Surse: Fostul Parchet National Anticoruptie stia din 2005 ca Mustata cerea mita. O colega a cerut sa nu mai lucreze cu el
Surse judiciare citate de Mediafax au declarat ca la nivelul fostului Parchet National Anticoruptie se stia inca din 2005 ca judecatorul Stan Mustata cerea intre 5.000 si 7.000 de euro de la persoane vizate in dosarele penale pe care le judeca..
"Din punct de vedere operativ, nu s-a facut nimic, dar informatii au existat inca 2005 la nivelul PNA", au mai spus aceleasi surse.
Sursele citate sustin, pe de alta parte, ca "activitatea infractionala a judecatorului a devenit atat de flagranta incat, in 2008, o colega a sa judecator, fosta procuroare, a informat organele abilitate in legatura cu atitudinea magistratului".
"A spus ca ar vrea sa nu mai lucreze in colaborare cu acest magistrat si ca ii era frica pentru cariera ei. Ii era frica sa nu fie arestata din cauza atitudinii magistratului", au relatat sursele citate.
Potrivit acelorasi surse, judecatoarea in cauza ar fi optat sa nu faca plangere penala pe numele lui Mustata, deoarece i-a fost teama sa nu fie stigmatizata ulterior de catre colegi.
Judecatorul Stan Mustata si grefiera Mariana Curea, de la Curtea de Apel Bucuresti, au fost arestati pentru 30 de zile, in 30 aprilie, in dosarul de mita in schimbul unor solutii favorabile in dosare. Decizia luata de Curtea de Apel Bucuresti nu este definitiva, contestatiile judecatorului si grefierei urmand sa se judece la instanta suprema. DNA a precizat ca in acest dosar sunt urmariti penal si Ion Boraciu si Florian Alexandru, prin intermediul carora Mustata ar fi cerut bani de la unii inculpati si condamnati, in schimbul unor pronuntari favorabile acestora.
Potrivit anchetatorilor, in 2013, Mustata, Boraciu si Alexandru au constituit un grup infractional organizat, sprijinit de Curea, in scopul savarsirii unor infractiuni de coruptie judiciara, urmarind obtinerea de beneficii materiale.
"In acest context, in perioada octombrie 2013 - aprilie 2014, membrii grupului au accesat informatii cu caracter confidential din dosarele penale aflate pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, in vederea identificarii si contactarii mituitorilor si cumparatorilor de influenta, in scopul pretinderii de la acestia a unor foloase materiale, in schimbul obtinerii unor hotarari judecatoresti favorabile", a aratat DNA.
Sursa: Mediafax
Etichete: justitie, dna, mita, judecatori, coruptie, stan mustata,
Dată publicare:
06-05-2014 09:27