Costul ridicat al mâncării se resimte la nivel mondial. De la salata verde la paste, produsele sunt și cu 300% mai scumpe
Costul ridicat al mâncării reprezintă un mare motiv de îngrijorare pentru trei sferturi dintre britanici. Unul din cinci în medie spune că sare peste unele mese sau apelează la băncile de alimente.
La rândul lor autorităţile germane au aprobat o creștere a salariului minin, din toamnă, pentru a-i ajuta pe angajații cu venituri reduse. În Australia, de pildă, salată verde s-a scumpit și cu 300 la sută. Un cunoscut lanț de fast food a înlocuit cu varză, jumătate din cantitatea obișnuită de salată verde din sandvișurile cu pui, dar soluția i-a înfuriat pe mulți.
Avem de-a face cu o "criză naţională" - a denunţat însuşi premierul Australiei, Anthony Albanese, după ce jumătate din cantitatea de salată verde, folosită în sendvișurile cu pui a fost înlocuită cu varză.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Soluția i-a înfuriat pe cumpărători însă problema scumpiriilor rămâne. În Australia, unde inflaţia a urcat la 5,1%, salată verde s-a scumpit şi cu 300% în unele oraşe, din cauza recentelor inundaţii şi a creşterii preţurilor la carburant la nivel mondial. O singură salată verde iceberg, care putea fi luată altă dată cu 2 dolari australieni, costă deja aproape 8 dolari, în Sydney şi Melbourne.
Dar mâncarea e mai scumpă peste tot în lume.
Barbie Nadeau, CNN: ”Este preparatul esențial al bucătăriei italiene - spaghetti cu sos de roșii. Numai că prețul unei porții a crescut teribil în ultimul an”.
Pentru că a crescut abrupt prețul ingredientelor de bază - paste din făină de grâu și sos obținut din tomate proaspete. Proprietara unei fabrici de paşte din sudul Italiei spune că unele dintre ingredientele din rețeta proprie s-au scumpit și cu 100% .
Valentina Castiello: pasta maker: ”Am fost nevoiți să creștem prețul produsului final cu 30%. Costul este mare. Însă consumatorul continuă să cumpere produse la prețuri încă accesibile, pe care oricine le poate folosi acasă”.
Chiar şi aşa Pasta al pomodoro rămâne preparatul culinar cel mai accesibil, pentru italienii care mănâncă într-un an 22,5 kilograme de paste.
La o fermă de lângă Roma, proprietarii se plâng că numai costul îngrășămintelor a crescut cu 150% anul trecut. Așa că au luat o decizie drastică - să reducă numărul de roșii plantate, cu 40%, pentru că nu știau cum va fi piața când recolta va fi gata de cules.
Dalila Marasca, fermier: ”Roșia este baza în dieta italiană. Vara, ca produse proaspete, în celelelate sezoane, ca produse conservate„.
În schimb fermierii germani au preferat să lase recoltele de sparanghel şi căpşuni, pe câmp. Nu mai pot acoperi costurile. Inflaţia a atins un nivel record, aproape 8%.
Iar perspectivele sunt teribile.
David Malpass, președintele World Bank: ”Severitatea încetinirii economiei globale este cu adevărat îngrijorătoare. Credem că este cea mai mare încetinire din ultimii 80 de ani. Cred că multe țări vor intra în recesiune, în acest ciclu. Are de-a face cu materiile prime, prețurile la energie, îngrășămintele, alimentele, toate acestea. Reprezintă o mare parte din bugetul de cheltuieli, pentru gospodăriile din toată lumea. Se simte cu adevărat presiunea”.