, primarul New Yorkului cere ajutorul armatei. New Yorkul are nevoie urgentă de trei milioane de măşti obişnuite şi de 50 de milioane de măşti chirurgicale, de 15 mii de aparate de ventilaţie pulmonară, dar şi de 25 de milioane de costume de protecţie şi mănuşi. Stocurile sunt atât de scăzute încât Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor indemna medicii şi asistentele să refolosească măştile ori să recurgă la eşarfe şi bandane.
Sursa: Pro TV
Etichete: Spania, italia, coronavirus, europa, statele unite,
Dată publicare:
21-03-2020 08:23