STENOGRAME. Judecatorul Stan Mustata si-ar fi negociat MITA chiar si in toaleta Curtii de Apel. Tragea apa ca sa nu fie auzit

×
Codul embed a fost copiat

Judecatorul Stan Mustata, de la Curtea de Apel Bucuresti, a fost arestat preventiv, chiar de cel mai bun dintre prietenii sai.

Cititi in acest articol:

-► Stan Mustata ar fi cerut cerut 30.000 pentru decizii favorabile, inclusiv lui Cristi Borcea

-► Inregistrari audio cu grefiera lui Stan Mustata, cu care judecatorul avea o relatie de amor

-► Care au fost primele declaratii ale judecatorului Mustata, dupa ce a fost audiat de DNA

Citește și
Nastase
DNA cere inca un an de inchisoare pentru Adrian Nastase. Fostul premier se gandeste sa renunte la cetatenia romana

-► Detalii despre dosarul privatizarii ICA si Dan Voiculescu, judecat de Stan Mustata

-► Ce avere are judecatorul Stan Mustata

-► Dan Voiculescu vrea sa se verifice daca la DNA e vorba de un santaj in cazul Mustata

Miercuri, 30 aprilie 2014

19:00 Judecatorul Stan Mustata, de la Curtea de Apel Bucuresti, a fost arestat preventiv, chiar de cel mai bun, dintre prietenii sai.

La fel si grefiera care il ajuta. Cei doi sunt acuzati ca au pus la cale o afacere, pe cat de ilegala pe atat de imorala. Potrivit procurorilor, Mustata era dispus sa dea sentinte strambe, contra cost. Tarifele lui ajungeau pana la 50.000 de lei. Atat i-ar fi cerut lui Mihai Stoica de la Steaua ca sa il elibereze.

Zadarnic a incercat judecatorul Stan Mustata sa isi convinga colegul, care i-a fost candva subaltern, ca este nevinovat. Dupa 6 luni de monitorizare atenta, procurorii au prezentat dovezile.

"Judecatorul Stan Mustata isi organiza intalniri conspirative cu intermediarii in toaleta Curti de Apel sau in cea a unuia dintre intermediari. Si ca sa fie sigur ca nu va fi interceptat atunci cand vorbea tragea apa sau dadea drumul la robinet.

Chiar si asa din discutiile interceptate ambiental rezulta ca Mustata stabilea de la care dintre inculpati urma sa ceara bani.

Pretul unei decizii strambe oscila intre 20 de mii si 50 de mii de lei sau chiar de euro. Cum s-a intamplat in cazul lui Meme Stoica, managerul bataus de la Steaua, caruia judecatorul Mustata voia sa ii dea drumul din inchisoare" a relatat Ovidiu Oanta, corespondent Pro TV.

10:40 Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie arata, in referatul cu propunerea de arestare preventiva a judecatorului Stan Mustata, ca intr-o convorbire purtata in 28 aprilie, intrebat de Ion Boraciu, urmarit si el in acelasi dosar: "Ce ai facut cu Meme? Mai poti sa faci ceva cu Meme?", magistratul a raspuns afirmativ. El a tinut insa sa precizeze ca o eventuala solutie favorabila poate fi data doar daca ii va fi remisa o anumita suma de bani, fara sa precizeze valuta: "Cincizeci, patruzeci, treizeci. Sub treizeci, da-l in…".

Intr-o discutie anterioara, interceptata in 7 aprilie, in mediul ambiental, intre Mustata si Boraciu, judecatorul a adus vorba despre contestatia in anulare a lui Mihai Stoica, condamnat in dosarul transferurilor de jucatori. Judecatorul spune, potrivit documentului citat, ca desi i-a admis in principiu contestatia in anulare, totusi, pe fond, va respinge cererea.

"Si la Meme? La Meme? Nelu, Nelu, la Meme? I-am admis in principiu, ca se admite. Pana pe 16, spune-i: Ba, ti-am zis ca de admis in principiu, ma obliga legea, da' mai departe o...(cuvant obscen)...pe lege, …(neinteligibil)…, sa fiu al dracu", potrivit documentului citat.

Ulterior, Ion Boraciu i-ar fi spus magistratului ca Mihai Stoica aprecia ca o hotarare favorabila era intemeiata: "Nu vrea, ca zice ca pe bune iese si…", ceea ce l-a enervat pe magistrat, care a replicat: "Fir-ar mama ei a dracu! Baga-si-ar …(cuvant obscen)… in mama ei!".

Procurorii DNA mai arata, in referatul cu propunerea de arestare, ca Stan Mustata a discutat de mai multe ori cu Ion Boraciu despre posibilitatea ca judecatorul sa solutioneze favorabil la Curtea de Apel Bucuresti dosarul privindu-l pe Mihai "Meme" Stoica.

Intrebat de Boraciu daca mai putea solutiona favorabil cererea - "Nu mai poti s-o rezolvi?" -, judecatorul Stan Mustata lasa sa se inteleaga ca ar putea pronunta hotararea la termenul din 16 aprilie: "Ba da. Pe 16".

Potrivit procurorilor anticoruptie, una dintre discutiile purtate despre acest dosar intre Stan Mustata, Ion Boraciu si Mariana Curea, grefiera la Curtea de Apel Bucuresti si complice a celor doi, s-ar fi purtat, la un moment dat, intr-un grup sanitar.

Marti, 29 aprilie 2014

Judecatorul Stan Mustata si grefiera au fost retinuti

Judecatorul Stan Mustata si grefiera Mariana Curea, de la Curtea de Apel Bucuresti, au fost retinuti, marti, de procurorii DNA, care vor cere acestei instante arestarea lor preventiva in dosarul de mita in schimbul unor solutii favorabile in dosare.

Decizia referitoare la propunerile de arestare nu va fi definitiva, ea putand fi contestata la instanta suprema.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a precizat ca in acest dosar sunt urmariti penal si Ion Boraciu si Florian Alexandru.

Potrivit anchetatorilor, in 2013, Mustata, Boraciu si Alexandru au constituit un grup infractional organizat, sprijinit de Curea, in scopul savarsirii unor infractiuni de coruptie judiciara, urmarind obtinerea de beneficii materiale.

Stan Mustata ar fi cerut cerut 30.000 pentru decizii favorabile, inclusiv lui Cristi Borcea

Mediafax: Judecatorul Stan Mustata a cerut, in mai multe randuri, bani pentru pronuntari favorabile unor persoane condamnate sau inculpate, printre acesta numarandu-se Cristian Borcea, in unul dintre cazuri magistratul solicitand 30.000 de euro.

Judecatorul Stan Mustata este suspectat de luare de mita, a fost ridicat de la Curtea de Apel Bucuresti si audiat timp de mai bine de doua ore la DNA.

Surse judiciare au declarat pentru Stirile ProTV ca membrii CSM au avizat cererea procurorilor anticoruptie de arestare a judecatorului Stan Mustata.

Stan Mustata trebuia sa judece, marti, impreuna cu un alt magistrat, apelurile formulate in dosarul in care Dan Voiculescu, Gheorghe Mencinicopschi si alte 11 persoane sunt acuzati de fapte de coruptie privind modul de privatizare a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA).

La termenul din 8 aprilie, judecatorul Stan Mustata a formulat o cerere de abtinere. Judecatorul arata ca, in urma unor materiale de presa "neadevarate", in care se relateaza presupuse interese ale sale in acest dosar, formuleaza cererea de abtinere, pentru eliminarea oricaror dubii sau suspiciuni. Cererea a fost respinsa, astfel ca Stan Mustata a continuat sa judece acest dosar.

Potrivit acelorasi surse judiciare, unul dintre cei care ar fi incercat sa-si cumpere libertatea de la judecatorul Stan Mustata este si Mihai Stoica, cel care a fost condamnat definitiv in dosarul Transferurilor.

Alaturi de acestia, mai este cercetata si grefiera lui Stan Mustata, acuzata de aderare la grup infractional organizat. Cel putin pana in acest moment, grefiera a negat toate acuzatiile si nu a oferit prea multe explicatii anchetatorilor.

In dosarul de urmarire penala exista numeroase procese verbale, numeroase interceptari, dar mai ales inregistrari ale unor discutii ambientale - unele purtate de judecatorul Stan Mustata si aceasta grefiera, intr-un apartament din cartierul Colentina, unde cei doi ar fi avut inclusiv o relatie de amor.

Judecatorul Stan Mustata: Probele nu sunt concludente

Judecatorul Stan Mustata a plecat, marti, de la DNA, dupa aproape patru ore de audieri. El a declarat ca procurorii l-au pus sub invinuire si ca acestia sustin ca un prieten de-al sau s-ar fi intalnit cu un prieten al lui Dan Voiculescu, pentru a fi data o solutie favorabila in dosarul ICA. La iesirea din sediul DNA, judecatorul Stan Mustata, de la Curtea de Apel Bucuresti, a spus ca probele anchetatorilor nu sunt concludente si nici suficiente pentru formularea unor acuzatii. Judecatorul a admis insa ca la dosar exista inregistrari ambientale, facute de anchetatori, cu tehnica montata in biroul unui prieten de-al sau, "Boraci Ioan", care detine o ferma.

Intrebat ce fel de discutii a purtat cu acest prieten, Stan Mustata a spus ca nu au vorbit vreodata despre chestiuni precum interventii in dosare sau primirea unor bani ori bunuri. Intrebat daca de-a lungul carierei sale i s-au oferit sau a primit vreodata bunuri, judecatorul Mustata a spus ca a refuzat intotdeauna tot ce i s-a oferit, dand ca exemplu o ofera facuta de "o persoana interesata", care a vrut sa ii dea un telefon mobil.

Intrebat daca stie cum a fost deschis acest dosar, Stan Mustata a spus ca nu are astfel de informatii. Judecatorul a mentionat ca nu are prieteni in randul avocatilor, motiv pentru care la DNA a fost reprezentat de un avocat din oficiu. Stan Mustata a precizat ca a fost emotionat pe tot parcursul audierilor, dar ca, in opinia sa, nu are cum sa existe vreo legatura intre cazul sau si cel al judecatoarelor Viorica Dinu si Antonela Costache, in dosarul carora exista o interceptare in care este pomenit numele sau.

Despre cauza cu Dinel Staicu, Mustata a aratat ca nu putea interveni sub nicio forma, din cauza legii, dar si din cauza softului de calculator, care realiza repartizarea aleatorie a cauzelor, pentru ca programul in sine este strict si orice modificare facuta se poate vedea de catre tehnicienii IT.

Judecatorul Stan Mustata este suspectat ca ar fi pretins bani, dar si bunuri, in mai multe dosare penale pe care le avea in solutionare, atat cauze simple, cat si complexe, intre care ar fi si dosarul in care sunt judecati Dan Voiculescu, Gheorghe Mencinicopschi si alte 11 persoane, pentru fapte de coruptie privind modul de privatizare a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Un alt dosar in care se suspecteaza ca Stan Mustata ar fi pretins bani este cel in care Mihai Stoica a formulat o contestatie in anulare in cazul condamnarii primite in dosarul transferurilor de jucatori. Magistratul Stan Mustata, care judeca cererea lui Mihai Stoica, a declarat contestatia in anulare ca fiind admisibila in principiu si a amanat judecarea cauzei pentru 23 mai.

Judecatorul Stan Mustata este cel care in urma cu mai multi ani a dispus arestarea lui Ovidiu Tender si care i-a eliberat pe Dan Stroe, fost director general adjunct si, respectiv, fost director de achizitii in cadrul ANAF, precum si pe Octavian Grecu, zis "Butoane", in dosarul in care sunt cercetati alaturi de Sorin Blejnar si omul de afaceri Radu Nemes, pentru fapte de evaziune fiscala cu produse petroliere.

Dosarul privatizarii ICA si Dan Voiculescu

In 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 5 ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani. Instanta a constatat ca a fost implinit termenul de prescriptie speciala si a dispus incetarea procesului penal pentru cealalta infractiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de catre procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantis, Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Vlad Savulescu si Flavius Adrian Pop au fost condamnati la 6 ani de inchisoare cu executare. Instanta a mai dispus condamnarea la cate cinci ani de inchisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu si Vica Ene.

In cazul lui Marian Gheorghe Domnisoru, instanta a dispus incetarea procesul penal, constatand ca acesta a decedat in cursul procesului penal.

Sentinta a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care va da o decizie definitiva in acest dosar.

Dan Voiculescu si alte 12 persoane au fost trimisi in judecata in acest dosar la inceputul lunii decembrie 2008. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si al Consiliului de Administratie (CA) al Institutului de Chimie Alimentara, membru al AGA si director general al SC Bioprod SA Bucuresti, a fost acuzat de procurori de folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si de spalare de bani, ambele in forma continuata.

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.

Alaturi de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis in judecata pe Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantis, Vlad Nicolae Savulescu, Marian Gheorghe Domnisoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene si Flavius Adrian Pop. Toti acestia sunt acuzati de complicitate la stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de cea reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, comisa in actiunea de privatizare in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti. Acesta a fost acuzat si de abuz in serviciu contra intereselor publice, precum si de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Averea judecatorului Stan Mustata

Judecatorul Stan Mustata, de la Curtea de Apel Bucuresti, are, potrivit declaratiei de avere din iunie 2013, trei terenuri intravilan, in suprafata totala de aproape 1.200 de metri patrati, din care doua sunt in Bucuresti si unul in comuna Bezdead, judetul Dambovita. Magistratul mai are doua case in Bucuresti, de 91,8 metri patrati si, respectiv, 91 de metri patrati, precum si o casa de vanta in Bezdead.

De asemenea, judecatorul are doua autoturisme - un Ford Scorpio, cumparat in 1989 si un BMW 320, cumparat in 2007, ambele fiind second hand.

Stan Mustata a obtinut, din salariul de judecator, in anul fiscal anterior declaratiei de avere, venituri de 113.574 de lei, precum si 28.000 de lei, ca profesor la scoala nr. 3 din Sectorul 1 al Capitalei.

In declaratia de interese, tot din iunie 2013, Stan Mustata a notat ca are 100 de actiuni la SIF Muntenia, in valoare de 100 de lei.

Dan Voiculescu vrea sa se verifice daca la DNA e vorba de un santaj in cazul Mustata

Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a anuntat, marti, ca a adresat o sesizare procurorului general pentru effectuarea unei anchete la DNA. Voiculescu vrea sa afle cine a dispus aducerea la DNA a judecatorului Mustata, daca este vorba despre un santaj sau daca exista un grup infractional organizat.

Liderul PC a spus ca se va adresa si Parlamentului in acelasi caz, daca se va considera ca ancheta solicitata Parchetului nu este necesara. De asemenea, Voiculescu a mai spus ca nu il cunoaste pe judecatorul Mustata si nici nu are prieteni care il cunosc pe acesta.

Voiculescu a adaugat ca din punctul lui de vedere este necesara o ancheta la DNA pentru ca nimeni nu este mai presus de lege.

Presedintele fondator al PC a mai declarat ca momentul din 2007 cand s-a format Comisia parlamentara care l-a suspendat pe Traian Basescu a fost acela care a declansat o lupta pe viata si pe moarte intre presedintele Romaniei si el. "Ma aflu in fata dumneavoastra in calitate de adversar politic consecvent al lui Basescu Traian (...) din 2007 cand am sesizat atitudinea paguboasa pentru romani si periculoasa pentru Romania a lui Basescu Traian s-a format o comisie parlamentara care de fapt l-a si suspendat in 2007. Acela a fost momentul care a declansat o lupta politica pe viata si pe moarte intre presedintele Romaniei si subsemnatul", a spus Voiculescu intr-o declaratie de presa.

El a adaugat ca Traian Basescu a avut multi adversari politici pe care a reusit sa-i pedepseasca, dar cu el i-a fost greu, mai are de luptat. "El (Traian Basescu - n.r.) a avut foarte multi adversari politici ca oameni care nu i-au cantat in struna pe multi dintre ei a reusit sa-i pedepseasca, cu mine i-a fost greu, mai are de luptat", a adaugat Voiculescu.

El a aratat ca aceasta batalie politica a mai antrenat suferinte pentru oameni care nu au nicio vina, el enumerandu-i in acest sens pe presedintele Academiei de stiinte Agricole, Gheorghe Sin, si pe profesorul Mencinicopschi. "Mai nou, vad ca judecatorii care si ei sunt implicati in dosarul meu pe de o parte nu stiu cum sa fuga de el, pe de alta parte daca nu reusesc sa fuga de el sunt prinsi intr-un fel de coincidente care nu-si au explicatia", a adaugat Voiculescu.

El a mentionat ca judecatoarea Viorica Dima care urma sa preia dosarul sau a fost acuzata cu un an si jumatate inainte ca a luat mita si ca a uitat dosarul intr-un dosar pentru a fi folosit cand va fi nevoie. "A fost nevoie cand a avut ghinionul sa-i fie repartizat dosarul Voiculescu", a explicat liderul PC.

El a adaugat ca marti era judecat "dosarul Telepatia" si judecatorul Mustata a fost luat cu mandat de aducere si dus la DNA. "Astazi era dosarul Telepatia, azi dimineata cu un mandat de aducere un judecator, judecatorul Mustata parca a fost luat si dus la DNA. Se presupune ca s-a intamplat ceva grav, urgent in ultimele ore, zile de a fost dat un mandat de aducere", a mai explicat Voiculescu, aratand ca din nou un judecator chemat sa-l judece pe Voiculescu apare cu lucruri mai vechi.

El a mai spus ca din cauza luptei politice si familia sa a avut de suferit, dar cand a intrat in aceasta lupta si-a asumat acest lucru. Voiculescu a mai spus ca el considera ca DNA prin actiunea in forta a facut o presiune asupra judecatorului Mustata.
 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
O noua amanare in dosarul privatizarii ICA. Dan Voiculescu ar putea afla verdictul final pe 13 mai
O noua amanare in dosarul privatizarii ICA. Dan Voiculescu ar putea afla verdictul final pe 13 mai

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) urmeaza sa se pronunte in cazul exceptiilor ridicate de avocatii inculpatilor din dosarul in care Dan Voiculescu este acuzat de privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) in data de 13 mai.

DNA cere inca un an de inchisoare pentru Adrian Nastase. Fostul premier se gandeste sa renunte la cetatenia romana
DNA cere inca un an de inchisoare pentru Adrian Nastase. Fostul premier se gandeste sa renunte la cetatenia romana

Nastase vrea sa renunte la cetatenia romana. El si-a varsat necazul in sala de judecata, revoltat ca procurorii DNA au cerut ca, in urma contopirii pedepselor primite, tribunalul sa ii sporeasca pedeapsa finala cu un an de inchisoare.

Dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare, in care Dan Voiculescu a fost condamnat, a fost din nou amanat
Dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare, in care Dan Voiculescu a fost condamnat, a fost din nou amanat

Curtea de Apel Bucuresti a judecat al 3-lea termen din apelul dosarului in care Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare.

Inca o amanare in dosarul ICA - Dan Voiculescu. Motivul: o cerere de abtinere a unui judecator
Inca o amanare in dosarul ICA - Dan Voiculescu. Motivul: o cerere de abtinere a unui judecator

Judecarea dosarul privind privatizarea ICA, in care sunt acuzati Dan Voiculescu si alte 12 persoane, a fost amanata o saptamana

Recomandări
Senatorii și deputații își aleg astăzi noua conducere. Klaus Iohannis a anunțat că va nominaliza premierul după asta
Senatorii și deputații își aleg astăzi noua conducere. Klaus Iohannis a anunțat că va nominaliza premierul după asta

Deputații și senatorii se reunesc în această dimineață - în ședințe separate - pentru a-și alege noua conducere.

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Belgrad. Proteste față de liderii Serbiei, după tragedia din gara Novi Sad
Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Belgrad. Proteste față de liderii Serbiei, după tragedia din gara Novi Sad

Zeci de mii de persoane au manifestat duminică, la Belgrad, pentru a le cere liderilor sârbi să îşi asume responsabilităţile în dosarul prăbuşirii acoperişului gării din Novi Sad. 

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.