Studenții la Medicină, chemați să ajute în spitale. ”Putem să facem și noi un efort”
În acest context, specialiștii vorbesc în România despre medicina de dezastru. Doar că, mulți sunt de părere că planul de acțiune într-o astfel de situație trebuia făcut cu ani în urmă și nu de pe o zi pe alta.
Așa că medicii, tot mai puțini și mai obosiți, caută soluții de compromis, în încercarea disperată de a-și salva pacienții.
În mai multe zone din țară s-a făcut apel la studenții de la Medicină să facă voluntariat în unitățile sanitare.
Alegeri 2024
09:50
Nicușor Dan, după vot: Am votat și acum cum votez de 35 de ani pentru democrație și pentru o direcție Occidentală a României
09:32
Ilie Bolojan, după vot: "Am votat pentru un preşedinte responsabil, pentru o Românie modernă şi europeană"
09:09
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
09:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
Aproape 6.000 de angajați din spitale au fost confirmați cu SARS COV 2 de la începutul pandemiei și până acum, dintre care peste 1.000 sunt medici.
Cei rămași pe baricade sunt copleșiți acum de numărul mare de bolnavi.
Maria Silaghi, manager Spitalul Municipal "Gavril Curteanu" Oradea: ”Ne îmbolnăvim, nu știm care ne îmbolnăvim. Nu avem cum să acordăm asistență medicală, în momentul de față li-i foarte greu. Nu vreți să știți ce este pe secție și cum se lucrează".
110 doctori și asistente s-au infectat la spitalul municipal din Oradea doar în ultimele zile. Conducerea a cerut ajutor de la alte unități sanitare din județ. Din Salonta vor veni primii colegi.
Dr. Nicoleta Stanciu, medic primar: ”Un sentiment de frică, un sentiment de necunoscut, în primul rînd, dar vom încerca să ne protejăm, să fim echilibrați, să nu intrăm în panică".
Alex Morar, asistent medical Spitalul Municipal Salonta: "Am simțit că trebuie să ne ajutăm colegii și să fim alături de ei. Soția mea a zis că să fiu tare, puternic, că o să trec cu bine peste toate".
În Timișoara, după rezidenți și medicii școlari, a venit rândul studenților la Medicină să fie chemați în ajutor. De 30 este nevoie doar la Spitalul de Boli Infecțioase.
Victor Buciu, voluntar: "Putem face și noi un efort și cu teamă sau fără teama să trecem peste aceasta și să ajutăm. Puținul pe care noi îl facem sunt convins că îi va ajuta".
Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara: "Voluntarii vor face examenul clinic și ne vor ajuta la examinarea biologică, inclusiv la examinarea imagistică. De exemplu, dacă într-o oră îți vin 30-40 de pacienți, cum am mai avut cazuri, e un volum foarte mare de lucru. Și vrem să deservim cât mai repede pacienții”.
Se vorbește despre medicina de dezastru
Silvia Giuchici, voluntar: "Și cei din anii mai mici sunt foarte dornici să ajute și sper ca împreună, cu un instructaj bine pus la punct, să fim de mare ajutor".
Katharina Lieb, președinte SSMT (organizație studențească): ”Și cei care vin din alte județe vor să vină să ajute. Le vom asigura cazarea la cămine, cu toate măsurile de protecție".
Peste tot în țară medicii sunt epuizați, iar autoritățile vorbesc de câteva zile de medicina de dezastru. Însă lipsa unor măsuri concrete și coerente ar putea arăta de fapt dezastrul din medicina românească.
Prof. dr. Dan Mănăstireanu: ''Vorbim de blocajul unui sistem de sănătate care are între 150-200.000 de paturi cu 10.000 de bolnavi. Sistemul este depășit sub aspectul organizării, planificare cvasi-inexistentă. ATI... cum îi organizăm, ce le cerem, cum îi ajutăm. Și interniștii pot să facă și ei ATI, dacă un medic de ATI e pe gardă, celelalte 2-3 linii de gardă trebuie făcute de alte specialități. Si un dermatolog dacă îi explici ce trebuie să facă, el știe”.
Pe de altă parte însă, ministrul Sănătății susține că deocamdată sistemul de sănătate poate suporta fluxul de pacienți. Deocamdată.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: spital, coronavirus, studenti, medicina, voluntari,
Dată publicare:
04-11-2020 20:01