Berbecuți la frigare, vițel la proțap și hore încinse. Așa au petrecut românii în prima zi de Paște
Berbecuți la frigare, vițel la proțap, hore încinse și mult soare. Așa au arătat mesele românilor în prima zi de Paște.
Cei care au petrecut Învierea Domnului la pensiunile din țară s-au delectat, pe lângă priveliștile minunate, cu rețete care mai de care mai pretențioase. Alături de ele, cu mândrie, au stat la masă și preparatele tradiționale alături de o țuică bună sau un vin rose, să meargă bine la carnea fragedă, coaptă pe jar.
A fost petrecere, nu glumă, pe terasa unui restaurant de 4 stele, din Predeal. Ca să meargă mâncarea, musafirii au încins și o sârbă.
Reporter: Cum petreceți?
Turist: „Foarte bine! Hristos a Înviat!”
Reporter: Adevărat a Înviat!
Turist: „Ne simțim foarte bine, suntem de la București, am venit la munte!”
Reporter: Cu ce preparate vă delectați?
Turist: „Cu drob, tradiționalul miel, pălincă!”
Atracția zilei au fost berbecuții la proțap.
Nicolae Drugă, chef: „Berbecuțul la proțap l-am pus în baiț, dimineață, l-am condimentat cu sare, piper, verdețuri, rozmarin, un pic de vin alb.”
Turist: „Nu doresc decât sănătate, liniște, să trecem cu bine peste vremurile pe care le trăim!”
A fost un adevărat festin culinar și pentru cei veniți la Băile Felix. Gazdele s-au pregătit, ca în fiecare an, cu produse tradiționale, de la brânza de oaie, mămăliguță, cârnați sau friptură de miel, până la ruladă, drob, slăninuță afumată sau chifteluțe. Piesa de rezistență, însă, a fost un vițel de 300 de kilograme la proțap, pregătit încă de sâmbătă în baiț și rumenit, la foc mic, mai bine de 8 ore.
Turiștii s-au înfruptat, apoi au făcut multe poze sau filmări, cu telefonul mobil, ca să le arate celor de-acasă ce-au pierdut.
Turist: „Uite, e și PRO TV-ul aici, la noi.”
Reporter: Le faceți poftă celor de acasă?
Turist: „La cei de-acasă le facem poftă, da.”
Mâncarea a fost pe toate gusturile și pentru toate poftele.
Turistă: „Ruladă, spanac, dar am luat și miel și produse tradiționale, din porc.”
Turistă: „Puțină șuncă, salată de beof, spanac."
Turist: „Toate, e greu de ales, de decis."
Dumitru Fechete, directorul unui complex balnear: „Îmbinăm petrecerea și distracția la piscină și în zona de SPA, cu un festin culinar.”
Iar pentru ca mâncarea să alunece mai ușor, gâtul trebuia să fie bine uns.
Turistă: „Pălincă, pentru soț..."
Cum au petrecut Paștele turiștii din Poiana Brașov
În Poiana Brașov, sute de turiști din toate părțile țării au venit să petreacă Paștele la munte, dar și să guste din preparatele gătite pe loc. Bucătarii au încins grătarele și au pregătit berbecuțul la proțap, timp în care mesele erau deja ticsite cu alte delicatese.
Mihalache Laura, chef: „Cam în urmă cu trei zile când am pus berbecuțul la baiț, deci a stat destul de mult timp la frăgezit.”
Vinetele, salată de bouef și coastele caramelizate sunt numai câteva dintre preparatele pregătite pentru masa de Paște. Acum, încă cel mai căutat este stufatul de miel. În Maramureș, gazdele au pus pe masă cele mai bune bucate din zonă.
Loredana Timiș, proprietar pensiune: „Noi am pregătit pentru turiști, drob de miel, șold de porc, sărmăluțe la cuptor, cozonac, pască, cârnați, tobă, toate sunt pentru oaspeții noștri."
Înainte să se așeze la masă, turiștii au ciocnit ouă și au băut un pahar de țuică.
Reporter: Cum vi se pare țuica?
Turist: „Bună, tare bună, foarte bună!”
După masa copioasă, oaspeții au ieșit afară și s-au prins într-o horă acompaniați de ceterași.