Judecatorul Stan Mustata, acuzat de luare de mita si trafic de influenta, a fost eliberat din arest

Stan Mustata

Judecatorul Stan Mustata, acuzat ca a primit mita pentru a da solutii favorabile in dosare pe care le judeca, a fost eliberat din arest si va sta in arest la domiciliu, in urma unei decizii definitive a instantei supreme.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis, marti, 29 octombrie 2014 contestatia judecatorului suspendat Stan Mustata in cazul deciziei din 20 octombrie a Curtii de Apel Bucuresti, care i-a respins cererea de inlocuire a masurii arestarii preventive cu arestul la domiciliu.

De asemenea, instanta suprema a respins contestatia procurorilor DNA si a mentinut in cazul grefierei Mariana Curea decizia Curtii de Apel Bucuresti, de inlocuire a arestarii preventive cu masura controlului judiciar.

Citeste si: "Euro, manca-ti-as gura, nu lei". Metoda prin care judecatorul Stan Mustata isi lua cota parte din despagubiri

In perioada in care va fi sub control judiciar, Mariana Curea trebuie sa se prezinte la instanta ori de cate ori este chemata, sa anunte daca isi schimba locuinta si sa mearga la politie in zilele stabilite prin programul de supraveghere. De asemena, Mariana Curea are interdictie sa paraseasca Bucurestiul si sa ia legatura cu judecatorul Stan Mustata si cu martorii din dosarul in care este judecata.

Citește și
mustata
Stan Mustata, trimis in judecata. Reteaua prin care ar fi cerut 30.000 de euro mita pentru un membru al crimei organizate
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Judecatorul Stan Mustata, de la Curtea de Apel Bucuresti, acuzat de luare de mita si trafic de influenta, si complicea magistratului, grefiera Mariana Curea, de la aceeasi instanta, erau in arest preventiv din 30 aprilie.

In dosarul de coruptie sunt judecati si Ion Boraciu, Florian Alexandru si Ciprian Moraru. Prin intermediul primilor doi, Mustata ar fi cerut bani de la unii inculpati si condamnati, in schimbul unor pronuntari favorabile acestora. Cel de-al treilea barbat a fost trimis in judecata pentru ca ar fi dat bani pentru a obtine o sentinta favorabila.

La termen de judecata din 20 octombrie 2014, Stan Mustata le spunea judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti ca este "bautor de vin" si ca, daca nu ar fi consumat alcool, ar fi constientizat "pericolul" si nu ar mai fi ajuns in boxa acuzatilor. Mustata a sustinut in fata instantei ca dosarul sau a fost "fabricat artificial", pornind de la banuiala ca el ar fi incercat sa tergiverseze dosarul ICA.

"A spus-o si procurorul sef al DNA. Din comportamentul meu nu rezulta asa ceva. Boraciu (intermediar al mitei, potrivit anchetatorilor - n.r.) a zis ca as tergiversa dosarul, nu eu. Nu l-am sprijinit pe Voiculescu, nu l-am favorizat. Nu am fost nici pro, nici impotriva lui", a spus Mustata.

Pe de alta parte, judecatorul a explicat in fata instantei ca se intampla sa discute cu Ion Boraciu despre dosare intr-un grup sanitar sau pe scari, dupa ce beau impreuna vin adus de complicele magistratului.

Citeste si: STENOGRAME. Judecatorul Stan Mustata si-ar fi negociat MITA chiar si in toaleta Curtii de Apel. Tragea apa ca sa nu fie auzit

Stan Mustata a mai spus ca Mariana Curea, grefiera care l-ar fi ajutat, nu suporta sa ii vada consumand alcool, motiv pentru care cei doi se ascundeau.

"Eu sunt bautor de vin. Mai multe pahare. Alcoolul dezleaga limbile, incalzeste inimile. (...) Cand mergeam sa consumam vin, la grupul sanitar se mai infiripau discutii. (...) Seriozitatea disparea la intalnirile cu Boraciu. Intram intr-o lume fantastica. (...) Cu doua saptamani inainte de Paste, dupa ce am baut niste pahare de vin, Boraciu mi-a zis sa solutionez dosarul ICA, altfel sunt arestat si lasat fara pensie. Ceea ce s-a si intamplat. Daca nu as fi baut, as fi constientizat pericolul. Am crezut ca era o farsa de-ale lui Boraciu. Daca nu ar fi fost efectul vinului, nu as fi fost astazi aici", a povestit el.

Dialogurile purtate intre membrii grupului din care facea parte judecatorul Stan Mustata arata obisnuinta acestora de a percepe tarife pentru solutii favorabile in dosare, conform DNA. Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca la nivelul fostului Parchet National Anticoruptie se stia inca din 2005 ca judecatorul Stan Mustata cerea intre 5.000 si 7.000 de euro de la persoane vizate in dosarele penale pe care le judeca, iar in 2008 o colega a magistratului s-a plans de atitudinea lui.

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, in 8 mai 2014, sa ilsuspende din magistratura pe judecatorul Stan Mustata.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
"Euro, manca-ti-as gura, nu lei". Metoda prin care judecatorul Stan Mustata isi lua cota parte din despagubiri

Procurorii anti-coruptie l-au trimis in judecata pe magistratul Stan Mustata, de la Curtea de Apel Bucuresti, pe care il acuza ca a cerut si primit bani pentru solutionarea favorabila a mai multor dosare penale.

Stan Mustata, trimis in judecata. Reteaua prin care ar fi cerut 30.000 de euro mita pentru un membru al crimei organizate
Stan Mustata, trimis in judecata. Reteaua prin care ar fi cerut 30.000 de euro mita pentru un membru al crimei organizate

Judecatorul Stan Mustata a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie.

Judecatorul Stan Mustata ramane in arest. Motivarea arestarii:
Judecatorul Stan Mustata ramane in arest. Motivarea arestarii: "Faptele de coruptie, comise inaintea inceperii anchetei"

Judecatorul Stan Mustata si grefiera Mariana Curea, arestati preventiv in dosarul de mita pentru solutii favorabile unor inculpati si condamnati, raman in detentie, a decis definitiv, joi, instanta suprema, care a respins contestatiile celor doi.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.