SUA vor să vândă avioane de luptă F-35 României. Cât costă și de ce e controversat

SUA vor să vândă avioane de luptă F-35 României - 8
Getty

Pentagonul ia în considerare vânzarea de avioane de luptă F-35, produse de Lockheed Martin Corp către 5 noi țări, printre care România, Grecia și Polonia, relatează Reuters.  

Potrivit unui anunț făcut joi, Pentagonul ia în calcul extinderea vânzării de avioane F-35 fabricate de Lockheed Martin către cinci noi ţări, inclusiv România, în contextul în care aliaţii europeni doresc să îşi întărească poziţia militară în faţa Rusiei.

Într-o declaraţie adresată Camerei Reprezentanţilor, vice-amiralul Mathias Winter, directorul biroului F-35 din cadrul Pentagonului, a transmis că ”printre potenţialii clienţi se numără Singapore, Grecia, România, Spania şi Polonia.”

Printre ţările care doresc să achiziţioneze aeronave F-35 se numără şi Finlanda, Elveţia şi Emiratele Arabe Unite. Anul trecut, Belgia a fost primul nou client pentru aeronavele F-35, alegând acest model în locul modelului Eurofighter Typhoon, achiziţie care s-a ridicat la 4 miliarde de euro.

Israelul a devenit anul trecut prima țară din lume în afara SUA care a folosit avionul performant F-35 în atacuri. Armata americană a utilizat pentru prima dată aparatul F-35 (în versiunea F-35B) în luptă în septembrie 2018, pentru a bombarda ţinte talibane în Afganistan.

Citește și
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

SUA au lansat în 2018 un nou plan "Buy American" ("Cumpăraţi produse americane"), o strategie care relaxează restricţiile cu privire la vânzări şi încurajează în acelaşi timp o implicare sporită a oficialilor SUA în creşterea afacerilor în străinătate pentru industria americană de armament.
 

De ce a fost suspendată vânzarea de F-35 către Turcia 
 

Pentagonul a anunţat luni suspendarea tuturor livrărilor către Turcia de echipamente, precum şi a activităţilor ce vizează capacitatea operaţională a avioanele de vânătoare invizibile F-35, în încercarea de a descuraja achiziţionarea de către Ankara a sistemelor antirachetă ruseşti S-400.

"În aşteptarea unei decizii fără echivoc din partea Turciei, care trebuie să renunţe la sistemul S-400, livrările şi activităţile legate de operaţionalizarea capacităţii avioanelor F-35 ale Turciei au fost suspendate", potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Mike Andrews.

Oficialul american a adăugat că dialogul cu Turcia pe acest subiect important va continua. SUA au avertizat în repetate rânduri Turcia că sistemele ruseşti S-400, pe care statul turc intenţionează să le cumpere, ar compromite securitatea avioanelor F-35, produse de compania Lockheed Martin.
 

De ce este F-35 un avion de luptă controversat și cât costă un singur model
 

F-35 este cel mai costisitor program de armament lansat vreodată de Pentagon, cu o finanţare estimată la 398,6 miliarde de dolari pentru 2.443 de aparate, adică 163 de milioane de dolari pe unitate.

Presa americană a relatat în ultimii ani că au fost risipiţi foarte mulţi bani din cauza problemelor tehnice apărute pe parcurs la acest model. Mai multe anchete guvernamentale americane au criticat motoarele avionului F-35.

Aparatul este lăudat pentru tehnologia care îl face nedetectabil de radare, pentru viteza supersonică, agilitate şi diverse captatoare care îi oferă pilotului un acces fără precedent la o gamă largă de informaţii.

Lansat la începutul anilor 1990, F-35 este cel mai scump program de înarmare din istoria militară americană, cu un cost total estimat pentru Pentagon de aproape 400 de miliarde de dolari, obiectivul fiind producerea a aproape 2.500 de aparate în deceniile următoare.

Incluzând mentenanţa, costul total al lui F-35 este evaluat la 1.500 miliarde de dolari pentru toată durata programului, până în 2070.

Forbes anunța în septembrie 2018, că potrivit unui nou contract, Lockheed a scăzut prețul pentru un singur avion F-35 la 90 de milioane de dolari. 

Dezvoltarea avionului a fost marcată de întârzieri faţă de calendar şi depăşiri de buget. În iunie 2014 și în octombrie 2018, întreaga flotă de F-35 a SUA a fost consemnată la sol pentru a fi investigate cauzele unui incendiu misterios survenit la bordul unuia dintre aceste aparate și după ce un avion F-35 s-a prăbuşit în cursul unui exerciţiu Carolina de Sud.


Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
„Dacă nu eram în NATO, am fi fost acum în locul Ucrainei”. Statul din UE care spune că este „sigur și liber” după aderare
„Dacă nu eram în NATO, am fi fost acum în locul Ucrainei”. Statul din UE care spune că este „sigur și liber” după aderare

Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ani, a afirmat vineri ministrul de Externe eston, Margus Tsahkna.

Clipe de groază în telescaun. Pasagerii au fost surprinşi de rafale de vânt de 110 km/h | VIDEO
Clipe de groază în telescaun. Pasagerii au fost surprinşi de rafale de vânt de 110 km/h | VIDEO

Imagini surprinse, joi după-amiază, în Valle d'Aosta, în Alpii italieni, arată cum pasagerii dintr-o instalaţie de telescaun sunt zguduiţi violent de rafale de vânt extrem de puternice.

 

O nouă criză a lovit Bulgaria, înaintea aderării în „Schengen aerian și maritim”
O nouă criză a lovit Bulgaria, înaintea aderării în „Schengen aerian și maritim”

Partidul populist bulgar ITN (Există un astfel de popor) a refuzat joi mandatul de formare a unui nou guvern naţional, deschizând calea pentru ca preşedintele Rumen Radev să convoace alegeri anticipate.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.