Jumări de somn sau frigărui de păstrăv, printre bunătățile unui târg din Alba Iulia. Românii consumă tot mai mult pește

×
Codul embed a fost copiat

Burgeri, jumări, chiftele sau ciorbe, toate pregătite din pește. De un astfel de festin culinar au parte cei care ajung în cetatea din Alba Iulia în acest weekend.  

Acvacultori veniți din toată țara și bucătari au pregătit tot felul de bunătăţi, pentru toate gusturile, chiar și pentru cei mai pretențioși gurmanzi.

Aici avem un burger din păstrăv, e un produs care are foarte mare succes în rândul tinerilor în special. Pește, păstrăv cu condimente aici, are și brânză cedar, salată”.

Un miros ce te duce cu gândul la cherhanalele de la malul mării a învăluit latura de vest a cetății din Alba Iulia. Mai mulți acvacultori veniți din țară și bucătari iscusiți i-au ademenit pe pofticioși cu preparate care mai de care mai gustoase.

Turistă Galați: ”Șalău cu legume pe piatră neagră și dincoace e crap imperial sau novac cum se mai spune la Galați, foarte bune”.

Citește și
alimente
Inovații la un concurs culinar din Cluj. De la brânza cu cafea verde până la salam de mangaliță
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Clientă: ”Ți-aduc aminte de zilele petrecute la mare și când luăm pește, sunt foarte buni”.

Silvian Burlacu, Cooperativa Agricolă ”Păstravul din Țara Ta”: ”Venim cu frigărui din păstrăv fără oase, arată foarte bine, sunt delicioase, păstrav somonat la grătar, în principiu avem o gamă largă din produse din păstrăv somonat, fiind ce e benefic consumului din cauza antioxidatului pe care îl conține”.

Și jumările pescărești sau tocănița de somn au fost la mare căutare.

Sorin Ghilea, Satu Mare: ”Avem un preparat inedit care nu prea se găsește, numai în zona noastră, rețetă de proveniență maghiară- tocăniță de somn cu lăști, cu paste și brânză, avem jumări de crap, jumări de somn”.

Nu au lipsit nici rețetele clasice de la păstrăvăriile din zonele de munte.

Andrei Tocitu, păstrăvăria Bușteni: ”Avem tocană de păstrăv jăruită, în sensul că este un pic afumată tocana, pate care conține doar ficat de pește, batocul, adică pește proțăpit foarte bun, foarte gustos, mai avem caviarul foarte bun, care merge îmbinat, caviarul este la 100 de grame 35 de lei”.

Consumul de pește la români a crescut de la 5 la 8 kilograme pe an

Peștele – ca aliment, este bogat în omega 3 și niciun soi nu trebuie neglijat atâta vreme cât este combinat cu delicioasele legume.

Rareș Trifan, comerciant: ”Încercăm să gătim la foc viu, să gătim pe piatră, pe un granit negru special, o rocă vulcanică de adâncime, piatra păstrează mult mai bine calitatea cărnii”.

Consumul de pește a crescut în ultimii doi ani de la 5 kg pe cap de locuitor, la 8 kg, spun specialiștii.

Dan Lungu, organizator: ”Peștele este un aliment extraordinar de sănătos și prin acest eveniment încercăm să promovăm acvacultorii români, producătorii de pește și bineînțeles preparatele românești din gastronomia pescărească”.

Târgul aflat la cea de-a doua ediție este deschis până duminică. O porție de jumări costă 35 de lei, un burger din păstrav tot 35 de lei și borșul de pește este 20 de lei.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Sute de artiști din opt țări și-au prezentat tradițiile la Festivalul Internațional de Folclor din Aiud
Sute de artiști din opt țări și-au prezentat tradițiile la Festivalul Internațional de Folclor din Aiud

Viu și colorat, Festivalul Internațional de Folclor de la Aiud, din județul Alba, a adus pe străzi peste 300 de artiști din opt țări.

Inovații la un concurs culinar din Cluj. De la brânza cu cafea verde până la salam de mangaliță
Inovații la un concurs culinar din Cluj. De la brânza cu cafea verde până la salam de mangaliță

Brânză cu cafea verde ori salam de mangaliță cu pudră din coji de ouă. Sunt doar câteva dintre inovațiile studențiilor de la Universitatea de Științe Agricole din Cluj-Napoca.  

Concurs culinar la Galați. Vedeta evenimentului a fost înghețata cu pudră de afine și aromă de trandafir
Concurs culinar la Galați. Vedeta evenimentului a fost înghețata cu pudră de afine și aromă de trandafir

Cele mai noi rețete românești și internaționale au fost prezentate vineri de viitorii specialiști în industria alimentară din Galați.

Festivalul cârnatului proaspăt și al salamului uscat, la Nădlac. Decernarea premiilor
Festivalul cârnatului proaspăt și al salamului uscat, la Nădlac. Decernarea premiilor

A fost un adevărat dezmăț culinar în orașul arădean Nădlac, la Festivalul cârnatului proaspăt și al salamului uscat.

Un bogger culinar a făcut revoluție pe Internet după ce a dezvăluit cum se rup în mod corect feliile de pizza
Un bogger culinar a făcut revoluție pe Internet după ce a dezvăluit cum se rup în mod corect feliile de pizza

Ți s-a întâmplat să participi la o petrecere și cand vine pizza să nu reușești să iei o felie fără a le atinge pe cele de lângă? Ei bine, un blogger culinar învață oamenii cum să ia dintr-o cutie o felie de pizza fără probleme.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.