Liderii UE, întâmpinați la Ateneul Român cu mesaje anti-grațiere și anti-corupție. FOTO

Ultima actualizare: 10-01-2019 23:22
Protest ateneul roman
Inquam Photos / Octav Ganea

Câteva sute de oameni au manifestat în zona Ateneului Român, scandând ”România” şi ”Europa”.

Protestul, anunţat pe reţelele de socializare, s-a desfășurat sub sloganul „Vrem Europa, nu dictatură!", simultan cu ceremonia care marchează începerea oficială a preşedinţiei române a Consiliului UE, de la Ateneul Român, transmite News.ro.

Manifestaţia desfăşurată joi seară s-a încheiat fără incidente. Manifestanţii au început să plece în jurul orei 21,00, la încheierea ceremoniei rămânând în zonă doar câteva zeci de oameni. Ei eu continuat să scandeze lozinci împotriva guvernului şi în favoarea Uniunii Europene, în timp ce participanţii la evenimentul de la Ateneu se îndreptau către Palatul Regal.

Printre manifestanţi s-a aflat şi fostul premier Dacian Cioloş. El a criticat absenţa preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, de la evenimentul de la Ateneul Român, considerând-o o „lipsă de respect faţă de români'', potrivit Agerpres.

Ordinea publică în zonă a fost asigurată de jandarmi.

Protestul, anunţat pe reţelele de socializare, s-a desfăşurat sub sloganul „Vrem Europa, nu dictatură''. El a fost anunţat de organizaţiile Rezistenţa, Corupţia Ucide, Declic şi Iniţiativa România

”91% dintre români sunt împotriva grațierii oricărui act de corupție” și „73% dintre români spun că sunt afectați de corupție” sunt mesajele scrise pe pancarte.

Pe clădiri a fost proiectat mesajul „noi vrem Uniunea Europeană, PSD vrea Rusia”.

„Pe data de 10 ianuarie, la Ateneul Român, întregul leadership al Uniunii Europene (preşedinţii Consiliului European, ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European, comisarii europeni, leaderii grupurilor din Parlamentul European) vor participa la preluarea preşedinţiei rotative de către România. Vor fi prezenţi Donald Tusk (Preşedintele Consiliului), Antonio Tajani (Preşedintele Parlamentului European), Jean-Claude Juncker (Preşedintele Comisiei). Alături de toţi ceilalţi decidenţi ai Uniunii Europene. Vrem să fim alături de ei. Vrem să fim văzuţi de ei. Vrem să se înteleagă că, în ciuda politicilor guvernării actuale, românii sunt cetăţeni ai Europei, care cred în valorile care stau la baza UE: libertate, stat de drept, justiţie independentă, solidaritate, transparenţă în decizii şi în cheltuirea banului public", a fost mesajul organizatorilor.

Participanţii au fost îndemnaţi că vină cu steagurile României şi ale UE. Ei au scandat lozinci pro-Europa, exprimându-şi nemulţumirea faţă de Guvernul de la Bucureşti. Ei au purtat steagurile României şi UE şi au afişat pancarte cu mesajele „Suntem cu voi, Europa!, „România, fără graţiere''.

La manifestaţie şi-a anunţat prezenţa şi filosoful Mihai Şora, participant constant la protestele faţă de actuala guvernare.

Mâine voi fi la Ateneu: nu în sală, ci undeva afară, în mulţime: pentru ca mai-marii Europei aflaţi la Bucureşti să priceapă că „ei“, românii aceia care îi vor întâmpina, „oficialii“ noştri aflaţi la guvernare sunt doar accidente ale României recente, nefericite întâmplări de care, odată şi-odată, vom scăpa. Să înţeleagă, cu alte cuvinte, că acei români sunt diferiţi de noi. Că „ei“ sunt „ei“, noi suntem noi. Pe scurt: că cei din stradă, nu cei de la tribuna oficială sunt oamenii cu adevărat vii ai acestei ţări. Iar viii cu viii, hoţii cu hoţii. Europa suntem noi", spune el, la finalul unei postări în care constată că „Ei“ înseamna "răul absolut, răul concret, răul care nu cunoaşte jumătăţile de măsură, nu se intersectează niciodată cu Binele, nici nu-şi pune problema Binelui, nu are ştiinţă de vreun bine oarecare" şi că "este pentru întâia oară după Revoluţie când pronumele „ei“ a căpătat, din nou, un conţinut limpede".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO