MECIUL ROMANIA-UNGARIA. Mesajul ministerului ungar de externe: "Nu actionati pe criterii etnice"

×
Codul embed a fost copiat

MECI ROMANIA - UNGARIA. Meciul Romania-Ungaria a inceput in strada cu injurii sticle sparte si gaze lacrimogene.

Dincolo de orice limita a fairplay-ului si a bunului simt, suporterii maghiari sositi la Bucuresti au fost actorii principali intr-un film plin de violenta.

Prima "repriza" s-a derulat in centrul vechi al Capitalei, unde oaspetii, multi dintre ei beti, au atacat fortele de ordine, cu scaune si scrumiere. Pentru ca huligatii erau complet dezlantuiti, jandarmii au fost nevoiti sa evacueze zona si sa utilizeze forta.

3 unguri au fost raniti in confruntari si dusi la Spitalul Pantelimon.

Alcoolul, furia si mandria au fost jarul care au stat la baza focului declansat dupa-amiaza in Centrul Vechi al Capitalei. Intre tabara suporterilor maghiari si cea a janadarmilor a izbucnit o adevarata batalie.

Citește și
suporteri Vitesse Arnhem
Un suporter al echipei olandeze Vitesse Arnhem a murit la Ploiesti
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Intr-un final, indivizii au fost dusi gramada la Arena Nationala. Rascoala lor insa a mobilizat autoritatile romane: peste 10 mii de jandarmi si mii de politisti sunt pe strazile din toata tara iar un elicopter al ministerului de interne a fost si el ridicat de la sol.

UPDATE 22:15

Ministerul ungar de Externe afirma intr-un comunicat, vineri, ca se asteapta ca ungurii prezenti in Romania sa sustina echipa nationala sa se comporte sportiv si sa respecte legile romanesti, indemnand autoritatile romane sa nu actioneze pe criterii etnice, in urma unor ciocniri, relateaza MTI.

Cele doua echipe nationale de fotbal joaca vineri seara un meci crucial pentru calificarea la Cupa Mondiala, la Bucuresti.
Potrivit MTI, ministerul afirma in comunicat ca se asteapta ca Asociatia Ungara de Fotbal sa escorteze si sa protejeze suporterii unguri, sa ii identifice pe "scandalagii" si pe oricine altcineva incalca legea.

Potrivit MTI, ministerul afirma totodata ca "asteapta din partea autoritatilor romane sa actioneze numai impotriva scandaligiilor si sa se abtina de la orice discriminare pe criterii etnice".

UPDATE 21:30

Suporterii Romaniei si cei ai Ungariei vor fi condusi de jandarmi, dupa meciul de vineri seara, pe trasee separate, fanii formatiei oaspete urmand sa ajunga la Gara de Nord, cu mijloacele de transport puse la dispozitie in acest scop, informeaza Jandarmeria Romana.

Jandarmeria recomanda cetatenilor sa evite stationarea in proximitatea Arenei Nationale sau pe traseele de defluire a suporterilor, mai precizeaza sursa citata, intr-un comunicat remis MEDIAFAX.

Masurile au fost dispuse pentru a limita riscul producerii de noi incidente.

In privinta incidentelor de dinaintea meciului de fotbal Romania-Ungaria, Jandarmeria afirma ca acestea "au fost generate exclusiv de atitudinea suporterilor unguri care, pe fondul consumului excesiv de alcool, au aruncat cu sticle, pietre, fumigene si petarde si au fortat cordonul de jandarmi, distrugand mobilierul teraselor si unele mijloace de transport".

"Niciun locuitor al Capitalei nu a suferit vreo agresiune din partea suporterilor maghiari, in ciuda momentelor tensionate din Centrul Vechi si din Gara de Nord", se mai arata in comunicatul Jandarmeriei.

UPDATE 20:50

Doua grupuri de suporteri romani s-au batut, vineri seara, in peluza, la Arena Nationala, inainte de inceperea meciului ROMANIA – UNGARIA.

UPDATE 20:15

Suporterii unguri de la peluza dinspre strada Pierre de Coubertain a Arenei Nationale au incercat sa treaca de cordonul de securitate si sa patrunda la Tribuna 1, fortele de ordine fiind nevoite sa intervina, inainte de meciul Romania-Ungaria. Fanii au aruncat petarde si jandarmii au intervenit, obligandu-i sa se retraga la locurile lor. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene si bastoane si au format un cordon in jurul fanilor unguri.
 

UPDATE 18:40

Un grup de suporteri unguri, veniti in Bucuresti pentru meciul de fotbal ROMANIA - UNGARIA, au fost implicati, vineri seara, intr-un conflict violent cu fortele de ordine, in cartierul Pantelimon, jandarmii fiind obligati sa foloseasca gaze lacrimogene.

In zona Bisericii Capra, fanii unguri, in numar de cateva zeci, au aruncat cu pietre in jandarmii care ii insoteau in drumul spre Arena Nationala.

Fortele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene, care i-au obligat pe suporteri sa se disperseze si sa fuga printre blocurile din zona.

Jandarmii, la care s-au alaturat politisti, au plecat in urmarirea lor, pentru a preveni declansarea altor incidente violente.
 

UPDATE 17:30

Trei suporteri maghiari aflati in zona Arenei Nationale au fost dusi la Spitalul Sfantul Pantelimon, cu traumatisme cranio-cerebrale, iar un altul, ranit in Centrul Istoric, a primit ingrijiri la fata locului.

Medicul Bogdan Oprita a spus ca cei trei suporteri au fost preluati cu ambulante SMURD de pe strada Pierre de Coubertin. Acestia au fost diagnosticati cu traumatisme cranio-cerebrale, fiind dusi la Spitalul Sfantul Pantelimon.

Un alt suporter maghiar a fost ranit in Centrul Istoric, acesta avand un traumatism cranian. Un echipaj SMURD i-a acordat ingrijiri medicale la fata locului, acesta refuzand sa fie dus la spital, a precizat Oprita.

O femeie de 38 de ani, care se externase de la Spitalul Sfanta Maria, a fost ranita, in timpul altercatiilor in care au fost implicati suporteri maghiari, aceasta fiind preluata de o ambulanta si dusa la Spitalul Elias. Femeia are contuzii si ochii iritati de la gazele lacrimogene, a declarat managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti - Ilfov, Alis Grasu.

De asemenea, un alt suporter maghiar venit la Bucuresti pentru a asista la meciul ROMANIA - UNGARIA, a fost transportat la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, dupa ce i s-a facut rau in Gara de Nord. Suporterul, care era inconstient, a fost luat cu targa de un echipaj SMURD. Medicul de pe ambulanta nu a precizat daca suporterul a consumat bauturi alcoolice sau substante interzise.
 

UPDATE 17:10

Suporterii unguri sositi vineri in Bucuresti pentru meciul ROMANIA - UNGARIA au avariat, vineri dupa-amiaza, doua autobuze RATB puse la dispozitia lor pentru transportul catre Arena Nationala.

ROMANIA - UNGARIA, suporterii maghiari au avariat doua autobuze

Purtatorul de cuvand al Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB), Constantin Tobescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca pentru transportul fanilor unguri au fost alocate 14 autobuze, in functie de necesitati urmand sa fi puse la dispozitia autoritatilor si alte mijloace de transport din parcul auto al institutiei.

Tobescu a precizat ca, pe drumul de la Centrul Vechi spre Arena Nationala, doua dintre autobuze au fost avariate, unul avand parbrizul fisurat, iar celalalt ajungand la stadion cu trapa de aerisire din spate stricata.

UPDATE 16:50

Angajatii teraselor din Centrul Vechi, care strang cioburile si mobilierul rupt dupa conflictul dintre fanii unguri veniti la meciul ROMANIA - UNGARIA si trupele de jandarmi, spun ca nu au vazut niciodata suporteri atat de violenti, desi in localurile lor s-au perindat, pana acum, mii de sustinatori straini ai echipelor de fotbal.

Oamenii au povestit, pentru MEDIAFAX, ca suporterii maghiari au baut pe strada Smardan inca din dimineata zilei de vineri, acestia instalandu-se in jurul orei 9:30 la terase, unde, pana dupa ora 15:00, s-ar fi manifestat pasnic.

ROMANIA - UNGARIA, incidente intre suporterii unguri si jandarmi

La un moment dat, insa, spun martorii oculari, mai multi politisti romani, insotiti de reprezentanti ai Politiei ungare, au venit si le-au comunicat fanilor ca la ora 16:00 trebuie sa urce in autobuze, pentru a pleca spre Arena Nationala. Suporterii unguri au refuzat si, in loc sa se indrepte spre autobuzele care ii asteptau, au plecat in sens invers.

Fanii unguri nu stiau insa ca drumul le era barat de un cordon de jandarmi, care i-a impiedicat sa treaca. Atunci, relateaza martorii, au aparut primele incidente, care au degenerat ulterior la mai toate terasele de pe Smardan, ungurii devenind dintr-o data deosebit de violenti.

"Aruncau si cu cate doua scaune deodata. Eu am vazut cum unul a ridicat de unul singur masa si a aruncat-o peste un jandarm, care a cazut la pamant", a declarat o chelnerita de la una dintre terasele la care au baut fanii veniti din Ungaria pentru meciul ROMANIA - UNGARIA.

Martorii mai sustin ca suporterii unguri au fost foarte brutali si au aruncat in jandarmi cu tot ce au avut la indemana - sticle, pahare, scaune, mese si scrumiere.

De altfel, pe dalele de piatra de pe Smardan se vad inca urmele conflictului, din loc in loc putand fi observate pete de sange.

Aceiasi martori spun ca unii suporteri unguri, dupa ce au fost condusi catre autobuze de catre jandarmi, au spart geamurile mai multor masini, moment in care a izbucnit un nou conflict cu fortele de ordine.

Potrivit politistilor, in Centrul Istoric se aflau, la ora incidentelor, aproximativ 400 de suporteri unguri veniti la meciul ROMANIA - UNGARIA.

UPDATE 16:20

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat, vineri, ca masura interventiei oamenilor de ordine de evacuare a fanilor unguri din Centrul Vechi al Capitalei a venit in urma refuzului acestora de a parasi locul, ei urmand sa fie mutati in fan-zone-ul de langa Arena Nationala.

ROMANIA - UNGARIA, incidente in Centrul Vechi

"Suporterii maghiar aflati in zona Centrului Vechi s-au opus masurii jandarmeriei de a se deplasa la fan-zone-ul amenajat langa stadionul national, dorind sa mai ramana in centrul istoric. O parte din ei au devenit recalcitranti, au aruncat cu obiecte contondente catre fortele de oridine, au aprins materiale pirotehnice si s-au opus cu violenta fata de masurile jandarmeriei. Situatia nu a scapat niciun moment de sub control, efectivele jandarmeriei au restabilit ordinea in zona si au gestionat situatia astfel incat incidentele sa nu ia amploare", a spus Enache.

Intrebat daca jandarmii au folosit gaze lacrimogene pentru indepartarea fanilor din Centrul Vechi, Enache a raspuns:
"Avem 15 jandarmi vorbitori de limba maghiara, care relationeaza cu ei si le transmit recomandarile Jandarmeriei. La un moment dat situatia putea escalada si efectivele de jandarmi au fost nevoite sa foloseasca, conform legi, materialele din dotare. Pentru a restabili ordinea publica si a nu fi pusa in pericol siguranta persoanelor, colegii mei au folosit in mod justificat materialele din dotare".

ROMANIA - UNGARIA  - amenda pentru suporterii violenti

Georgian Enache a precizat ca fanii care au devenit violenti in centrul Capitalei vor fi identificati si amendati. "Urmeaza ca persoanele care au recurs la gesturi de tulburare a linistii publice sa fie identificate, risca sanctiuni contraventionale sau pentru fapte mai grave pedepse cu inchisoarea. In acest moment avem peste 1.000 de jandarmi care se ocupa de gestionarea acestui eveniment, recomandam cetatenilor romani sa nu raspunda la provocari.  Colaborarea cu autoritatile maghiare a fost foarte buna, avem trei politisti maghiari care ne ajuta in relationarea cu suporterii", a explicat Enache.

Incidente violente au loc, vineri, in Centrul Istoric din Bucuresti, in care sunt implicati suporteri maghiari aflati la barurile din zona, la fata locului intervenind echipajele de jandarmi.

Suporterii veniti la MECIUL ROMANIA - UNGARIA au aruncat cu sticle si pietre, fortele de ordine intervenind cu gaze lacrimogene pentru evacuarea acestora.

In jurul orei 15.20, jandarmii i-au scos pe suporterii unguri din Centrul Istoric si i-au dus spre autobuzele care urmeaza sa ii transporte la Arena Nationala, unde va avea loc MECIUL ROMANIA - UNGARIA.

 

UPDATE 15:30 

Incidente violente au loc, vineri, in Centrul Istoric din Bucuresti, in care sunt implicati suporteri maghiari aflati la barurile din zona, la fata locului intervenind echipajele de jandarmi.

UPDATE 14:00

Inca de azi-noapte, politistii locali au fost chemati sa intervina in Centrul Vechi, intr-o incaierare intre doua grupuri de suporteri care vor participa la MECIUL ROMANIA - UNGARIA.

Scandalul a avut vineri dimineata, in jurul orei 3:30.

"Treizeci de suporteri ai nationalei Ungariei au inceput sa aduca injurii unui barbat, de aici au inceput injuraturile reciproc dupa ce s-a ajuns la imbranceli si au curs si cateva lovituri de pumni, ba mai mult s-au aruncat si cateva sticle", au declarat politistii.

ROMANIA - UNGARIA - amenzi pentru suporteri

Scandalul a fost intrerupt de agentii de la politia locala, care au amendat 6 suporteri: 5 maghiari si unul roman.

Suporterii maghiari au inceput sa ajunga inca de joi, 5 septembrie 2013 in Romania. Vineri, 6 septembrie 2013 a mai intrat in tara prin vama Curtici un tren cu aproximativ o mie de suporteri care vin la MECIUL ROMANIA - UNGARIA.

CLICK AICI pentru LIVE BLOG cu tot ce se intampla astazi la Romania-Ungaria

UPDATE 11:00

Un incident intre suporterii maghiari sositi vineri dimineata, la Bucuresti, in Gara de Nord si un roman care le-a fluturat ostentativ un steag tricolor, dupa ce acestia au coborat din tren, a fost aplanat de catre fortele de ordine.

In jurul orei 8.00, un grup de aproximativ 300 de suporteri unguri au ajuns in Gara de Nord pentru a participa la MECIUL ROMANIA - UNGARIA, unde au inceput sa cante si sa scandeze lozinci de sustinere a adversarei Romaniei din preliminariile CM 2014.

ROMANIA - UNGARIA - incident aplanat de catre jandarmi

Un tanar aflat in zona a inceput sa fluture ostentativ in fata maghiarilor un drapel de mari dimensiuni al Romaniei, moment in care suporterii unguri au inceput sa huiduie si au intentionat sa-l agreseze fizic. Incidentul a fost aplanat de catre jandarmii aflati in zona, suporterul roman fiind indepartat.

MECIUL ROMANIA - UNGARIA - Suporterii maghiari au fost condusi de catre jandarmi in Centrul Vechi, unde li se vor alatura alti o mie de fani care urmeaza sa ajunga in cursul zilei de vineri la Bucuresti cu o garnitura de tren formata din 13 vagoane.

ROMANIA - UNGARIA - cati suporteri maghiari sunt asteptari la Bucuresti

Ceilalti suporteri maghiari, pana la 2900, cati sunt asteptati la Bucuresti pentru MECIUL ROMANIA - UNGARIA, vor face deplasarea cu un avion si cu autoturisme proprii si microbuze.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Georgian Enache, face un apel la suporterii romani pentru a nu-i incita pe fanii maghiari care urmeaza sa ajunga la Bucuresti pentru MECIUL ROMANIA - UNGARIA.

"Facem un apel la suporterii romani sa se abtina de la scandari si manifestari rasiste sau xenofobe sau de natura sa incite fanii maghiari, pentru a evite posibile conflicte. Trebuie sa doverdim ca suntem civilizati", a declarat Enache, pentru MEDIAFAX.

ROMANIA - UNGARIA - echipe probabile

Stancu, Bucur sau Marica sunt cei trei atacanti ai nationalei. Victor Piturca va fi nevoit sa aleaga intre cei trei, iar Gica Popescu spune ca sunt sanse mici sa incepem cu Marica titular. 

Echipa probabila in acest moment pentru MECIUL ROMANIA - UNGARIA: Tatarusanu, Matel, Chiriches, Goian, Rat, Pintilii, Bourceanu, Torje, Tanase, Maxim, Marica.

"Lotul de jucatori este valid. Nu m-am decis asupra primului 11. Mai sunt cateva semne de intrebare si ma voi hotari. Marica poate sa joace 60-70 de minute fara probleme. Orice jucator poate sa duca un joc, mai ales Marica, un jucator foarte puternic din punct de vedere fizic. Este decizia mea si numai a mea daca va fi sa joace Marica. Este decizia mea si eu raspund, iar toate deciziile mele sunt doar spre binele echipei nationale", a declarat Piturca.

ROMANIA - UNGARIA - gazon nou pentru meciul din 6 septembrie 2013

La MECIUL ROMANIA - UNGARIA va fi un gazon mai bun chiar si decat pe Wembley - se lauda primaria Capitalei, care a schimbat iarba pe National Arena. Mircea Sandu a fost pe National Arena pentru a inspecta suprafata de joc si spera ca jucatorii lui Piturca sa nu aiba probleme.

Gazonul a fost schimbat pentru a cincea oara in 2 ani. Marica si Tanase nu se vor antrena pe noul gazon pana la ora meciului. Sunt nevoiti sa se pregateasca doar la Mogosoaia.

ROMANIA - UNGARIA - Gica Hagi stie cum poate fi invinsa Ungaria

Cel mai mare fotbalist roman al tuturor timpurilor le da un sfat pretios jucatorilor nationalei: "Trebuie sa punem presiune pe ei si sa ii fortam sa greseasca", sustine Gica Hagi.

Le doresc celor de la nationala sa fie inspirati si sa se daruiasca, sa faca un meci bun. Publicul si stadionul o sa fie cu ei, iar cu un pic de curaj o sa ii batem. Trebuie sa castigam si in Turcia. Va fi greu cu Turcia pentruc a Terim e un antrenor cu experienta. Noi am batut cu 3-0 si ne-am concentrat o saptamana. Trebuie sa batem cu 1-0 pe Ungaria si sa luam cele 3 puncte. Trebuie sa ii punem sub presiune si sa ii fortam sa greseasca”, a spus Gica Hagi.

MECIUL de fotbal ROMANIA - UNGARIA, din preliminariile Cupei Mondiale din 2014, va avea loc vineri, 6 septembrie 2013 de la ora 21.00, pe Arena Nationala din Bucuresti.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Ungaria cere Romaniei sa respecte reglementarile europene in domeniul minelor de aur
Ungaria cere Romaniei sa respecte reglementarile europene in domeniul minelor de aur

Guvernul ungar de asteapta ca autoritatile romane sa respcte atat regulile europene in domeniul minelor de aur,cat si bunurile de mediu si culturale aflate in pericol din cauza proiectului de la Rosia Montana,afirma doua ministere ungare intr-un comunicat.

Un suporter al echipei olandeze Vitesse Arnhem a murit la Ploiesti
Un suporter al echipei olandeze Vitesse Arnhem a murit la Ploiesti

Un suporter al echipei Vitesse Arnhem, in varsta de aproximativ 40 de ani, a decedat, joi dupa-amiaza, la Ploiesti, in zona unei terase unde consumase alcool impreuna cu alti sustinatori ai formatiei olandeze, au declarat reprezentanti ai Politiei.

Recomandări
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”
IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”

O nouă investigație a voluntarilor de mediu vine cu acuzații grave la adresa producătorului de mobilă IKEA.  

Raport CSAT | Care au fost principalele obiective ale serviciilor de informaţii ruse în România
Raport CSAT | Care au fost principalele obiective ale serviciilor de informaţii ruse în România

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.