"Lăsata Secului". Ortodocşii intră în post cu tofu, burgeri vegetali, avocado şi humus
Marţi este ''Lăsata Secului'', cum se spune în popor, iar de miercuri intrăm în Postul Crăciunului. Pentru credincioşi, începe printre altele, şi o perioadă de restricţii alimentare.
La tarabe, în prag de iarnă, preţurile sunt chiar şi de două, trei ori mai mari faţă de lunile trecute. Aşa că deşi vor renunţa la mâncărurile de "dulce", coşul celor 40 de zile de post nu este deloc ieftin. Cei care ţin postul trebuie să se descurce fără carne, brânză şi ouă, dar cu multe verdeţuri şi legume proaspete. Să mergem aşadar în piaţă.
Ţelină, costa între 3 şi 6 lei bucată, fasolea 12 lei kilogramul, miezul de nucă 35, prunele uscate fără sâmburi 24 de lei kilogramul, varza 3 lei, spanacul 3 lei, ceapă verde sau ridichile între un leu şi 3 lei legătura, orezul 5 lei, conservele vegetale sau zacusca între 3 şi 20 de lei borcanul şi listă ar putea continua. Aşadar pentru cel mult o săptămână de post, mesele, doar la prânz şi seara, ar costa cel puţin 100 de lei. Dacă la acestea adăugaţi însă şi peştele sau fructele atunci suma urca vertiginos.
"N-are lumea bani, ar lua săracii dar eu caut să ţiu la preţ un pic, că vai mama mea. E mai scumpă mâncarea de post", spune o vânzătoare.
Şi în supermarketuri oferta este vastă. Pentru mic dejun am ales pâine, tofu şi avocado. Prânzul este unul consistent: supă de linte şi ciuperci sote, iar pentru cină am ales humus şi ardei copt. Toate acestea costă aproape 36 de lei pentru 2 sau 3 persoane.
Mulţi optează, în această perioadă, pentru burger vegetal, şniţel şi chiftele de post, pateu şi chiar salam de post. Specialiştii ne avertizează însă că trebuie să citim cu atenţie etichetele produselor şi să ne asigurăm că nu sunt pline de arome artificiale şi coloranţi. Pe de altă parte cei ce se ştiu cu diferite afecţiuni e bine să treacă şi pe la medic.
Dr.. Ştefan Pavelescu medic şef secţia Interne SJU Ploieşti: "Cumpătare şi încă o dată atrag atenţia că şi biserica spune că dacă nu se poate face ceva, riscurile de a deteriora sănătatea sunt mari, e bine să nu îl ţii."
Postul Crăciunului se încheie pe 24 decembrie, în seara de Ajun. Din cele 6 săptămâni, 14 zile sunt însemnate în calendar cu dezlegare la peste, vin şi untdelemn.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: magazin, avocat, calendar, meniu, craciun, post, lasata secului,
Dată publicare:
13-11-2018 18:12