Deshumaţi după ce au murit în urma intoxicării cu alcool contrafăcut. Ce băuseră de fapt

Ultima actualizare: 07-05-2020 14:04

Trupuri deshumate la Iaşi, după ce mai multe persoane au murit din cauza spirtului contrafăcut

Vopsea de culoare albastră pentru ouă. Asta conținea amestecul vândut pe post de spirt care a provocat cel puțin zece decese în Iași. Cei doi oameni de afaceri străini, unul iranian, celălalt irakian, au fost arestaţi pentru 30 de zile, dar ancheta se concentrează acum pe stabilirea dimensiunii reale a tragediei. S-au făcut deja două deshumări. Bănuiala e că mai mulți localnici au consumat spirtul contrafăcut.

Spirtul contrafăcut era îmbuteliat într-o sticlă comună, etichetată de suspecți, astfel încât să nu atragă cu nimic atenția. Era menționată o concentrație de 70% de alcool etilic. Procent corect, însă substanța de bază era, de fapt, alcoolul metilic, spun anchetatorii.

Una toxică, folosită, de pildă, ca lichid antigel sau solvent pentru lacuri și vopsele și care, după o perioadă de latență de până la 36 de ore, atacă toate organele și provoacă moartea, dacă este ingerată. Și 30 de mililitri sunt fatali.

Cei doi arabi arestați, Dawoud și Fuad, se cunosc de aproximativ zece ani. Vând produse și în marile depozite din București, cum ar fi Dragonul Roșu, potrivit surselor din anchetă. Afacerea ar fi pus-o la cale alături de fiul primului dintre ei, fugar, în acest moment, evident, profitând de cererea mare cauzată de răspândirea noului coronavirus.

Procuror: „Au luat hotărârea de a contraface alcoolul cu alți compuși și de a-l vinde cu scopul de a câștiga bani. Într-un spațiu închiriat au preparat soluția care să imite alcoolul, având în compoziție alcool metilic."

Sticlele nu aveau o etichetă care să indice adresa producătorului, cum ar fi trebuit să fie. De înțeles însă, pentru că, spun anchetatorii, spirtul era ambalat într-o fabrică improvizată pe o stradă din Dobroești, Ilfov. De aici pleca la Dragonul Roșu și apoi se vindea mai departe.

Ancheta a fost extinsă între timp. Anchetatorii au luat decizia de a deshuma alte două trupuri. Sunt oameni care au murit în condiții neclare, cunoscuți pentru faptul că beau spirt.

Altfel, suspecții sunt acuzați de ucidere din culpă în formă agravată, înșelăciune și falsificare de produse.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO