În plină criză, spitalele Covid întârzie să se deschidă. Ce spun autoritățile
Numărul pacienților cu Covid-19 internați la terapie intensivă crește periculos, iar autoritățile trebuie să găsească de urgență locuri suplimentare.
Și totuși, în Botoșani de exemplu, o clădire ridicată recent, care ar putea fi folosită ca spital Covid, nu este încă racordată la utilități.
Iar la Iași, a fost nevoie de două luni ca spitalul modular de la Lețcani să-și deschidă secția de ATI. Inițial, nu a avut avize, apoi s-a defectat o stație de oxigen.
1.001 din cele 1.250 de paturi ATI dedicate pacienților cu Covid-19 sunt în acest moment ocupate. Situația tinde așadar să devină dramatică.
Iată ce se întâmplă în Botoșani, unde există o clădire nouă destinată inițial bolnavilor cronici și îngrijirii paleative.
Constructorul a propus ca imobilul să fie folosit pentru pacienții Covid, doar că...
Radu Mihalache, reprezentant al constructorului: "În luna aprilie am trimis adrese la CJ, la Prefectură, Primărie, chiar și la minister sau președinte și am propus să facem toți o mobilizare ca să îl transforme în spital Covid. La vremea respectivă ei căutau soluții prin săli de sport sau pe la Dorohoi. În primul rând, autoritățile locale trebuiau să scoată la licitație utilitățile. Fiecare ne-a pasat de la unul la altul și au lăsat-o așa, în coadă de pește. Fără niciun răspuns".
În iulie, construcția trebuia predată către Primăria Botoșani, care urma să suporte cheltuielile pentru racordarea la utilități. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar între timp s-a schimbat și edilul.
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani: "Suntem în stadiul în care am atribuit lucrările pentru branșamentul electric și avem proiectele pentru apă și canalizare și le scoatem la licitație cu un termen maximal de 6 luni".
Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani: "Astăzi, în ședința CJSU vom face o solicitare către CNI, care este proprietarul, cu o notă de fundamentare de la DSP că acel spital se pretează pentru a fi suport Covid de tip 2, iar adresa va fi înaintată CNI și CNSU în vederea urgentării predării amplasamentului către UAT Municipiul Botoșani".
Spitalul ar suplimenta cu 84 de paturi dotate cu oxigen locurile ATI atât de necesare.
Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani: "Municipiul Botoșani este la capacitate maximă, iar la Dorohoi avem 10 pozitivi internați pe secția de Boli Infecțioase".
Spitalul din Lețcani, dechis la 2 luni după inaugurare
Pe de altă parte, spitalul din Lețcani, cea mai mare unitate medicala modulară din sud-estul Europei, dotată cu săli de operație și laboratoare, și-a deschis abia miercuri secția ATI, la aproape 2 luni de la inaugurarea cu fast.
În primă fază lipseau avizele de la ISU, Mediu și Apele Române. Apoi o stație de oxigen s-a defectat după primele probe. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut până acum 3 vizite.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: "Acest spital de la Lețcani are 4 stații de oxigen care ar fi trebuit să țină 114 paturi. Aceste 4 stații de oxigen le am pus la lucru 36 de ore, a căzut o stație, pentru 24 de paturi, nu pentru 48. Dăm drumul cu acea suplimentare de 6 paturi".
Așadar doar 6 paturi din cele 48 pot fi ocupate deocamdată de pacienții în stare gravă.
Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași: "La Lețcani secția ATI e pregătită, funcționează cu gardă permanentă și tot ce înseamnă complexitatea unui personal medical dintr-o secție ATI".
Vasile Cepoi, director DSP Iași: ”Încă nu era internat niciun pacient până în urmă cu o oră. Ele sunt disponibile până la 48, dar nu le deschidem pe toate 48, pentru că nu e nevoie și nici nu avem personal să le acoperim și să le ținem degeaba în spital".
Spitalul modular din Lețcani are o capacitate de 256 de paturi, iar în prezent sunt internați 30 de pacienți cu forme ușoare.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: spital, coronavirus, botosani, intarzieri, letcani,
Dată publicare:
04-11-2020 20:33