Izolarea și frica de viitor, i-a făcut pe români să ajungă la spital din cauza alcoolului: „Cumpără 2-3 litri, cât au nevoie”
Izolarea și frica de viitor i-au făcut pe unii români să piardă măsura consumului de alcool în timpul pandemiei, așa că unii au ajuns direct la urgențe, iar alții, la psihiatrie.
Din 15 mai, odată cu ridicarea restricțiilor, s-au înmulțit aceste cazuri. La Iași, de pildă, numărul pacienților internați la urgențe, într-o singură zi, a fost mai mare decât cel înregistrat, în decurs de patru zile, în timpul stării de urgență.
La Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași au ajuns în această săptămână, în medie, cinci pacienți pe zi, intoxicați cu alcool.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași: „În perioada stării de urgență, numărul de pacienți cu intoxicație acută cu etanol care au ajuns la UPU a fost mult mai scăzut decât în perioadele anterioare. Dacă atunci era un pacient la patru zile, ieri au fost cinci pacienți într-o gardă de 24 de ore."
Tot la Iași, la Institutul de Psihiatrie „Socola", a crescut numărul pacienților care au probleme cu alcoolul. Din cei 25 internați imediat după relaxarea măsurilor, 18 aveau tulburări din cauza băuturii.
Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru, director medical Institutul de Psihiatrie „Socola”, Iași: „Am sesizat și noi, din păcate, o creștere a numărului de cazuri. O parte a privit relaxarea ca pe o posibilitate de a organiza diverse petreceri și de a consuma o anumită cantitate de alcool. O altă parte, din păcate, a abuzat de alcool și substanțe chiar și pe timpul pandemiei."
Și în Botoșani, medicii spun că din 15 mai, au în medie trei pacienți care au probleme cu băutura, în timp ce vânzările magazinelor sunt în creștere.
Bărbat: „Eu dau acasă, nu aici, la pahar. Opresc mașini, cumpără 2-3 litri sau cât are nevoie omul.”
Reporter: „Ieri cât ați vândut?”
Bărbat: „Vreo 30 de litri."
Raluca Ciobanu, proprietar magazin de cartier: „Setea nu trece. Carantină a fost, dar setea nu a trecut.”
Reporter: „De vineri cum a fost?”
Proprietar magazin: „Au sărbătorit. Au ieșit din carantină.”
Reporter: „Au venit din ce în ce mai mulți?”
Proprietar: „Bineînțeles.”
Reporter: „Aprovizionarea la câte zile se făcea înainte și la câte se face acum?”
Proprietar: „La 3-4 zile înainte, acum la 2 zile."
În weekend, medicii se așteaptă ca numărul celor care ajung în spitale intoxicați cu alcool să crească și mai mult.