Klaus Iohannis: ”Pentru România, pandemia de COVID-19 reprezintă cea mai dramatică perioadă de după 1989”
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că pandemia de COVID-19 reprezintă cea mai dramatică perioadă de după 1989 pentru România.
Şeful statului a adăugat că totuşi ţara noastră „a reuşit să obţină de curând statutul de piaţă de capital emergentă, iar măsurile economice cuprinse în Planul de relansare vor pune bazele noului model de dezvoltare, unul al investiţiilor, al responsabilităţii şi al sustenabilităţii. Pe lângă accelerarea proiectelor de infrastructură de transport şi energie, acest nou model urmăreşte dezvoltarea economică prin digitalizare, inovare, dezvoltare şi aplicare de noi tehnologii în agricultură, energie şi industrie”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Redăm mai jos mesajul preşedintelui Iohannis cu ocazia deschiderii Bucharest Forum 2020, transmis de Administraţia Prezidenţială:
„Salut organizarea evenimentului de astăzi, care îşi propune să valorifice relevanţa geo-economică şi geo-strategică a României prin promovarea unui dialog aprofundat în domenii semnificative, precum economia, energia, dezvoltarea regională, securitatea, tehnologia şi sănătatea.
Institutul Aspen România, parte a reţelei globale a Institutelor Aspen, este deja un actor consacrat în cadrul societăţii civile româneşti, care reuneşte specialişti în domenii foarte diverse ale socialului, constituind un think-tank dinamic, cu un profil bine conturat, atât în plan naţional, cât şi regional.
Institutul Aspen România se remarcă atât prin expertiza de calitate oferită mediului public şi privat, cât şi prin organizarea de evenimente relevante, cum este cel inaugurat astăzi, care aduc plusvaloare comunicării dintre mediul public, cel de afaceri şi cel al organizaţiilor neguvernamentale.
Bucharest Forum 2020 are loc într-un context internaţional nu doar foarte dinamic, dar şi profund volatil şi impredictibil din cauza pandemiei de COVID-19, care a declanşat o criză economică cu serioase implicaţii asupra relaţiilor de putere dintre actorii globali.
Cea de-a noua ediţie a Bucharest Forum propune o temă provocatoare, Resilience, Pandemics and the Great Acceleration, care răspunde realităţilor perioadei pe care o parcurgem.
Pentru România, pandemia de COVID-19 reprezintă cea mai dramatică perioadă de după 1989. Pe fondul unei incertitudini globale, mai ales la nivel economic, ţara noastră a trebuit să se adapteze într-un timp foarte scurt şi va continua să o facă, pentru a implementa toate măsurile necesare de creştere a capacităţii de gestionare a acestei crize atât pe plan medical, cât şi din perspectiva sistemului educaţional, a asigurării serviciilor publice şi mai ales în ceea ce priveşte creşterea rezilienţei economice.
Chiar şi în acest context dificil, România a reuşit să obţină de curând statutul de piaţă de capital emergentă, iar măsurile economice cuprinse în Planul de relansare vor pune bazele noului model de dezvoltare, unul al investiţiilor, al responsabilităţii şi al sustenabilităţii. Pe lângă accelerarea proiectelor de infrastructură de transport şi energie, acest nou model urmăreşte dezvoltarea economică prin digitalizare, inovare, dezvoltare şi aplicare de noi tehnologii în agricultură, energie şi industrie.
Viitorul economiei globale şi al omenirii, în general, depinde de modul în care vom înţelege să răspundem noilor realităţi economice şi de capacitatea de a vedea dincolo de efectele negative ale pandemiei şi de creşterile conjuncturale. Va trebui să învăţăm să convieţuim cu acest virus multă vreme de acum înainte, dar şi să adoptăm în acest timp măsurile economice necesare depăşirii efectelor crizei sanitare, pentru a ne putea adapta din punct de vedere tehnologic la noua realitate economică.
În viitorul apropiat sunt necesare eforturi consistente pentru continuarea procesului de consolidare a capacităţii ţării noastre de a se raporta eficient, proactiv şi adecvat la impredictibilitatea evoluţiilor din mediul de securitate global, astfel încât să putem gestiona, cu eficacitate şi consecvent, orice riscuri şi ameninţări conexe acestora.
Un stat puternic este un stat care asigură un cadru optim de dezvoltare a democraţiei participative, în care sunt garantate drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi este încurajată participarea cetăţenilor, inclusiv la soluţionarea unor probleme care ţin de securitatea naţională.
Aşa cum stipulează Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024, eforturile de îmbunătăţire a rezilienţei societale şi a infrastructurii critice trebuie să fie calibrate pentru a răspunde noilor tipuri de ameninţări, survenite inclusiv pe fondul evoluţiilor tehnologice.
Drept urmare, un rol central este acordat colaborării pe multiple planuri: public-privat, cetăţean-comunitate şi civil-militar.
În scopul garantării unui nivel ridicat de securitate şi prosperitate cetăţenilor săi, este necesar ca România să depună eforturi susţinute în scopul de a întări capacitatea administrativă a instituţiilor sale. Acestea trebuie să poată acţiona concertat şi eficient pentru elaborarea şi implementarea politicilor publice şi pentru asigurarea unei dezvoltări durabile cu aplicarea strictă a legislaţiei naţionale şi a directivelor şi programelor UE în materie.
Garantarea unui mediu economic performant, dinamic şi competitiv, în plan investiţional şi antreprenorial, precum şi a stabilităţii şi sustenabilităţii finanţelor publice reprezintă un alt obiectiv prioritar, la fel cum stimularea creşterii inteligente, sustenabile şi incluzive la nivelul României este obligatorie pentru asigurarea prosperităţii cetăţenilor.
Nu în ultimul rând, este esenţială dezvoltarea unui sistem educaţional incluziv şi calitativ, care să contribuie la acoperirea cerinţelor pieţei muncii şi la competitivitatea României în plan internaţional.
Stimaţi participanţi la lucrările celei de-a noua ediţii a Bucharest Forum, sunt convins că veţi contribui cu profesionalismul şi experienţa dumneavoastră la apărarea, susţinerea şi promovarea intereselor şi obiectivelor României în ceea ce priveşte consolidarea securităţii naţionale şi asigurarea dezvoltării durabile şi inteligente a ţării noastre.
Doresc succes lucrărilor Bucharest Forum 2020!”.