Rezultatul testului COVID trebuie anunțat în maxim 24 de ore, cere Nelu Tătaru. Ce se va întâmpla în caz contrar

Ultima actualizare: 04-11-2020 16:33
Nelu Tataru
Pro TV

Un rezultat la testul COVID trebuie furnizat în maxim 24 de ore, în caz contrar laboratorul va ieși din programul național de testare, a spus ministrul sănătății, Nelu Tătaru.

Laboratorul are obligația ca în același interval de 24 de ore să introducă și rezultatul într-o platformă digitală, și să ajungă la pacient și la medicul care îl supraveghează, a comunicat Nelu Tătaru miercuri, în cadrul unei declarații susținute la Alba Iulia, potrivit news.ro.

Nelu Tătaru a răspuns la întrebările jurnaliștilor, cu privire la măsurile ministerului în județele unde sunt mai puține testări pentru COVID-19.

„Se evaluează anchetele epidemiologice. Orice testare vine după o recoltare, orice recoltare vine după un protocol de caz, după o definiţie de caz. Evaluăm în acest moment fiecare din aceste teste să vedem dacă vin dintr-o anchetă. E ordinul de ministru care astăzi ar trebui să intre în practică cu acea corona-forms, deci este foarte clar că un laborator trebuie să dea rezultatul în maxim 24 de ore pentru acel test care trebuie lucrat şi introdus în acea platformă digitală pentru a putea fi anunţat atât pacientul, cât şi medicul de familie. În condiţiile în care nu va respecta această regulă va ieşi din acest program de testare” a spus Nelu Tătaru.

Întrebat dacă i se pare normal ca în judeţele unde nu se testează să nu fie restricţii şi în judeţele unde se testează foarte mult să fie restricţii, Nelu Tătaru a răspuns: “Mi se pare normal ca acolo unde creşte indicele să fie restricţii. Mi se pare la fel de normal ca acest indice trebuie să fie obiectiv”.

Nelu Tătaru a explicat și de ce nu se fac autopsii pentru persoanele care au murit şi au fost declarate pozitiv Covid-19.

„Conform acelui protocol există şi o marjă mare de răspândire. Avem acea confirmare în prezenţa testului, rămâne efectiv doar pe modificarea unui protocol pe care noi îl folosim acelaşi de la nivel de Organizaţie Mondială a Sănătăţii sau Comisie Europeană”, a mai spus Nelu Tătaru.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO