În toată țara au avut loc ceremonii militare, luni, cu ocazia zilei de 9 mai. Pentru România, data are însemnătate triplă
În toată țara au avut loc ceremonii militare, luni, cu ocazia zilei de 9 mai. Pentru România, această dată are însemnătate triplă: Ziua Europei, Ziua Independenței și Sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial.
La festivitatea de la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” din Capitală au participat Vasile Dîncu, ministrul Apărării și Florin Cîțu, preşedintele Senatului, care au vorbit și despre situația din Ucraina.
Ceremonia de la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a început la ora nouă, cu intonarea imnului de stat.
Doi preoți au oficiat o slujbă religioasă în memoria eroilor căzuți pe câmpurile de luptă în Războiul de Independență și în cel de-al Doilea Război Mondial. Preşedintele Senatului, Florin Cîţu a depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor din faţa Universităţii de Apărare şi a transmis un mesaj important pentru ucraineni şi vecinii noştri de peste Prut, cu ocazia Zilei Europei.
Florin Cîţu, președintele Senatului României: „România susține aderarea Republicii Modova, a Ucrainei și a Georgiei la Uniunea Europeană. Faptul că suntem membrii a Uniunii Europene, și felul în care ne-am mobilizat acum, în fața agresiunii Rusiei în Ucraina, arată clar că a meritat toată reforma pe care a făcut-o România.”
Şi Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a depus o coroană din partea Guvernului.
Vasile Dîncu, Ministrul Apărării: „În acest moment suntem într-o perioadă în care Ucraina are nevoie de ajutorul tuturor națiunilor, ultima întâlnire pe care au avut-o miniştrii apărării la Ramstein, a arătat că nu doar ţările NATO prezente, dar şi altele, în total peste 40 de ţări care şi-au afirmat sprijinul pt poporul ucrainean. Suntem solidari, orice nedreptate care i se intâmplă unui om sau unui popor suntem toți responsabili cu toții și trebuie să sprijinim.”
La eveniment a participat și un general veteran din al Doilea Război Mondial, care a împlinit vârsta de 100 de ani.
General Octavian Leru, veteran din al Doilea Război Mondial: „Eu unul, care am depăşit 100 de ani mă gândesc cu mare grija ce mai urmează din cauza acestei situaţii internaționale. Aş vrea ca totul să se termine cum trebuie, mai ales pentru ţara noastră. Să trăiască scumpa noastră patrie, să trăiască armata ei.”
Ceremonia s-a încheiat cu o paradă a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”.