Judecatorul Stan Mustata ramane in arest. Motivarea arestarii: "Faptele de coruptie, comise inaintea inceperii anchetei"

Ultima actualizare: 11-05-2014 07:21
Stan Mustata

Judecatorul Stan Mustata si grefiera Mariana Curea, arestati preventiv in dosarul de mita pentru solutii favorabile unor inculpati si condamnati, raman in detentie, a decis definitiv, joi, instanta suprema, care a respins contestatiile celor doi.

Mustata si Curea, de la Curtea de Apel Bucuresti, au fost arestati preventiv in 30 aprilie, printr-o decizie luata de aceeasi instanta. Judecatorul care a dispus arestarea preventiva a aratat, in motivare, ca faptele de coruptie ale lui Stan Mustata sunt "cu mult anterioare momentului in care a fost inceputa ancheta" si ca probele adunate de anchetatori dovedesc acuzatiile aduse.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca la nivelul fostului Parchet National Anticoruptie se stia inca din 2005 ca judecatorul Stan Mustata cerea intre 5.000 si 7.000 de euro de la persoane vizate in dosarele penale pe care le judeca, iar in 2008 o colega a magistratului s-a plans de atitudinea lui.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a precizat ca in acest dosar sunt urmariti penal si Ion Boraciu si Florian Alexandru, prin intermediul carora Mustata ar fi cerut bani de la unii inculpati si condamnati, in schimbul unor pronuntari favorabile acestora.

Potrivit anchetatorilor, in 2013, Mustata, Boraciu si Alexandru au constituit un grup infractional organizat, sprijinit de Curea, in scopul savarsirii unor infractiuni de coruptie judiciara, urmarind obtinerea de beneficii materiale.

"In acest context, in perioada octombrie 2013 - aprilie 2014, membrii grupului au accesat informatii cu caracter confidential din dosarele penale aflate pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, in vederea identificarii si contactarii mituitorilor si cumparatorilor de influenta, in scopul pretinderii de la acestia a unor foloase materiale, in schimbul obtinerii unor hotarari judecatoresti favorabile", a aratat DNA.

Surse judiciare au declarat ca o contestatie in anulare formulata de Mihai Stoica, o cerere de reducere a pedepsei si una de eliberare din arest se numara printre dosarele in legatura cu care judecatorul Stan Mustata ar fi cerut mita de la inculpati si condamnati, in schimbul unor solutii favorabile acestora.

Potrivit DNA, in acest dosar sunt urmarite penal sase persoane, suspectate de luare de mita, trafic de influenta, cumparare sau folosire in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Dialogurile purtate intre membrii grupului din care facea parte judecatorul Stan Mustata arata obisnuinta acestora de a percepe tarife pentru solutii favorabile in dosare, arata procurorii DNA, in referatul cu propunerea de arestare preventiva a magistratului.

Potrivit DNA, singura preocupare a grupului infractional din care facea parte si judecatorul Stan Mustata era "aceea ca fiecare dintre ei sa-si indeplineasca, in vederea atingerii scopului comun urmarit, sarcinile asumate in cadrul cooperarii lor delictuale".

Ion Boraciu i-ar fi spus judecatorului Stan Mustata ca Mihai Stoica nu voia sa dea mita, pentru ca aprecia ca "pe bune iese", ceea ce l-a enervat pe magistrat, care a replicat: "Fir-ar mama ei a dracu! Baga-si-ar…in mama ei!", au mai aratat procurorii, in referatul cu propunerea de arestare a judecatorului.

Procurorii mai spun ca judecatorul Stan Mustata ar fi cerut "500 de milioane lei vechi sau chiar 400 de milioane, insa nu mai putin de 300 milioane".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO