România înregistrează bilanțuri tot mai dureroase. Orașe în carantină și spitale în pragul colapsului

Ultima actualizare: 04-11-2020 14:00

Forța pandemiei crește de la o zi la alta și România înregistrează, neputincioasă, bilanțuri tot mai dureroase.

Câteva orașe au intrat marți seară în carantină și este foarte posibil să urmeze altele, acolo unde a crescut alarmant numărul de îmbolnăviri.

În fața acestei avalanșe, tot multe spitale sunt în pragul colapsului.

Starețul mănăstirii Partoș, bolnav de Covid, a murit

 

„De azi, inima iubitoare a părintelui Varlaam bate în veşnice” este începutul mesajului prin care mănăstirea Partoş anunţa moartea stareţului Padre, aşa cum îi spunea toată lumea. Starețul Varlaam avea doar 42 de ani şi era alinarea bătrânilor şi copiilor nevoiaşi din centrele bisericeşti pe care le-a fondat. Peste tot împărţea zâmbete şi bunătate. Acum, peste mănăstire şi satele din jur s-a aşternut o linişte dureroasă.

Enoriaș: „Pentru noi a fost mâna dreaptă, pentru tot satul ăsta. Toată lumea l-a iubit şi îl vom iubi în continuare”.

Enoriaș: „Nu a existat o dată să nu venim aici să nu ne îmbrăţişeze, să nu ne dea binecuvântarea, să vorbească”.

Dana este fotograf și a venit la mănăstire prima dată pentru un workshop. S-a întors să aducă portretul lui Padre, care va fi aşezat pe catafalc.

Dana: „A fost un om extraordinar, a fost minunea lui Dumnezeu pentru noi şi îmi pare rău că a plecat atât de repede”.

Acum trei săptămâni, stareţul Varlaam a fost internat în stare gravă la spitalul de boli Infecţioase din Timişoara, infectat cu Sars-Cov-2. Noaptea trecută, s-a stins.

Numărul victimelor din statisticile oficiale creşte alarmant

 

În ultimele 24 de ore, Covid-19 a ucis 120 de oameni. La terapie intensivă sunt 974 de pacienţi, iar 7.733 au aflat că sunt infectaţi. Printre ei se numără şi ministrul economiei Virgil Popescu.

În multe locuri din ţară, medicii nu mai rezistă. În spitalul suport Covid din Mioveni lucrează doar trei medici, iar unul este începător. Au în grijă 61 de pacienţi.

Horia Trăilă, managerul spitalului Mioveni: „Toate paturile de oxigen sunt ocupate. Este inuman. Deci ritmul în care aceşti medici lucrează este inuman. Este ca la război”.
Reporter: „Cât credeţi că mai rezistă?”
Horia Trăilă: „E chestie de zile! Efectiv, în ritmul ăsta şi cu doar atâţia medici, e chestie de zile”.

Bucureştiul şi nouă judeţe rămân în scenariul roşu. Urmează Timişoara, unde sunt aproape 5,7 infectări la mia de locuitori.

Dominic Fritz, primarul Timişoarei: „Spitalele sunt pline şi trebuie să amintesc că în alte ţări, aceste măsuri foarte, foarte dure se iau când spitalele mai au 20-30 la sută capacitate. Tocmai că se ştie că măsurile au un efect întârziat cu două săptămâni. De aia trebuie să tranşăm acest lucru în modul cel mai urgent”.

Un exemplu de sacrificiu vine din nordul ţării. O asistentă din Câmpulung Moldovenesc, care lupta cu un cancer gradul 4, încă merge la muncă.

„Faptul că merg la spital mă ajută să trăiesc. Pacienții au nevoie de mine”, mărturiseşte cadrul medical într-o postare.

Avem aproape 8.000 de infectări pe zi. Aproape o mie de oameni luptă în terapie intensivă. 7.273 de oameni au murit până acum. Proiecțiile specialiştilor vorbesc de 10 mii de infectări pe zi la începutul lunii decembrie. Dar dacă păstrăm acest ritm alarmant de creştere, vom atinge pragul mult mai repede. Grav este faptul că o să crească şi numărul pacienţilor din terapie intensivă, peste 3.000, și nu avem atâtea paturi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO