Inovații la un concurs culinar din Cluj. De la brânza cu cafea verde până la salam de mangaliță

×
Codul embed a fost copiat

Brânză cu cafea verde ori salam de mangaliță cu pudră din coji de ouă. Sunt doar câteva dintre inovațiile studențiilor de la Universitatea de Științe Agricole din Cluj-Napoca.  

Cele mai ingenioase produse au fost premiate de un juriu - profesioniști din domeniul alimentar. Iar unii studenți au fost invitați să facă practică în fabrici de profil.

Aproape nimic din materia primă nu se aruncă. Risipa alimentară este redusă astfel la minimum, iar nutrienții din coji, de exemplu, ajung în farfurie.

Acest produs este numit ravioli molecurar, iar tânăra inovatoare a primit deja invitație pentru un internship, de la o companie. Produse asemănătoare se găsesc deja în restaurante, dar numai peste hotare.

Denisa Homone, Studentă USAMV Cluj-Napoca: ”Încerc să provoc omenirea să adopte o atitudine responsabilă față de mediu, valorificând reziduurile pe care de obicei le aruncăm. Acest produs face parte din gastronomia moleculară, deci se produce și se consumă atunci. Are o textură gelatinoasă.

Citește și
pompieri
Descoperire înfiorătoare, după ce o casă din Vâlcea a fost mistuită de flăcări în prima zi de Crăciun. Pompierii, în alertă

Și salamul din carne de porc Mangaliță cu pudră din coji de ouă sau... brânză cu cafea verde au fost apreciate.

Andrei Dodan, Student USAMV Cluj-Napoca: ”Este diferit adaosul de antioxidanții din cafea verde, care ajută la îmbunătățirea texturii, aromei și nu în ultimul rând, la procesul de maturare. Am văzut că există cu fructe de soc, cu diferite adaosuri, dar cafea verde este prima dată”.

Cristiana Popșor, Studentă USAMV Cluj-Napoca: ”Am ales să valorific reziduurile alimentare, cojile de ouă, introducându-le într-un salam de mangaliță. Am colectat cojile, le-am pasteurizat, ca să se distrugă toate microorganismele pe care nu ni le dorim în ele, după care le-am făcut pudră și le-am introdus în procesul de fabricare a salamului.

Membrii juriului au reprezentat 18 firme din domeniul alimentar.

Narcis Pintea, Producător Brânzeturi Artizanale: ”Tinerii chiar au idei bune și merită să le pună în practică. E un lucru pozitiv și pentru lume și pentru industria alimentară”.

Sonia Socaci, Prodecan USAMV Cluj-Napoca: ”Studenții de licență prezintă produsele pe care ei le-au dezvoltat în acest an. Unele sunt produse tradiționale, a căror tehnologie de obținere a fost optimizată, altele au fost produse inovative. Avem produse alimentare din toate categoriile, carne, conserve, vegetale, gastronomie moleculară, cofetărie”.

La Festivalul Alimentului organizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca au fost prezentate peste 50 de invenții din domeniul culinar.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Descoperire înfiorătoare, după ce o casă din Vâlcea a fost mistuită de flăcări în prima zi de Crăciun. Pompierii, în alertă
Descoperire înfiorătoare, după ce o casă din Vâlcea a fost mistuită de flăcări în prima zi de Crăciun. Pompierii, în alertă

O casă din localitatea Sineşti, judeţul Vâlcea, a ars în întregime în prima zi de Crăciun, iar la finalul intervenţiei pompierii care au stins flăcările au găsit, printre elementele carbonizate, „părţi, fragmente şi ţesuturi posibil umane”.

Momentul în care un BMW „zboară” peste un gard și se izbește de zidul unei case, în Satu Mare. „Te crezi regele şoselelor”
Momentul în care un BMW „zboară” peste un gard și se izbește de zidul unei case, în Satu Mare. „Te crezi regele şoselelor”

Un accident rutier grav a avut loc în dimineața de Crăciun, în satul Petin, județul Satu Mare. Un BMW a intrat cu viteză într-o casă după ce șoferul a pierdut controlul într-o curbă, iar imobilul a fost grav avariat.

Regizorul Stere Gulea: „Doar 30% dintre români au aspirații occidentale. Pesemne că vom trece printr-un regim autocratic”
Regizorul Stere Gulea: „Doar 30% dintre români au aspirații occidentale. Pesemne că vom trece printr-un regim autocratic”

Regizorul Stere Gulea estimează, într-un interviu, că România ar putea trece cel mai probabil printr-un regim autocratic, deoarece acesta reflectă nivelul de aspirații al majorității populației.

Recomandări
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova trasmite joi dimineaţă că în zonele montane ninge viscolit, fapt ce îngreunează acţiunile de deszăpezire.

Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”
Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”

Nadia Comăneci, cel mai titrat sportiv român la Jocurile Olimpice, a postat în social media un mesaj de Sărbători, în care menţionează faptul că urmează un an olimpic.  

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.