SUA vor să vândă avioane de luptă F-35 României. Cât costă și de ce e controversat
Pentagonul ia în considerare vânzarea de avioane de luptă F-35, produse de Lockheed Martin Corp către 5 noi țări, printre care România, Grecia și Polonia, relatează Reuters.
Potrivit unui anunț făcut joi, Pentagonul ia în calcul extinderea vânzării de avioane F-35 fabricate de Lockheed Martin către cinci noi ţări, inclusiv România, în contextul în care aliaţii europeni doresc să îşi întărească poziţia militară în faţa Rusiei.
Într-o declaraţie adresată Camerei Reprezentanţilor, vice-amiralul Mathias Winter, directorul biroului F-35 din cadrul Pentagonului, a transmis că ”printre potenţialii clienţi se numără Singapore, Grecia, România, Spania şi Polonia.”
Printre ţările care doresc să achiziţioneze aeronave F-35 se numără şi Finlanda, Elveţia şi Emiratele Arabe Unite. Anul trecut, Belgia a fost primul nou client pentru aeronavele F-35, alegând acest model în locul modelului Eurofighter Typhoon, achiziţie care s-a ridicat la 4 miliarde de euro.
Israelul a devenit anul trecut prima țară din lume în afara SUA care a folosit avionul performant F-35 în atacuri. Armata americană a utilizat pentru prima dată aparatul F-35 (în versiunea F-35B) în luptă în septembrie 2018, pentru a bombarda ţinte talibane în Afganistan.
SUA au lansat în 2018 un nou plan "Buy American" ("Cumpăraţi produse americane"), o strategie care relaxează restricţiile cu privire la vânzări şi încurajează în acelaşi timp o implicare sporită a oficialilor SUA în creşterea afacerilor în străinătate pentru industria americană de armament.
De ce a fost suspendată vânzarea de F-35 către Turcia
Pentagonul a anunţat luni suspendarea tuturor livrărilor către Turcia de echipamente, precum şi a activităţilor ce vizează capacitatea operaţională a avioanele de vânătoare invizibile F-35, în încercarea de a descuraja achiziţionarea de către Ankara a sistemelor antirachetă ruseşti S-400.
"În aşteptarea unei decizii fără echivoc din partea Turciei, care trebuie să renunţe la sistemul S-400, livrările şi activităţile legate de operaţionalizarea capacităţii avioanelor F-35 ale Turciei au fost suspendate", potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Mike Andrews.
Oficialul american a adăugat că dialogul cu Turcia pe acest subiect important va continua. SUA au avertizat în repetate rânduri Turcia că sistemele ruseşti S-400, pe care statul turc intenţionează să le cumpere, ar compromite securitatea avioanelor F-35, produse de compania Lockheed Martin.
De ce este F-35 un avion de luptă controversat și cât costă un singur model
F-35 este cel mai costisitor program de armament lansat vreodată de Pentagon, cu o finanţare estimată la 398,6 miliarde de dolari pentru 2.443 de aparate, adică 163 de milioane de dolari pe unitate.
Presa americană a relatat în ultimii ani că au fost risipiţi foarte mulţi bani din cauza problemelor tehnice apărute pe parcurs la acest model. Mai multe anchete guvernamentale americane au criticat motoarele avionului F-35.
Aparatul este lăudat pentru tehnologia care îl face nedetectabil de radare, pentru viteza supersonică, agilitate şi diverse captatoare care îi oferă pilotului un acces fără precedent la o gamă largă de informaţii.
Lansat la începutul anilor 1990, F-35 este cel mai scump program de înarmare din istoria militară americană, cu un cost total estimat pentru Pentagon de aproape 400 de miliarde de dolari, obiectivul fiind producerea a aproape 2.500 de aparate în deceniile următoare.
Incluzând mentenanţa, costul total al lui F-35 este evaluat la 1.500 miliarde de dolari pentru toată durata programului, până în 2070.
Forbes anunța în septembrie 2018, că potrivit unui nou contract, Lockheed a scăzut prețul pentru un singur avion F-35 la 90 de milioane de dolari.
Dezvoltarea avionului a fost marcată de întârzieri faţă de calendar şi depăşiri de buget. În iunie 2014 și în octombrie 2018, întreaga flotă de F-35 a SUA a fost consemnată la sol pentru a fi investigate cauzele unui incendiu misterios survenit la bordul unuia dintre aceste aparate și după ce un avion F-35 s-a prăbuşit în cursul unui exerciţiu Carolina de Sud.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: StirilePROTV
Etichete: SUA, Polonia, Lockheed Martin, romania, pret, vanzari, Pentagon, controverse, avioane de lupta, f-35,
Dată publicare:
05-04-2019 09:28