Ce înseamnă ziua de 9 mai pentru ruși. Putin participă anual la o paradă grandioasă
Ziua de 9 mai este considerată Ziua Victorie de către ruși, la 77 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. În fiecare an are loc o paradă grandioasă.
Ziua de 9 mai sau Ziua Victoriei, așa cum este denumită ea în Rusia, are loc în fiecare an, pe 9 Mai. Sărbătoarea fastuoasă este printre puținele evenimente post-sovietice care îi unește pe toți rușii, iar Kremlinul a folosit tocmai acest sentiment patriotic pentru a organiza, în ultimele decenii, parade uriașe menite să arate lumii forța militară a Rusiei, potrivit AP și Radio Europa Liberă.
Marele Război Patriotic, așa cum a fost denumit de sovietici cel de-al Doilea Război Mondial, a provocat moartea a 27 de milioane de persoane de pe teritoriul fostei URSS.
Evenimentul celebrează ziua de 9 mai 1945, atunci când Germania nazistă a semnat capitularea în fața generalilor ruși, la finele unui război în care sovieticii au pierdut cei mai mulți oameni dintre toate popoarele participante la război.
A fost organizat pentru prima dată în 1945, însă nu pe 9 Mai, ci în iunie, atunci când în fața dictatorului Iosif Stalin, mareșalii Gheorghi Jukov și Constantin Rokossovski au apărut în Piața Roșie din Moscova călare pe doi armăsari.
În timpul paradei de atunci, armata rusă și-a expus vehiculele de luptă și avioanele militare, iar soldații sovietici au aruncat drapele de luptă naziste pe caldarâmul din fața Mausoleului lui Lenin.
9 mai s-a sărbătorit și în pandemie
Sărbătoarea este astăzi atât de importantă pentru ruși încât nici în 2020, în cele mai negre zile ale începutul de pandemie din Rusia, Kremlinul nu a anulat evenimentul, cu doar l-a amânat.
9 Mai a devenit sărbătoare națională în URSS în 1965, în timpul conducerii lui Leonid Brejnev, când participanții din cel de-al Doilea Război Mondial, au început să fie transformați în eroi.
„Din 1965, Marele Război Patriotic și-a continuat transformarea dintr-o traumă națională de proporții monumentale, într-un grup sacrosanct de isprăvi eroice care dovediseră odată pentru totdeauna superioritatea comunismului asupra capitalismului”, a scris istoricul Nina Tumarkin.
Tot de la mijlocul anilor ’60, în plin Război Rece, Ziua Victoriei a început să coincidă cu uriașe parade militare în care sovieticii își etalau arsenalul militar.
Tradiția a fost păstrată și de primul președinte al Rusiei, Boris Elțîn, însă evenimentul avea să devină cu adevărat grandios odată cu preluarea puterii de la Kremlin de către Vladimir Putin.
Anul acesta, de 9 Mai, gama de arme care urmează să fie afișată în timpul paradei a fost redusă semnificativ față de anul trecut, în special din cauza implicării armatei ruse în ceea ce Kremlinul numește „operațiunea specială” din Ucraina.