Consumul de băuturi alcoolice a crescut în timpul izolării. Pericolul la care ne expunem
Europa se confruntă cu o creștere evidentă a consumului de alcool în familie. Iar trendul va persista și după relaxarea restricțiilor, spun specialiștii.
Problema este că alcoolul, chiar și în cantități mici, este și mai nociv în lipsa mișcării. Iar sedentari am fost mai toți în aceste luni.
În cazul unei pneumonii, dacă suferă ficatul, plămânul este și mai afectat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În această perioadă, în care viața ne-a fost dată peste cap de pandemie, suntem stresați și avem multe întrebări: legate de serviciu, de finanțele personale, de ce o să se întâmple în viitorul apropiat. Iar pentru unii, aceste întrebări devin mai ușoare în fața unui pahar cu alcool. Dar ele apar zilnic.
Viorel Roman, psiholog dependenta alcool: "Creierul nu face diferență între un gând și realitate. Creierul învață că modalitatea primară de a face față stresului e consumul de alcool. Dacă îl învățăm așa, compromitem mecanismele de a face față stresului, ne relaxăm făcând niște excericiții de respirație de exemplu. Creierul își apără adicția și solicită mereu reîntărirea acelui comportament!"
Făcând automat această legătură, creierul vă cere să fie tot timpul relaxat. Adică vă cere alcool. Toate țările europene constată în aceste luni o creștere a consumului de astfel de băuturi în familie. Și în România vorbim despre același trend.
Problema este că un consum nu neapărat mare, dar constant, însoțit de sedentarism, are un efect și mai nociv asupra ficatului.
Ștefan Voicu, doctor: "Alcoolul este combustibil. 20 de mililitri pe 24 de ore reprezintă cantitatea pe care ficatul o poate prelucra. Ce se întâmplă cu mai mult? Va fi aruncat în sânge. Alcoolul nu se elimină, ci se depune sub forma de grăsime, grăsime pură, în ficat!"
Și, destul de ușor, putem să ajungem să suferim de steatoză hepatică.
Gabriela Smira, medic primar medicină internă: "Pot face hepatite cronice și ulterior ciroză hepatică. Ficatul are puterea asta regenerativă, dar dacă însă nu e prea târziu, dacă am luat măsurile la timp, boala hepatică e reversibilă."
Măsurile care trebuie luate sunt mișcare multă și reducerea cantității de alcool consumate.
În cazul unei pneumonii, ficatul este cel care ajută plămânii să facă față bolii. Asta dacă vorbim despre două organe sănătoase și capabile să își îndeplinească funcțiile.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, europa, alcool, pericole, sedentarism,
Dată publicare:
14-05-2020 08:25