Inima Reginei Maria va fi mutata la Castelul Pelisor. Guvernul Romaniei a luat decizia dupa ani de negocieri cu Casa Regala

Ultima actualizare: 26-09-2015 07:04

Inima Reginei Maria va fi mutata de la Muzeul National de Istorie in ''Camera de aur'' de la Pelisor. Hotararea fost luata miercuri de guvernul Romaniei si vine dupa ani de negocieri purtate din dorinta Majestatii sale, Regele Mihai.

Cu aceasta ocazie, va fi organizata o ceremonie speciala, la care oamenii sunt asteptati sa ii aduca un omagiu mult iubitei regine. Tulburator este ca ultima dorinta a acesteia a fost ca inima sa-i fie scoasa si depusa la Balcic, insa mai bine de 40 de ani a stat intr-un depozit.

Conform testamentului sau, Regina Maria si-a dorit ca, dupa disparitie, inima sa ii fie depusa in capela domeniului regal de la Balcic, pe atunci pamant romanesc. Acolo isi construise un loc al visurilor ei, al linistii perfecte.

Diana Mandache, istoric: "Era o traditie mai veche din tarile scandinave, dar si medievala a cavalerilor teutoni, sa-si depuna inima intr-un loc drag lor."

Dupa retrocedarea Cadrilaterului, inima a fost luata si transportata la Bran. Iar in anii '70, comunistii au decis sa o mute la Muzeul de istorie din Bucuresti. Aici, cutia de argint este expusa in tezaur.

Cei mai multi dintre vizitatori au impresia ca inima reginei maria se afla chiar in aceasta cutie de argint, insa realitatea nu este aceasta. Cutia este goala, iar inima este conservata intr-un container special, tinut in depozitul muzeului de istorie.

Cornel Ilie, director adjunct al Muzeului National de Istorie: "Inima, fiind un obiect organic, trebuie tinut in conditii propice de temperatura pentru a nu se degrada. Evident, peste inima au trecut 8 decenii, dar trebuie tinuta in conditii propice ca sa nu se distruga cu totul."

Pe 3 noiembrie, inima va fi transportata la Pelisor, chiar in caseta originala. Va avea loc o ceremonie speciala la care va lua parte familia regala.

Sandra Gatejanu Gheorghe, directorul protocolului regal: "Masina care va transporta inima se va opri pentru cateva minute in fata Palatului Regal pentru a permite romanilor care isi doresc sa aduca un ultim omagiu reginei posibilitatea de a face acest lucru."

Regina Maria a fost una dintre cele mai importante personalitati ale Romaniei. Nepoata a reginei Victoria a Marii Britanii dar si cu sange imperial rus, ea a fost aleasa drept sotie pentru Regele Ferdinand. Sub conducerea lor a luat nastere Romania Mare, in 1918.

S-a stins din viata in 1938, la Pelisor, iar ceremonia de inmormantare a fost una impresionanta.

Acum, la 77 de ani de la disparitia suveranei, inima isi va gasi linistea in Salonul de Aur al Pelisorului, camera in care Regina Maria si-a trait ultimele clipe.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO