Ioan Becali, audiat la DNA in dosarul "scriitorilor" din inchisori. Fostul impresar este eliberat conditionat de o saptamana


Ultimul update: Sambata 24 Septembrie 2016 02:29
Data publicarii: Miercuri 21 Septembrie 2016 12:09
Categorie: Stiri actuale
ioan becali

Ioan Becali, fostul impresar condamnat la 6 ani si patru luni de inchisoare in dosarul "Transferurilor", a ajuns miercuri la DNA pentru a foi audiat in dosarul "scriitorilor" din inchisori.

Fostul impresar este, in momentul de fata, acasa, fiind eliberat conditionat din inchisoare in urma cu o saptamana.

Ioan Becali a fost citat in calitate de martor, pentru a le explica procurorilor cum au fost scrise faimoasele carti din penitenciare, lucrarile stiintifice care aduceau reduceri ale pedepsei, relateaza de la DNA corespondentul Stirilor Pro TV, Ovidiu Oanta.

La inceputul acestui an, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie s-au sesizat din oficiu in cazul lucrarilor scrise de detinuti cu privire la suspiciunea savarsirii infractiunii de favorizarea faptuitorului, in modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infractiuni de coruptie, in scopul de a ingreuna executarea pedepselor aplicate de instantele de judecata.

Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu intocmit de procurori, fapta ar fi fost savarsita de mai multe persoane care au actionat concertat in scopul de a crea aparenta ca sunt indeplinite conditiile legale pentru ca persoanele condamnate sa fie liberate conditionat. Dintr-o nota intocmita de Administratia Nationala a Penitenciarelor, precum si din datele existente in spatiul public rezulta indicii ca, in realitate, aceste conditii nu erau indeplinite in realitate, iar prin faptele savarsite s-a urmarit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate.

In aceasta modalitate, printre persoanele condamnate la pedepse cu inchisoarea pentru infractiuni de coruptie se regasesc condamnati care au executat sau urmeaza sa execute cu pana la 300 de zile mai putin decat stabilise instanta de judecata, exclusiv ca urmare a activitatii infractionale care face obiectul sesizarii din oficiu.

Magistratii de la Tribunalul Ilfov au decis definitiv, miercurea trecuta, eliberarea conditionata din inchisoare a fostului impresar Ioan Becali, care avea de executat o pedeapsa de 6 ani si 4 luni inchisoare primita in dosarul transferurilor din fotbal.

Initial, Judecatoria Sectorului 4 a respins, in luna iulie, cererea de eliberare a lui Ioan Becali, insa acesta a facut contestatie la Tribunalul Ilfov, avand castig de cauza. De-a lungul timpului, Ioan Becali a facut mai multe cereri de eliberare, sustinand ca are probleme mari de sanatate si a avut un comportament bun in inchisoare.

In martie 2014, Ioan Becali a fost condamnat la 6 ani si 4 luni inchisoare in dosarul transferurilor, alaturi de alti sapte reprezentanti ai fotbalului romanesc.

In dosarul "scriitorilor" a dat explicatii si Miron Mitrea. Si Gica Popescu a stat saptamana trecuta de vorba cu procurorii pe acelasi subiect. Asta in contextul in care fostul capitan al nationalei de fotbal a scris patru lucrari stiintifice.

Lista celor care au de dat explicatii in acest dosar este insa lunga: Mihai Stoica, George Copos sau Gigi Becali sunt doar cateva nume.
 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO