Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a anunțat că s-a autoizolat după ce ieri a fost amendat de trei ori de poliție, pentru că nu a respectat ordinul de carantină, emis de DSP pe numele său.

El va petrece următoarele 7 zile în Palatul Arhiepiscopal. De dimineață, înaltul prelat a oficiat liturghia online de la adresa de carantinare împreună cu alți trei preoți, și ei aflați în izolare.

Cu mâna pe toiagul arhieresc, Înalt Prea Sfințitul Teodosie i-a privit cu admirație pe tinerii care s-au prins în horă unirii în jurul lui pe faleza Cazinoului din Constanța. Pentru această manifestare - spune Direcția de Sănătatea Publică - ierarhul a încălcat măsura carantinei dispusă în cazul lui acum 4 zile, după ce s-a întors în țară din Iordania.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: „Azi vorbim doar despre Unire, în sărbătoare nu umbrim cu nimic sărbătoarea”.

De altă părere au fost polițiștii care l-au amendat pe arhiepiscop de trei ori: pentru manifestarea de la cazinou, pentru faptul că a părăsit carantina și a oficiat dimineață liturghia la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța și pentru că a participat apoi la un eveniment cultural.

Andreea Iliescu purtător de cuvânt IPJ Constanţa: „Era instituită măsura carantinei la domicliu. Bărbatul nu a respectat-o. Amenda totală fiind de 3.000 de lei.”

Înainte să fie amendat, Înalt Prea Sfințitul Teodosie a primit două avertismente. Unul sâmbătă pentru că a ieșit din carantină ca să meargă la o slujbă în Suceava, și al doilea după ce a oficiat sfânta liturghie în localitatea 23 august.

Biroul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului a transmis că amenzile primite vor fi contestate în instanță.

Eugen Tănăsescu purtător de cuvânt Arhiepiscopia Tomisului: „Marți în jurul orei 13 a sosit pe mailul personal al IPS decizia de carantinare, decizie care este aici. Decizia este emisă de DSP București în data de 20 ianuarie, este scanată în data de 21 la ora 18:30 seara și emisă pe mailul înaltului la ora… în jur de ora 13 marți. Este absurd în această țară să fii amendat înainte să fii înștiințat".

Potrivit legii, persoanele care sosesc în România intră 10 zile în carantină dacă sunt nevaccinate și vin dintr-un stat aflat pe lista celor cu risc epidemiologic ridicat. Iordania - țara vizitată de ÎPS Teodosie - este în zona roșie, cu rată de incidență de 3,5 la mia de locuitori.