FOTO | Scurtă istorie a zilei de 9 mai. De ce aniversează Rusia Ziua Victoriei în 9 mai și restul Europei în 8 mai

Ziua Victoriei în Rusia
Getty

În 9 mai 2022 se împlinesc 77 de ani de la încheierea în Europa a celui mai mare conflict militar din istoria lumii.

Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ultimele informații. Ziua 75

La 9 mai este marcată Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, fapt care a dus la încheierea în Europa a celui de-al Doilea Război Mondial.

Ziua Victoriei este marcată în data de 9 mai în ţările din Europa de Est, între care şi România, în statele care au aparţinut fostei URSS sau fostei Iugoslavii.

În schimb, Marea Britanie, Franţa, Slovacia, Cehia, Norvegia, Ţările Baltice şi în unele regiuni din Germania, Ziua Victoriei în Europa sau V-E Day este sărbătorită în data de 8 mai

Citește și
macron
Emmanuel Macron a marcat duminică Ziua Victoriei. Președintele a depus o jerbă de flori la statuia Generalului de Gaulle
„În Rusia au apărut oameni-pește”. Cum i-a descris o celebră scriitoare rusă

Prima mare paradă militară organizată la Moscova a avut loc la 9 mai 1965, când s-au împlinit 20 de ani de victoria Aliaţilor împotriva Germaniei naziste. Cu acest prilej, Ziua Victoriei a devenit sărbătoare naţională în URSS. O altă paradă militară a avut loc în 1985 şi 1990, după care au început să fie organizate anual.


 


 

 

Scurtă istorie a zilei de 9 mai, Ziua Victoriei în Rusia. De ce aniversează Rusia Ziua Victoriei în 9 mai și restul Europei în 8 mai 

La 7 mai 1945, ora 02:41, la sediul Cartierului General Suprem al Forţelor Expediţionare Aliate din Franţa, şeful armatei germane, generalul-colonel Alfred Jodl şi amiralul Hans-Georg von Friedeburg au semnat capitularea necondiţionată a Germaniei. Înaltul comandament al armatei germane se obliga să dea ordin imediat de încetare a oricăror lupte.

A doua zi, la ora 15:00, preşedintele american Harry S. Truman, premierul britanic Winston Churchill şi generalul francez Charles De Gaulle au anunţat oficial victoria. Locuitorii oraşelor din Marea Britanie, Franţa şi SUA (preşedintele Truman amintea că victoria nu este totală, americanii continuând războiul împotriva japonezilor), au ieşit în număr mare pe străzi sărbătorind această victorie, care a pus capăt unui război devastator ce a cuprins întreaga lume şi a făcut milioane de victime, dintre care jumătate au fost civili.

Actul l-a nemulţumit pe liderul sovietic Iosif V. Stalin care dorise o capitulare în capitala Germaniei învinse şi ocupate de Armata Roşie. De aceea, la 9 mai 1945 la ora 00.16, la Berlin, un oraş în ruine, feldmareşalul Keitel, şeful Statului Major al Wehrmachtului, semna capitularea germană (a doua capitulare) la sediul Statului Major al armatei sovietice, această dată fiind proclamată Ziua Victoriei.

Acesta este motivul pentru care aliaţii occidentali au sărbătorit Ziua Victoriei în Europa în 8 mai, iar Uniunea Sovietică a sărbătorit Ziua Victoriei împotriva fascismului pe 9 mai. Şi la Bucureşti a fost organizată o paradă militară la data de 10 mai 1945.

La 12 mai 1945, după 260 de zile de luptă, Armata română îşi încheia participarea, alături de Naţiunile Unite la obţinerea victoriei finale. Cu un efectiv militar de aproape 540.000 de combatanţi, Armata română a parcurs peste 1.000 kilometri, a traversat 17 masive muntoase şi a forţat 12 cursuri mari apă, eliberând 831 de localităţi, dintre care 53 de oraşe (Ungaria, Cehoslovacia şi Austria). Pierderile Armatei române s-au ridicat la circa 169.000 de morţi.

Ziua Victoriei în Rusia. Ce va fi diferit anul acesta 

Anul acesta, evenimentul nu va mai avea amploarea din anii trecuți, după pierderile suferite de armata rusă în războiul din Ucraina.

Parada militară din Piața Roșie va fi redusă cu 35% anul acesta. După ce o parte din tehnica militară a Moscovei a fost distrusă în Ucraina, Kremlinul reușește cu greu să facă rost de vehicule militare pentru defilare. 

 

Opt avioane de luptă MiG-29 au zburat miercuri deasupra Moscovei, în formație „Z”, simbolul războiului lui Vladimir Putin.Lor li s-a alăturat o aeronavă Ilyushin Il-80, cunoscută sub numele de „avionul Apocalipsei” al lui Putin, care îi permite președintelui rus să conducă țara în cazul izbucnirii unui război nuclear și care nu a mai apărut până acum la paradele militare. 

La paradă vor fi doar trei elicoptere Ka-52 și Mi-28, comparativ cu cinci în 2020 și 2021, deoarece Moscova are nevoie de ele pentru ofensiva din Ucraina, iar multe dintre elicopterele Ka-52 au fost doborâte, analistul Oliver Alexander estimând că Rusia a pierdut 10% din flotă. 

 

Nu vor fi prezente deloc avioanele Su-30 sau Su-34, folosite și ele în Ucraina, multe fiind doborâte de trupele ucrainene. 

 

În schimb vor zbura deasupra Moscovei modele mai vechi Sukhoi și MiG, precum și o formație de aeronave Tu-22M din era sovietică. 

 

Cu toate că numărul aeronavelor va fi mai mare decât în alți ani - 77 față de 76 și 75 în 2021, respectiv 2020 - vehiculele terestre vor fi mai puține. Doar 131 în 2022, față de 197 anul trecut și 234 în 2020.

Pe de altă parte, Vladimir Putin va prezenta la parada din 9 mai noile tehnologii militare dezvoltate de Rusia în ultimii ani. Este vorba despre tehnică militară care nu a fost produsă la scară largă, pentru a fi folosită în război.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Întâmplare ireală la Hamburg! S-au auzit gemetele unei femei în timpul tragerii la sorți pentru grupele EURO 2024! Reacția sălii
VIDEO Întâmplare ireală la Hamburg! S-au auzit gemetele unei femei în timpul tragerii la sorți pentru grupele EURO 2024! Reacția sălii
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 75. SUA: Unele trupe ruse refuză să se supună ordinelor de a avansa în Donbas
Război în Ucraina, ziua 75. SUA: Unele trupe ruse refuză să se supună ordinelor de a avansa în Donbas

Știrile PRO TV v-au prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante informații legate de războiul dus de Moscova în Ucraina.  

Emmanuel Macron a marcat duminică Ziua Victoriei. Președintele a depus o jerbă de flori la statuia Generalului de Gaulle
Emmanuel Macron a marcat duminică Ziua Victoriei. Președintele a depus o jerbă de flori la statuia Generalului de Gaulle

Președintele reales al Franței, Emmanuel Macron, a marcat duminică Ziua Victoriei, împlinirea a 77 de ani de la victoria Aliaților împotriva Germaniei hitleriste.

VIDEO. Pregătiri pentru parada militară de Ziua Victoriei, la Moscova. Ce va fi diferit față de anii trecuți
VIDEO. Pregătiri pentru parada militară de Ziua Victoriei, la Moscova. Ce va fi diferit față de anii trecuți

La Moscova se fac ultimele pregătiri pentru parada de Ziua Victoriei, care va avea loc pe 9 mai. Potrivit Daily Mail, anul acesta evenimentul nu va mai avea amploarea din anii trecuți, după pierderile suferite de armata rusă în războiul din Ucraina.

Papa Francisc susține că Viktor Orban i-a spus că Putin intenționează să pună capăt războiului pe 9 mai
Papa Francisc susține că Viktor Orban i-a spus că Putin intenționează să pună capăt războiului pe 9 mai

Papa Francisc a transmis că Victor Orban i-a spus că președintele rus Vladimir Putin intenționează să pună capăt invaziei Ucrainei pe 9 mai – Ziua Victoriei Rusiei.

Recomandări
Scenariile pentru aderarea României la Schengen până la finalul anului. Negrescu:
Scenariile pentru aderarea României la Schengen până la finalul anului. Negrescu: "Șansele au crescut simțitor"

Eurodeputatul PSD, Victor Negrescu, a afirmat, duminică, într-o postare pe Facebook, că există trei variante posibile pentru aderarea României la Schengen până la finalul anului.

Motivul pentru care un nou armistițiu între Israel și Hamas pare imposibil în acest moment. Planurile evreilor și dorința SUA
Motivul pentru care un nou armistițiu între Israel și Hamas pare imposibil în acest moment. Planurile evreilor și dorința SUA

Un nou armistițiu în Fâșia Gaza este tot mai îndepărtat, după ce Israelul și-a chemat acasă negociatorii care discutau cu Hamas, în Qatar, posibilitatea unei pauze în conflict.

"Doamne, fereste! Acum nu mai scăpăm". Mărturii din Bistrița-Năsăud, acolo unde viiturile au făcut prăpăd

Mai multe localități din Bistrița-Năsăud au fost lovite, sâmbătă, de viituri. A fost Cod Roșu de inundații în zonă, după ce ploile abundente și zăpada topită au umflat două râuri.