Activist de mediu, bătut chiar sub ochii polițiștilor după ce a reclamat un transport suspect de lemne

Ultima actualizare: 13-09-2020 19:57

Revoltat că pădurile Bucovinei dispar din cauza hoţilor de lemne, un activist de mediu a oprit un transport suspect, şi le-a cerut autorităţilor să controleze actele şi să măsoare buştenii.

A fost însă agresat chiar sub ochii poliţiştilor care, în final, au constatat nereguli, au dat amenzi de 14.000 de lei şi au deschis un dosar penal.

Tânărul activist a observat în trafic un transport de lemne gigantic: un camion cu arbori de mari dimensiuni, plus două remorci încărcate, aşa că a sunat la 112 ca să le ceară poliţiştilor să facă verificări.

Agenţii au oprit şoferul şi l-au condus la ocolul silvic din zonă. Aici a început scandalul!

Luat la bătaie chiar în prezența polițiștilor

 

„Ce nu îți convine?! Mie? Te-ai găsit tu marele şmecher să faci legea? Stai mă puţin! Dar nu stau deloc. (îl loveşte) Îmi bag... în live-urile tale. (îl loveşte iar) Ai adus oameni aici să ne loveşti? Vezi-ţi de munţii tăi! De ce ai dat în mine?! Aşa e proba! Vrei probe?! Stai că îţi dau eu probe!” (îl loveşte). Așa au decurs schimburile tensionate de replici între combatanți.

În toiul discuţiei, chiar în prezenţa poliţiştilor, proprietarul camionului l-a lovit pe activistul de mediu, care transmitea pe Facebook cele întâmplate.

„Camionul a fost reperat pe raza localităţii Bădeuţi. Are aviz 14 mc pe camion şi 22 pe remorcă. Ce m-a deranjat cel mai tare a fost că omul ăsta a vrut să o ia la fugă" spune Iulian Ureche, activist de mediu”.

Reporter: „Cine te-a agresat?”
Activist de mediu: „Un reprezentant al firmei, probabil. Nu îl cunosc personal. Mi-a adresat ameninţări, m-a lovit şi a mai adus cu el încă vreo 10 persoane foarte violente. În Bucovina, tăierile ilegale sunt un fenomen. Toţi au susţinere de la Bucureşti şi din partea unor persoane influente şi îşi permit să îşi bată joc de pădurile Bucovinei. Până acum au fost ameninţări la adresa familiei, că îmi vor da foc la maşină, la casă".

Câte amenzi a strâns șoferul

Poliţiştii au constatat mai multe nereguli la transportul de lemne, motiv pentru care au dat amenzi în valoare de 14.000 de lei. În acelaşi timp, au întocmit un dosar penal pentru lovire, ameninţare şi distrugere.

Ionuţ Epurianu, purtător de cuvânt al IPJ Suceava: „Numărul de material lemnos era mult mai mare. 5000 de lei pentru nerespectarea modului de completare a avizelor. Poliţiştii au solicitat şi prezenţa reprezentanţilor ISCTR care au constatat nereguli privind depăşirea lungimii ansamblului de vehicule, fiind amendat cu 2800 de lei. Pentru că şoferul a refuzat cântărirea materialului lemnos, s-a mai aplicat o amendă de 6000 de lei."

În urmă cu aproape două luni, maşina unui alt activist din zonă a fost vandalizata de către un pădurar. Iar vineri, şeful ocolului silvic Gurghiu, judeţul Mureş, a fost găsit fără viaţă în pădure. Despre el, anchetatorii cred că s-a sinucis, după câteva controale în zonă, însă nu a lăsat niciun bilet de adio.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO