Inovații la un concurs culinar din Cluj. De la brânza cu cafea verde până la salam de mangaliță
Brânză cu cafea verde ori salam de mangaliță cu pudră din coji de ouă. Sunt doar câteva dintre inovațiile studențiilor de la Universitatea de Științe Agricole din Cluj-Napoca.
Cele mai ingenioase produse au fost premiate de un juriu - profesioniști din domeniul alimentar. Iar unii studenți au fost invitați să facă practică în fabrici de profil.
Aproape nimic din materia primă nu se aruncă. Risipa alimentară este redusă astfel la minimum, iar nutrienții din coji, de exemplu, ajung în farfurie.
Acest produs este numit ravioli molecurar, iar tânăra inovatoare a primit deja invitație pentru un internship, de la o companie. Produse asemănătoare se găsesc deja în restaurante, dar numai peste hotare.
Denisa Homone, Studentă USAMV Cluj-Napoca: ”Încerc să provoc omenirea să adopte o atitudine responsabilă față de mediu, valorificând reziduurile pe care de obicei le aruncăm. Acest produs face parte din gastronomia moleculară, deci se produce și se consumă atunci. Are o textură gelatinoasă.
Și salamul din carne de porc Mangaliță cu pudră din coji de ouă sau... brânză cu cafea verde au fost apreciate.
Andrei Dodan, Student USAMV Cluj-Napoca: ”Este diferit adaosul de antioxidanții din cafea verde, care ajută la îmbunătățirea texturii, aromei și nu în ultimul rând, la procesul de maturare. Am văzut că există cu fructe de soc, cu diferite adaosuri, dar cafea verde este prima dată”.
Cristiana Popșor, Studentă USAMV Cluj-Napoca: ”Am ales să valorific reziduurile alimentare, cojile de ouă, introducându-le într-un salam de mangaliță. Am colectat cojile, le-am pasteurizat, ca să se distrugă toate microorganismele pe care nu ni le dorim în ele, după care le-am făcut pudră și le-am introdus în procesul de fabricare a salamului.
Membrii juriului au reprezentat 18 firme din domeniul alimentar.
Narcis Pintea, Producător Brânzeturi Artizanale: ”Tinerii chiar au idei bune și merită să le pună în practică. E un lucru pozitiv și pentru lume și pentru industria alimentară”.
Sonia Socaci, Prodecan USAMV Cluj-Napoca: ”Studenții de licență prezintă produsele pe care ei le-au dezvoltat în acest an. Unele sunt produse tradiționale, a căror tehnologie de obținere a fost optimizată, altele au fost produse inovative. Avem produse alimentare din toate categoriile, carne, conserve, vegetale, gastronomie moleculară, cofetărie”.
La Festivalul Alimentului organizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca au fost prezentate peste 50 de invenții din domeniul culinar.