Judecatorul Stan Mustata, acuzat de luare de mita si trafic de influenta, a fost eliberat din arest
Judecatorul Stan Mustata, acuzat ca a primit mita pentru a da solutii favorabile in dosare pe care le judeca, a fost eliberat din arest si va sta in arest la domiciliu, in urma unei decizii definitive a instantei supreme.
Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis, marti, 29 octombrie 2014 contestatia judecatorului suspendat Stan Mustata in cazul deciziei din 20 octombrie a Curtii de Apel Bucuresti, care i-a respins cererea de inlocuire a masurii arestarii preventive cu arestul la domiciliu.
De asemenea, instanta suprema a respins contestatia procurorilor DNA si a mentinut in cazul grefierei Mariana Curea decizia Curtii de Apel Bucuresti, de inlocuire a arestarii preventive cu masura controlului judiciar.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
In perioada in care va fi sub control judiciar, Mariana Curea trebuie sa se prezinte la instanta ori de cate ori este chemata, sa anunte daca isi schimba locuinta si sa mearga la politie in zilele stabilite prin programul de supraveghere. De asemena, Mariana Curea are interdictie sa paraseasca Bucurestiul si sa ia legatura cu judecatorul Stan Mustata si cu martorii din dosarul in care este judecata.
Judecatorul Stan Mustata, de la Curtea de Apel Bucuresti, acuzat de luare de mita si trafic de influenta, si complicea magistratului, grefiera Mariana Curea, de la aceeasi instanta, erau in arest preventiv din 30 aprilie.
In dosarul de coruptie sunt judecati si Ion Boraciu, Florian Alexandru si Ciprian Moraru. Prin intermediul primilor doi, Mustata ar fi cerut bani de la unii inculpati si condamnati, in schimbul unor pronuntari favorabile acestora. Cel de-al treilea barbat a fost trimis in judecata pentru ca ar fi dat bani pentru a obtine o sentinta favorabila.
La termen de judecata din 20 octombrie 2014, Stan Mustata le spunea judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti ca este "bautor de vin" si ca, daca nu ar fi consumat alcool, ar fi constientizat "pericolul" si nu ar mai fi ajuns in boxa acuzatilor. Mustata a sustinut in fata instantei ca dosarul sau a fost "fabricat artificial", pornind de la banuiala ca el ar fi incercat sa tergiverseze dosarul ICA.
"A spus-o si procurorul sef al DNA. Din comportamentul meu nu rezulta asa ceva. Boraciu (intermediar al mitei, potrivit anchetatorilor - n.r.) a zis ca as tergiversa dosarul, nu eu. Nu l-am sprijinit pe Voiculescu, nu l-am favorizat. Nu am fost nici pro, nici impotriva lui", a spus Mustata.
Pe de alta parte, judecatorul a explicat in fata instantei ca se intampla sa discute cu Ion Boraciu despre dosare intr-un grup sanitar sau pe scari, dupa ce beau impreuna vin adus de complicele magistratului.
Stan Mustata a mai spus ca Mariana Curea, grefiera care l-ar fi ajutat, nu suporta sa ii vada consumand alcool, motiv pentru care cei doi se ascundeau.
"Eu sunt bautor de vin. Mai multe pahare. Alcoolul dezleaga limbile, incalzeste inimile. (...) Cand mergeam sa consumam vin, la grupul sanitar se mai infiripau discutii. (...) Seriozitatea disparea la intalnirile cu Boraciu. Intram intr-o lume fantastica. (...) Cu doua saptamani inainte de Paste, dupa ce am baut niste pahare de vin, Boraciu mi-a zis sa solutionez dosarul ICA, altfel sunt arestat si lasat fara pensie. Ceea ce s-a si intamplat. Daca nu as fi baut, as fi constientizat pericolul. Am crezut ca era o farsa de-ale lui Boraciu. Daca nu ar fi fost efectul vinului, nu as fi fost astazi aici", a povestit el.
Dialogurile purtate intre membrii grupului din care facea parte judecatorul Stan Mustata arata obisnuinta acestora de a percepe tarife pentru solutii favorabile in dosare, conform DNA. Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca la nivelul fostului Parchet National Anticoruptie se stia inca din 2005 ca judecatorul Stan Mustata cerea intre 5.000 si 7.000 de euro de la persoane vizate in dosarele penale pe care le judeca, iar in 2008 o colega a magistratului s-a plans de atitudinea lui.
Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, in 8 mai 2014, sa ilsuspende din magistratura pe judecatorul Stan Mustata.