A fost un adevărat dezmăț culinar în orașul arădean Nădlac, la Festivalul cârnatului proaspăt și al salamului uscat.

30 de echipe de câte 4 persoane și-au prezentat produsele și au preparat cârnat proaspăt. Nu au lipsit nici invitații din Ungaria, Slovacia sau Serbia.

Cei mai câștigați au fost însă vizitatorii, care s-au răsfățat cu toate bunătățile.

„Acesta este salamul cu limba, care se vede că are bucăţi de limbă, asta este dulce şi asta este cu vânat" explică un concurent.

Pe tarabe, la festival, au fost înşirate tot felul de bunătăţi. Bineînțeles, vedetele au fost cârnatul proaspăt de Nădlac, dar și salamul uscat, care sunt un brand al orașului. Fiecare familie a devenit producător, iar secretul pentru o rețetă perfectă este boiaua dulce sau iute, după preferințe.

Mircea Neamț, producător: „Să faci un cârnaț de calitate, îţi trebuie boia bună, un chimen bun, un piper bun, bine frământat și avut grijă până la capăt.”

Usturoiul este un alt ingredient cheie care nu trebuie să lipsească din rețetă.

Pavel Lauko: „Usturoiul trebuie să-l mărunțești să fie pastă, că altfel se poate strica salamul”.

Unicitatea preparatelor este dată de tehnică folosită în fiecare familie.

„Foarte bine frământat și ingredientele de casă boiaua carnea să fie de la porc de casă”, explică el.

Cei prezenți s-au lăsat ispitiți de preparatele tradiționalele, dar și de produsele locale, cum ar fi găluștele dopsite nădlăcane.

„Foarte bun este piperat și iute cum le trebuie la nadlăcani.”

„Este un festival foarte reușit cu niște produse extraordinare și invit pe toată lumea să vină la Nădlac” spun cei care au gustat preparatele

Seara s-a încheiat cu decernarea premiilor, dar și cu un program artistic.