Inovații la un concurs culinar din Cluj. De la brânza cu cafea verde până la salam de mangaliță

×
Codul embed a fost copiat

Brânză cu cafea verde ori salam de mangaliță cu pudră din coji de ouă. Sunt doar câteva dintre inovațiile studențiilor de la Universitatea de Științe Agricole din Cluj-Napoca.  

Cele mai ingenioase produse au fost premiate de un juriu - profesioniști din domeniul alimentar. Iar unii studenți au fost invitați să facă practică în fabrici de profil.

Aproape nimic din materia primă nu se aruncă. Risipa alimentară este redusă astfel la minimum, iar nutrienții din coji, de exemplu, ajung în farfurie.

Acest produs este numit ravioli molecurar, iar tânăra inovatoare a primit deja invitație pentru un internship, de la o companie. Produse asemănătoare se găsesc deja în restaurante, dar numai peste hotare.

Denisa Homone, Studentă USAMV Cluj-Napoca: ”Încerc să provoc omenirea să adopte o atitudine responsabilă față de mediu, valorificând reziduurile pe care de obicei le aruncăm. Acest produs face parte din gastronomia moleculară, deci se produce și se consumă atunci. Are o textură gelatinoasă.

Citește și
revolutie
Marş memorial pe 21 decembrie, de la Piaţa Victoriei la Piaţa Revoluţiei: „Dosarul victimelor din 1989 este o ruşine”

Și salamul din carne de porc Mangaliță cu pudră din coji de ouă sau... brânză cu cafea verde au fost apreciate.

Andrei Dodan, Student USAMV Cluj-Napoca: ”Este diferit adaosul de antioxidanții din cafea verde, care ajută la îmbunătățirea texturii, aromei și nu în ultimul rând, la procesul de maturare. Am văzut că există cu fructe de soc, cu diferite adaosuri, dar cafea verde este prima dată”.

Cristiana Popșor, Studentă USAMV Cluj-Napoca: ”Am ales să valorific reziduurile alimentare, cojile de ouă, introducându-le într-un salam de mangaliță. Am colectat cojile, le-am pasteurizat, ca să se distrugă toate microorganismele pe care nu ni le dorim în ele, după care le-am făcut pudră și le-am introdus în procesul de fabricare a salamului.

Membrii juriului au reprezentat 18 firme din domeniul alimentar.

Narcis Pintea, Producător Brânzeturi Artizanale: ”Tinerii chiar au idei bune și merită să le pună în practică. E un lucru pozitiv și pentru lume și pentru industria alimentară”.

Sonia Socaci, Prodecan USAMV Cluj-Napoca: ”Studenții de licență prezintă produsele pe care ei le-au dezvoltat în acest an. Unele sunt produse tradiționale, a căror tehnologie de obținere a fost optimizată, altele au fost produse inovative. Avem produse alimentare din toate categoriile, carne, conserve, vegetale, gastronomie moleculară, cofetărie”.

La Festivalul Alimentului organizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca au fost prezentate peste 50 de invenții din domeniul culinar.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Georgina, logodnica lui CR7, postare de 5 stele pe rețelele social media: ”BOOM! / Preciosa”
Georgina, logodnica lui CR7, postare de 5 stele pe rețelele social media: ”BOOM! / Preciosa”
Citește și...
Marş memorial pe 21 decembrie, de la Piaţa Victoriei la Piaţa Revoluţiei: „Dosarul victimelor din 1989 este o ruşine”
Marş memorial pe 21 decembrie, de la Piaţa Victoriei la Piaţa Revoluţiei: „Dosarul victimelor din 1989 este o ruşine”

Un marş memorial pe traseul Piaţa Victoriei - Piaţa Universităţii - Piaţa Revoluţiei, este anunţat pentru 21 decembrie, de la ora 17.00.

S-au împlinit 36 de ani de când Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România: ”Am fost inconștienți”
S-au împlinit 36 de ani de când Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România: ”Am fost inconștienți”

În 20 decembrie s-au împlinit 36 de ani de când Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România. Sirenele, care atunci anunțau că oamenii și-au recâștigat libertatea, au răsunat din nou în oraș, în semn de omagiu.

Desertul Crumble, reinterpretat: noul preparat dulce care face furori la târgurile de Crăciun
Desertul Crumble, reinterpretat: noul preparat dulce care face furori la târgurile de Crăciun

Un nou preparat dulce face furori pe rețelele de socializare. Este vorba despre o interpretare modernă a deşertului britanic „Crumble”, care e acum nelipsită de la târgurile de Crăciun din țară.

 

Recomandări
Crăciunul din New York. Contrastul dintre magia de pe Instagram și realitatea aglomerată și intensă din oraș
Crăciunul din New York. Contrastul dintre magia de pe Instagram și realitatea aglomerată și intensă din oraș

Crăciunul din New York pare desprins dintr-un film atunci când îl vedem pe Instagram: lumini strălucitoare, decor de film, zâmbete și reclame spectaculoase. Dar realitatea e mult mai intensă.

”Circul anual al lui Putin”. Minciuni, dispreț și amenințări furioase de război – ”cadoul” de Crăciun al Rusiei pentru Europa
”Circul anual al lui Putin”. Minciuni, dispreț și amenințări furioase de război – ”cadoul” de Crăciun al Rusiei pentru Europa

„Circul anual al lui Putin a dus pe noi culmi distorsionarea adevărului”. Așa rezumă comentatorii occidentali tradiționala conferință de presă susținută de președintele rus.  

Noua tradiție ”Elf on the shelf” din America devine modă și la români. Ce reprezintă și cât de sănătoasă este pentru copii
Noua tradiție ”Elf on the shelf” din America devine modă și la români. Ce reprezintă și cât de sănătoasă este pentru copii

Moda lansată de vestici, ”Elf on the shelf” - pe românește, ”spiridușul de pe raft” - ia amploare și la noi în țară. Tradiția vine de peste Ocean, unde părinții mută o jucărie-spiriduș prin casă, pe timpul nopții.