Vânzarea telefoanelor incompatibile cu sistemul RO-ALERT, interzisă de sâmbătă

Ultima actualizare: 27-06-2020 20:23

Autoritățile interzic vânzarea telefoanelor care nu sunt compatibile cu sistemul RO-ALERT, drept urmare, nu pot primi mesajele de alarmă emise de autorităţi, precum cele legate de incendii, viituri ori cutremure.

Vorbim despre dispozitive mai vechi, majoritatea fără ecran tactil și cu tehnologie 2G. Cei care vor continua să le comercializeze riscă amenzi de până la 75 de mii de lei.

Recent, o ploaie torenţială a făcut prăpăd în comuna Stăuceni, din Botoşani. În zonă, a fost transmis un mesaj RO-ALERT, ce anunţa codul roșu și iminența viiturilor. Totodată, populația era îndemnată să se adăpostească.

Localnicii spun, însă, că nu au primit informațiile, pentru că au - cei care au - telefoane mobile mai vechi. Așa că vestea s-a dat cu ajutorul tradiționalei strigături.

Vasile, localnic: "Este unul Dumitriu de pe la ISU, care a venit la ora 2 noaptea şi a anunţat prin sat să iasă lumea la deal, că e viitură".

La fel ca nea Vasile și ai lui din comună, oameni din toată ţara sunt încă blocați în tehnologia trecutului. Sau ținuți pe loc de sărăcie. Telefoanele lor mobile nu pot primi mesajele de urgență de la autorități. Dispozitivele sunt fie prea simple, fie depășite.

Victor Kapra, blogger: "Erau telefoane cu funcţie limitată de voce, doar să primeşti apeluri şi să dai telefoane cunoscuţilor şi RO-ALERT necesita funcţii ceva mai complexe".

Lipsesc statisticile oficiale, însă vorbim categoric despre o bună parte a populației, dacă ținem cont că în jur de 20 de milioane de români aveau, la finalul lui 2019, telefoane înscrise în rețelele de la noi. De sâmbătă, mobilele incompatibile cu sistemul RO-ALERT nu se vor mai putea cumpăra. Legea interzice comercializarea lor.

Sorin Leoveanu, tehnician: "În momentul de faţă, cred că este vorba doar despre telefoanele care nu sunt cunoscute, producătorii nu-şi dau interesul pentru ele, garanţii în România nu găseşti pentru ele şi cred că valoarea telefonului nu sare de 400 de lei".

Vestea nu este deloc grozavă pentru cei care nu-și permit un telefon mai performant. Însă autoritățile marșează pe siguranța populației.

De altfel, ca să se asigure că cei care cumpără au toate datele la îndemână, firmele care vând telefoane SMART au fost obligate să posteze online informații despre activarea sistemului RO-ALERT la respectivul model. Ignorarea legii poate aduce amenzi usturătoare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO