În plină criză de securitate, România cumpără ”avioane de ultimă generație, F-35”. Anunțul lui Iohannis
În plină criză de securitate, provocată de comasarea trupelor militare rusești la granița cu Ucraina, România anunță că își modernizează forțele aeriene și cumpără ”avioane de ultimă generație, F-35”.
Anunțul oficial a fost făcut chiar de către președintele României, Klaus Iohannis, într-un discurs pe care l-a susținut la Baza 71 Aeriană ”General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, județul Cluj.
Acolo, comandanții bazei i-au prezentat șefului statului câteva tipuri de aeronave cu care sunt dotate Forțele noastre Aeriene.
”Noile tipuri de avioane intrate în dotarea Armatei, în special aeronavele F-16, permit executarea cu eficiență ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene nu se va opri însă aici, avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație, F-35” - a spus președintele.
În acest discurs, președintele României a afirmat că ”parcurgem o perioadă extrem de tensionată, în care riscurile și amenințările la adresa securității regionale, europene și euroatlantice, inclusiv a securității României, s-au amplificat”.
Anunțul șefului statului vine la scurt timp după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că ”lansatoarele de rachetă amplasate în România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia”.
Avionul de luptă F-35 este invizibil
La începutul anului 2017, fostul președinte american Donald Trump a declarat într-un interviu, foarte încântat, că zeci de avioane de luptă F-35 au survolat Japonia fără a fi detectate.
„Au fost 35 care au zburat deasupra Japoniei (...) și nu au fost detectate de radare. Au zburat pe deasupra și toată lumea s-a întrebat de unde naiba au venit? Asta înseamnă invizibil pe radare. Este destul de tare, nu?”, a spus fostul lider de la Casă Albă.
Israelul a devenit în 2018 prima țară din lume în afara SUA care a folosit avionul performant F-35 în atacuri. Armata americană a utilizat pentru prima dată aparatul F-35 (în versiunea F-35B) în luptă în septembrie 2018, pentru a bombarda ţinte talibane în Afganistan.
SUA au lansat în 2018 un nou plan “Buy American” (“Cumpăraţi produse americane”), o strategie care relaxează restricţiile cu privire la vânzări şi încurajează în acelaşi timp o implicare sporită a oficialilor SUA în creşterea afacerilor în străinătate pentru industria americană de armament.
De ce este controversat avionul F-35
F-35 este cel mai costisitor program de armament lansat vreodată de Pentagon, cu o finanţare estimată la 398,6 miliarde de dolari pentru 2.443 de aparate, adică 163 de milioane de dolari pe unitate.
Presa americană a relatat în ultimii ani că au fost risipiţi foarte mulţi bani din cauza problemelor tehnice apărute pe parcurs la acest model. Mai multe anchete guvernamentale americane au criticat motoarele avionului F-35.
Aparatul este lăudat pentru tehnologia care îl face nedetectabil de radare, pentru viteza supersonică, agilitate şi diverse captatoare care îi oferă pilotului un acces fără precedent la o gamă largă de informaţii.
Lansat la începutul anilor 1990, F-35 este cel mai scump program de înarmare din istoria militară americană, cu un cost total estimat pentru Pentagon de aproape 400 de miliarde de dolari, obiectivul fiind producerea a aproape 2.500 de aparate în deceniile următoare.
Incluzând mentenanţa, costul total al lui F-35 este evaluat la 1.500 miliarde de dolari pentru toată durata programului, până în 2070.
Forbes anunța în septembrie 2018, că potrivit unui nou contract, Lockheed a scăzut prețul pentru un singur avion F-35 la 90 de milioane de dolari.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, avioane, klaus iohannis, armata,
Dată publicare:
02-02-2022 15:25