Klaus Iohannis a plantat stejari și a lansat o provocare viitorului Guvern. Care este situația pădurilor din România
Autoritățile au plantat în acest an 50 de milioane de puieți, însă până când vor ajunge la maturitate din România vor fi tăiați ilegal de 20 de ori mai mulți copaci maturi, spun asociațiile care luptă pentru protejarea mediului.
Președintele Klaus Iohannis a plantat și el miercuri câțiva stejari și le-a cerut oficialilor să acorde o grijă deosebită pădurilor.
Ultima etapă a campaniei "O pădure cât o țară", anunțată cu surle și trâmbițe de autorități în 2020, a avut loc într-o pădure din Bolintin Vale, județul Giurgiu. Aici au fost sădiți în special stejari.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: ”Astăzi sunt plantați ultimii pomi din cei 50 de milioane".
Dar cei 50 de milioane de copaci vor avea nevoie de mulți ani până se vor transforma în păduri.
Acest puiet plantat astăzi va ajunge în 60 - 80 de ani să arate ca acest copac. Problema este că în acest an au fost tăiați peste 150.000 de copaci de o astfel de înălțime.
Klaus Iohannis: ”Pădurea este aurul de mâine”
Acestea sunt datele oficiale. Neoficial, potrivit raportărilor ecologiștilor, au fost tăiați ilegal de câteva ori mai mulți.
Ceea ce înseamnă că până când vor crește puieții, din Romania vor fi tăiați ilegal de 20 de ori mai mulți copaci adulți.
Așa că autoritățile trebuie să crească ritmul împăduririlor ca să contrabalanseze tăierile ilegale, spune și Klaus Iohannis, care a plantat câțiva stejari.
Președintele a venit și cu o solicitare față de viitorul guvern și față de autoritățile de mediu.
Klaus Iohannis, președintele României: "Vă provoc pe cei din zona silvică să continuăm și în anii care vin astfel de campanie. Să avem mai multă ambiție. Pădurea este aurul de mâine. Voi insista ca următorul guvern să dea o atenție deosebită".
Reprezentanții ministerului Mediului sunt mai optimiști și susțin că tăierile ilegale ar fi scăzut.
De asemenea, Klaus Iohannis spune că este adeptul politicilor de stat prietenoase cu mediul, ceea ce înseamnă renunțarea la mașini cu carburant și folosirea celor electrice sau cu hidrogen.
Totul pentru a încetini încălzirea globală care ne-a adus temperaturi din octombrie în plină iarnă.