Klaus Iohannis: „În absenţa unui vaccin, virusul are o singură barieră - grija fiecăruia”

02-09-2020 17:39


Preşedintele Klaus Iohannis a făcut miercuri un nou apel la responsabilitate în contextul pandemiei de COVID-19 şi a numărului ridicat de infectări şi de persoane aflate la ATI. 

 

Cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

 

- Astăzi am înregistrat noi cifre îngrijorătoare. Vreau să transmit condoleanțe familiilor îndurerate. În contextul unor noi măsuri de relaxare, fac un nou apel: Dragi români, continuați să fiți responsabili. Virusul, în absenţa unui vaccin, are o singură barieră, grija fiecăruia - protecţia personală - masca, distanţa spălarea pe mâini. Guvernul a luat măsuri, sigur, nu este totul perfect, pot fi recunoscute şi corectate acele erori

- Sunt unii care în loc să fie parte a acestui efort imens de construcție, încearcă să saboteze. Mă refer la PSD. Am asistat la o situație care a frizat ridicolul.

- Chiar cei care au inițiat demersul moțiunii nu au fost în stare să asigure prezența în sală a propriilor parlamentari. După eșecul previzibil și lamentabil de luni, mă întreb cui a folosit această discuție politicianistă a PSD.

- Încetați cu aceste jocuri cinice care nu fac decât să provoace neîncredere. Criza sanitară a generat reacții în lanț care au aratat eșecul acestui mod de a face politică specific ultimilor 30 de ani și patentat de PSD

ÎNTREBĂRI

Despre accidentul în care a fost implicat ministrul Transporturilor

- Pot să spun că e regretabil că se întâmplă un accident când în mașină se află un demnitar. Două concluzii: prima că nu e bine să te grăbești, doi se vede nevoia dezvoltării infrastructurii.
Partea bună e că n-a fost nimeni grav rănit. Asta e un noroc. În rest, autoritățile să-și facă treaba.

Despre rata mortalității legate de COVID-19 în România

- Am discutat și în ultimele zile cu ministrul Sănătății. Datele sunt îngrijorătoare. De aceea repet ca oamenii să poarte masca, să păstreze distanța, săs se spele pe mânini. Dacă nu vreți să ajungeți la spital, protejați-vă.

- De când a începând pandemia, nu stăm tocmai rău, dar asta nu readuce pe nimeni în viață dintre cei care au decedat.

 Este diferită situația lui Bode de cea a lui Gabriel Oprea în ceea ce priveste abuzul de autoritate, ar trebui să demisioneze?

- Cu greu pot fi comparate spețele (cea cu Gabriela Oprea). În acest ultim accident nu a fost vorba de nicio coloană. Ministrul s-a detașat cu mașina pusă la dispoziție legal de SPP.

Dacă creșterea numărului de cazuri continuă, ar trebui renunțat la măsurile din ultima perioadă?

- Deocamdată experții spun că se poate deschide anul școlar. dacă, Doamne ferește, crește numărul de persoane infectate, internate la ATI, s-ar putea apala la un timp scurt la metode care au mai fost folosite: învătământ online, școal altfel. Sper să nu ajungem acolo.

Despre traseimul în PNL, scopul scuză mijloacele, veți fi in campanie cu oameni care au măcelărit legile justiției cu Dragnea?

- Eu sunt împotriva traseismului politic. Am avut întâlniri cu foști colegi din PNL și le-am zis acest lucru.
Nu se ține cont de cuvântul dvs? -Probabil se va ține cont tot mai mult.

Știți ce anume au promis liberalii celor de la UDMR?

- Am urmărit cu oarece surprindere aceste schimbări de atitudine. Nu am informații, ar trebui să întrebați la UDMR. Nu cunosc motivația și nu-mi permit să fac presupuneri.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO