Parlamentul European a votat Legea Climei. Ce măsuri trebuie să ia statele UE
Parlamentul European a votat Legea Climei, prin care obligă statele membre să devină neutre din punct de vedere climatic până în 2050.
Eurodeputații au votat pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 60%, până în 2030, în contextul în care Comisia Europeană a propus recent ca acesta să fie majorat doar la 55%.
Vlad Cătună, Greenpeace: „Este un semnal de alarmă pentru România, autoritățile române sunt obligate să pună osul la treabă. Reducerea cu 60% a emisiilor și atingerea neutralității climatice până în 2050 înseamnă renunțarea cât mai rapidă la cărbune și la ceilalți combustibili fosili, cum ar fi gazul, înseamnă investiții masive în tehnologie și infrastructură pentru energie verde și accesibilă// conservarea și extinderea pădurilor.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Votul a fost foarte strâns, însă, iar Partidul Popular European, cel mai mare grup din parlament, a votat împotrivă.
Cristian Bușoi, europarlamentar (PPE): „Cred că votul din Parlamentul European de a merge către o țintă de 60% este una exagerat optimistă și pe alocuri foarte populistă. Ținta de 55%, cea propusă de Comisia Europeană, cea care a rezultat și în urma unui studiu de impact, este mult mai realistă, pune mai puțină presiune pe economiile europene, deja aflate în criză datorită coronavirusului.”
Eurodeputatii au cerut și înființarea unui Consiliu European pentru schimbările climatice.
Jytte Guteland, raportoarea Parlamentului (S&D): „Acest consiliu ar trebui să aibă experți independenți și credem că ar trebui, desigur, să utilizeze proiectul de la statele membre și să lucreze strâns împreună cu Agenția de Mediu din Copenhaga.”
Urmează ca Parlamentul European să înceapă negocierile cu statele membre, după ce va exista o poziție comună cu Consiliul European.
În paralel, eurodeputatii au votat și o rezoluție, în contextul viitoarei strategii a Uniunii pentru păduri. Proprietarii de păduri ar trebui să primească sprijin financiar mai consistent, în special pentru măsuri preventive, pentru ca pădurile să fie mai ferite de dezastre precum incendii sau inundații. Iar lupta împotriva tăierilor ilegale trebuie să fie intensificată, au spus eurodeputatii.
Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru Pactul Verde European: „Uitați-vă la starea pădurilor noastre. Uitați-vă la ce se întâmplă cu biodiversitatea în Europa. Dacă o să continuăm așa, nu vor mai fi polenizatori. Nu mai este apa pentru pământ. Nu va mai fi agricultura. Trebuie să avem grijă de pădurile noastre.”
Petri Sarvamaa, raportor (PPE): „Noua strategie forestieră a UE ar trebui să acționeze ca un instrument eficient de coordonare între diferitele politici legate de păduri ale UE. Pădurile și lanțul valoric bazat pe pădure oferă beneficii cruciale climatice, cum ar fi promovarea limitării carbonului în aer, stocarea carbonului în produsele pe bază de lemn și înlocuirea materiilor prime și a energiei fosile.”
Strategia UE pentru păduri va fi publicată de Comisia Europeană la începutul anului viitor.