Klaus Iohannis, la deschiderea anului universitar: "Ne aflăm în fața celui cel mai dificil an universitar din 1989"
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a declarat joi, la deschiderea anului universitar, că studenții și profesorii au în față cel mai dificil an universitar din 1989 încoace.
Iohannis a declarat că a ales să participe la deschiderea anului universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale" deoarece această instituție împlinește 70 de ani de existență, fiind "o pepinieră pentru multiple generații de actori, regizori, cineaști și tehnicieni în artele spectacolului".
"Prin intermediul absolvenților săi, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică a modelat cultura recentă a României și a canalizat efortul creativ al unor personalități care au făcut cinste țării noastre pe plan internațional. În semn de apreciere a acestei bogate activități a instituției, am decis acordarea Ordinului „Meritul pentru Învățământ”, în grad de Comandor", a precizat Iohannis.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Președintele Iohannis a adăugat că studenții și profesorii au în față cel mai dificil an universitar din 1989 încoace, din cauza pandemiei de coronavirus.
"Astăzi marcăm începutul unui nou an universitar, acesta fiind, fără îndoială, cel mai dificil an universitar din 1989 încoace. Regulile de distanțare socială necesare în contextul crizei sanitare provocate de pandemia de COVID-19 îngreunează un proces educațional în care mentoratul are un rol central. Sunt totuși convins că veți găsi modalitățile cele mai bune de a asigura atât calitatea actului educațional, cât și protejarea comunității academice de riscul contaminării cu noul coronavirus. Anul acesta nu a fost greu doar pentru educația din domeniul artelor, ci și pentru actul cultural în general. Sălile de spectacol au fost închise luni de zile, iar măsurile menite să țină sub control epidemia nu vor permite revenirea deplină la normalitate în perioada imediat următoare. Există o legătură indisolubilă între artele spectacolului și public. Apreciez în mod deosebit sacrificiul pe care îl face comunitatea artistică pentru a contribui la siguranța întregii societăți", a menționat președintele României.
Klaus Iohannis a adăugat că este conștient că există o nevoie reală de sprijin pentru instituțiile de cultură, actori, regizori, cineaști și creatori de conținut media, el aflându-se într-un dialog constant cu autoritățile guvernamentale responsabile pentru a găsi soluții adecvate acestui segment profund afectat de pandemie.
"Împreună, Guvern, alte autorități, creatori din toate domeniile artelor și industriilor culturale și, nu în ultimul rând, mediul academic, aveți responsabilitatea de a gândi și a relansa domeniul cultural. Vom avea de remediat nu doar daunele provocate de pandemie, ci și unele decalaje de ordin sistemic, care au făcut ca în România consumul cultural să fie, în ultimul deceniu, cu mult sub media Uniunii Europene. Post-pandemie, eforturile de relansare economică vor trebui să fie însoțite de un mai mare sprijin oferit culturii, atât de stat, cât și de mediul privat. Acesta este mesajul de încurajare pe care doresc să-l transmit studenților Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică, precum și studenților din celelalte universități și facultăți de arte din România. Educația prin artă este, la urma urmei, un pilon esențial în construirea unei Românii cu adevărat educate", a mai spus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis va pleca tot astăzi la reuniunea Consiliului European care se va desfășura joi și vineri, la Bruxelles.
Pe agenda Consiliului European se află subiecte precum Piaţa Unică a Uniunii Europene, politica industrială şi politica digitală ale Uniunii.
Liderii europeni vor aborda şi teme de politică externă, în principal relaţiile Uniunii cu China şi Turcia.