Traian Băsescu: Nu este treaba președintelui Putin cum se apără România
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, afirmă că România are dreptul să se apere împotriva unei posibile amenințări de securitate la granițele sale inclusiv ”cu sprijin american”.
Într-un comentariu scurt despre situația din Ucraina, postat pe pagina sa de Facebook, fostul șef de stat a atras atenția că președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu trebuie să emită păreri despre felul în care alege să se apere țara noastră.
”România are dreptul să se apere, chiar și cu sprijin american, și nimeni nu-i poate cere să fie “miel” bun de sacrificat la nevoie, iar Președintele Putin este ultimul care poate avea astfel de pretenții și nu este treaba lui cum se apară România.” - a scris fostul președinte al României pe Facebook.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Traian Basescu, în 2014: “Rusia vrea sa grăbească realizarea visului lui Putin de-a reface Uniunea Sovietică”
În 2014, când Rusia se pregătea să anexeze Crimeea, fostul președinte al României, Traian Băsescu, spunea într-un interviu acordat Associated Press că Rusia a creat o salbă de conflicte înghețate în jurul Marii Negre ca să grăbească realizarea visului lui Vladimir Putin de a reface Uniunea Sovietică.
Totodată, fostul șef de stat spunea atunci că nu exclude posibilitatea ca Rusia să încerce ceva și cu Republica Moldova.
″Dacă vă uitați pe hartă veți vedea că această salbă de conflicte înghețate, Nagorno Karabah, Osetia de Sud, Abhazia, Transnistria, acum Crimeea. Sunt că o salbă în jurul Marii Negre. Nu exclud posibilitatea să urmeze Republica Moldova″ - spunea Băsescu în 2014 pentru AP.
Ce se întâmplă acum în Ucraina
Marea Britanie ia în considerare dublarea trupelor sale desfășurate în țările baltice în cadrul NATO, ca răspuns la decizia Rusiei de a masa soldaţi la granițele Ucrainei.
Există o "amenințare reală" ca Rusia să invadeze Ucraina, a avertizat șefa diplomației de la Londra, dar este "foarte puțin probabil" ca soldații britanici să fie desfășurați pentru a lupta într-un conflict.
În schimb, Marea Britanie trimite Kievului arme defensive și întărește sistemul său de sancțiuni economice.
Astfel încât oligarhii apropiați Kremlinului "să nu aibă unde să se ascundă".