Maratonistul Andrei Roșu a alergat peste 100 de km pentru a atrage atenția asupra defrișărilor ilegale
Maratonistul Andrei Roșu a alergat peste 100 de km pentru a atrage atenția asupra defrișărilor ilegale din țara noastră. Sportivul a traversat, timp de 3 zile, sute de hectare de păduri din Alba și Vâlcea, din care au mai rămas doar cioatele.
Cursa a fost organizată de activiștii de la WWF România, care au lansat o petiție online pentru modificarea legii de combatere a exploatării ilegale a lemnului.
"Maratonul nePădurilor”, aşa cum a fost numit de organizatori, a început în Munții Lotrului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Andrei Roşu, maratonist: "Sunt în judeţul Vâlcea, Munţii Lotrului şi am ajuns într-o zonă unde în urmă cu 10 ani cu prietenii de la WWF aici erau 129 de hectare de pădure care au dispărut pur şi simplu, s-au făcut dosare penale, dar nu s-a mai auzit nimic de atunci. Vă daţi seama 129 de hectare înseamnă 200 de terenuri de fotbal, 200 de arene. Vezi numai cioate, cioate unde erau doar arbori."
Radu Melu, manager WWF: "Munţii Lotrului, judeţul Vâlcea, o zonă nevralgică pentru pădurile noastre. Nu este greu să găsim zone cu probleme în pădurile noastre, însă este greu să găsim dosare finalizate, anchete duse la bun sfârşit şi tocmai de aceea avem tăieri ilegale, dar nu avem vinovaţi."
Andrei Roșu şi-a continuat apoi traseul în zona Obâșia Lotrului. Iar în a treia zi a alergat pe Transalpina şi ajuns în Munții Șureanu, a dat cu ochii de o imagine care arată amploarea dezastrului când vine vorba despre defrişările ilegale de păduri.
Andrei Roşu, maratonist: "E trist să vezi dealuri şi munţi din care pădurile au dispărut pur şi simplu."
Catastrofa din pădurile României poate fi stopată prin schimbarea legislaţiei, spun activiştii de mediu, care au lansat o petiţie online pentru combaterea exploatării ilegale a lemnului.
Radu Melu, manager WWF: "Vrem să vă simţim alături de noi, să semnaţi petiţia şi astfel să căpătăm o forţă în plus în fața factorilor de decizie."
Fondul forestier naţional al României include acum 6,5 milioane de hectare de păduri. De pe această suprafaţă, potrivit Institutului Național de Statistică, se taie în mod legal, anual, 18,5 milioane de metri cubi de lemn. Voluntarii susţin insă că realitatea ar fi alta.